Tipuri de notebook-uri

16.10.2007
Tipuri de notebook-uri
UMPC, Tablet PC, Ultra portabile

Săptămâna dedicată laptopurilor a început cu istoria lor şi acum continuă cu prezentarea tipurilor de calculatoare portabile, cele mai cunoscute. Azi îţi voi spune ce trebuie să ştii despre ele până la momentul când vei decide ce tip de laptop şi de ce ţi se potriveşte cel mai bine.

În zilele noastre, un laptop reprezintă ceva mai mult decât o maşină de calcul pe care o iei cu tine în călătorii. Înseamnă un balans între design, dotări şi performanţe. Acestea sunt principalele criterii ce au determinat împărţirea laptop-urilor în următoarele categorii:

1. Ultra mobile (UMPC)

2. Tablet PC

3. Ultra portable

4. Thin & Light (Subţiri şi uşoare)

5. Mainstream

6. Desktop Replacement/Gaming

7. Fashion

1. Ultra mobile (UMPC)

În această categorie intră dispozitive mai performante decât telefoanele inteligente (smartphone), dar puţin sub ceea ce aşteptăm în general de la un notebook.

Au avantajul dimensiunilor reduse (comparabile cu ale unui PDA) şi beneficiază de o autonomie superioară, mulţumită componentelor foarte eficiente din punct de vedere al puterii consumate.

Samsung Q1 UMPC

Majoritatea UMPC-urilor sunt înzestrate cu touchscreen (de până la 7”) şi au la bază sisteme de operare prezente pe PC-uri (Microsoft Vista, Windows XP sau Linux).

Preţul unui UMPC se învârte în jurul a 4000 RON, în funcţie de configuraţie.

2. Tablet PC

Este un notebook cu posibilitatea de rotire/pivotare a touchscreen-ului.

Compaq tablet PC

Vine cu un sistem de operare special conceput (XP Tablet PC Edition) şi soft-ul de recunoaştere a scrierii de mână (handwriting recognition).

3. Ultra portable

Foarte mici şi uşoare, dar cu un preţ piperat, notebook-urile ultra portabile sunt dedicate în principal oamenilor de afaceri. Sunt ideale pentru aplicaţii tip Office (Word, Excel, Powerpoint, Outlook) şi navigare pe Internet.

Diagonala ecranului este de maxim 12”, iar greutatea de aproximativ 1,5 Kg. Autonomia bună şi portabilitatea de nota 10 fac din ele o alegere excelentă.

Specialişti în ultra-portabile sunt Sony cu ale lor celebre Vaio (citeşte articolul dedicat liniei business Sony Vaio).

Sony Vaio ultra-portabil

Subţiri şi uşoare, Mainstream, Gaming, Fashion

4. Thin & Light (Subţiri şi uşoare)

O categorie intermediară în care se regăsesc notebook-uri puţin mai mari decât ultra-portabilele. Diagonala ecranului măsoară între 12” şi 14”, iar mâna ta trebuie să suporte cam 2,5 Kg forţă.

Apple MacBook

Apple Macbook este un bun exemplu.

5. Mainstream sau “clasicul” notebook

Este cel mai popular şi vândut tip de notebook. Aici design-ul, dotările şi performanţele se îmbină armonios. Mulţi aleg un astfel de calculator portabil, unde preţul face diferenţa.

Pe segmentul mainstream avem notebook-uri accesibile, în configuraţii ce permit rularea unor aplicaţii diversificate, inclusiv jocuri care nu cer plăci grafice prea performante.

IBM ThinkPad T42P

Cuvântul definitoriu în cazul laptop-ului mainstream este “medie”. Autonomia, dimensiunile, lungimea diagonalei display-ului (în mod frecvent 14.1” sau 15.4”) şi masa totală (cam 3 Kg) au acest atribut. Exemplele sunt nenumărate.

6. Desktop replacement/gaming

Categoria grea a notebook-urilor. Sunt calculatoare portabile ultra-performante ce înlocuiesc cu succes sistemele desktop, iar jucatorii înrăiţi le adoră. Nu sunt recomandate ca soluţii portabile decât în situaţii speciale – cântăresc peste 5 Kg.

Laptop-urile de gaming sunt optimizate pentru performanţe extreme, bateria ţine foarte puţin (maxim două ore).

Dell XPS M1730

Procesoarele numară două sau chiar patru nuclee (Core 2 Duo, Quad Core), memorie RAM au “din belşug” (2 GB, 4 GB), HDD-urile sunt mari şi rapide, însă cireaşa de pe tort rămâne placa video de ultimă generaţie. La aşa “festin”, un desert pe masură: display-uri cu diagonale de 17”, până la 20”. Preţul unei configuraţii de top sare de 6000 $.

Un foarte bun exemplu este notebook-ul Dell XPS M1730, pe care l-am şi testat în urmă cu nu foarte mult timp. La fel şi ASUS G2.

7. Fashion

Notebook-ul fashion a apărut ca urmare a dorinţei noastre de a ne deosebi de restul prin gadgeturi exclusiviste (asta ca să nu părăsesc sfera IT şi să intru pe alte domenii).

Se remarcă prin aspectul estetic deosebit şi brand-urile de renume asociate. Uneori, pe carcasa regăsim încrustate diverse pietre şi/sau metale preţioase.

Apropo de notebook-uri fashion, zilele astea ne jucăm cu un ASUS VX2 Lamborghini, iar joi vom prezenta testul pe site.

Asus Lamborghini