Toshiba L735 – design elegant şi performanţă la un preţ bun

24.10.2012
Toshiba L735 - design elegant şi performanţă la un preţ bun

Toshiba L735-138 este un laptop pentru bugete medii, care se face remarcat prin designul în nuanţe de alb şi negru, cu forme rotunjite şi finisaje de bună calitate. Deşi nu este chiar de ultimă generaţie, configuraţia cu procesor Intel Core i5-2430M şi placă video Nvidia constituie fundaţiile unui laptop cu performanţe competitive, capabil să facă faţă cu brio activităţilor de zi cu zi.

Toshiba L735-138

Descriere

Încă de la primul contact, laptopul din seria Toshiba L735 atrage atenţia prin finisaje de bună calitate, chiar dacă nu foarte luxoase. Combinaţia de forme rotunjite şi aspectul plasticului alb-lucios, contrastând cu negrul părţii inferioare a carcasei, inspiră sentimentul unui produs deosebit, ce aminteşte cumva de gama sistemelor Apple.

Măsurând 36.9 mm grosime în partea din spate şi 27.9 mm în dreptul restpad-ului, Toshiba L735-138 intră în categoria sistemelor laptop cu design clasic, fapt ce nu este neapărat un lucru rău. Fără constrângerea unui design cât mai subţire, carcasa este solidă şi bine închegată, iar spaţiul câştigat poate fi exploatat pentru includerea unui sistem de răcire eficient şi silenţios, sau îmbunătăţirea performanţelor audio prin alocarea unui volum mărit pentru incintele acustice.

Ridicând ecranul de 13.3 inch cu ramă îngustă, suntem întâmpinaţi cu o tastatură realizată din acelaşi material plastic alb. Tastele cu suprafaţă anti-alunecare sunt dimensionate generos, au cursă medie de apăsare şi sunt destul de silenţioase în timpul folosirii.

Touchpad-ul este integrat cu restpad-ul şi delimitat prin aplicarea unei suprafeţe cu finisaj texturat, ce dă o senzaţie diferită la atingere şi ajută alunecarea uşoară a degetelor. Butoanele pentru click stânga/dreapta sunt de dimensiuni mari, se apasă uşor şi fără prea mult zgomot. Sensibilitatea suprafeţei touch este suficient de bună pentru un control precis, iar lipsa unei delimitări fizice faţă de restul carcasei nu pune probleme după câteva minute de acomodare.

Ecranul cu rezoluţie 1366 x 768 pixeli este realizat cu o matrice TN şi iluminat cu sursă de lumină LED. Imaginile redate pe suprafaţa cu finisaj lucios sunt luminoase şi au contrast bun, chiar dacă unghiurile de vizibilitate nu sunt prea generoase pe verticală. Deşi poate părea mică, rezoluţia HD este numai bună pentru formatul unui ecran cu diagonală 13.3 inch, oferind un bun echilibru între spaţiul de lucru şi dimensiunea scrisului afişat.

Cele două difuzoare stereo sunt poziţionate deasupra tastaturii şi delimitate cu un grilaj cromat.

Toshiba L735 - vedere spate

Pe latura stângă a carcasei găsim doar doi conectori USB şi unitatea CD/DVD. În dreapta avem aliniaţi conectorii pentru căşti şi microfon, încă un conector USB, ieşiri HDMI şi VGA, alături de un conector Ethernet LAN.

Sistemul de răcire funcţionează cu ajutorul unor fante de admisie poziţionate îl locaţii cheie din dreptul hard disk-ului, chipset şi procesor, evacuând căldura rezultată prin lateral-dreapta. Partea inferioară a carcasei este prevăzută cu un capac fixat cu două şuruburi, care odată înlăturat permite intervenţii asupra hard disk-ului şi modulele de memorie RAM. Acumulatorul Li-Ion de 4400 mAh este bine diferenţiat de regiunile fierbinţi ale carcasei şi poate fi extras cu uşurinţă pentru înlocuire sau depozitare.

Accesorii incluse

Toshiba L735-138 vine la pachet cu un adaptor AC de dimensiuni reduse şi ghid de utilizare pe suport tipărit. Din păcate pachetul nu include şi o husă pentru transport, necesară pentru protecţia finisajelor delicate ale carcasei din plastic.

Toshiba L735 - vedere jos

Specificaţii

  • Ecran: 13.3”, 1366×768, TN, iluminat cu LED
  • CPU: Intel Core i5-2430M, 2.4 GHz, 3 MB cache, 3.0 GHz Turbo, dual core, HT, 32 nm, 35 W TDP
  • Chipset: Intel HM65
  • GPU integrat: Intel HD Graphics 3000, 650 – 1.100 MHz
  • GPU dedicat: Nvidia GeForce GT 315M, 1 GB VRAM
  • RAM: 4 GB DDR3
  • HDD: 640 GB, 5400 RPM
  • Unitate optică: DVD Super Multi drive
  • Reţea: LAN, 802.11
  • Conectori: 3 x USB 2.0, HDMI, VGA, 2 x audio
  • Altele: Webcam 1.3MP HD, card reader
  • Sistem de operare: Windows 7 Home Premium SP1 64 bit
  • Baterie: 6 celule, 4200 mAh, 48 Wh
  • Dimensiuni: 29 x 221 x 27.9-36.9 mm
  • Greutate: 2.1 kg

Primele impresii şi confortul în utilizare

Chiar dacă nu este cel mai uşor laptop cu putinţă, Toshiba L735-138 este uşor de manevrat şi confortabil de ţinut pe picioare în timpul călătoriilor, carcasa din plastic cu fante de admisie a aerului poziţionate în locaţi esenţiale asigurând o bună izolaţie faţă de căldura degajată de componentele interne. Ţinut pe masa de birou, laptopul îşi păstrează silenţiozitatea indiferent de aplicaţiile rulate şi rămâne aproape rece la atingere. Temperatura procesorului cu TDP de 35 W variază între 48 °C la funcţionarea în gol şi 80 °C în timpul testului de procesare video, rulat cu procesorul încărcat la 100% din capacitate.

Toshiba L735 - tastatura şi touchpad-ul

Tastatura cu butoane mari şi dimensionată pentru a profita la maximum de spaţiul disponibil este confortabil de utilizat şi nu pune probleme la tastare. Restpad-ul este însă puţin mai îngust decât media, fapt ce ar putea deranja unii utilizatori. Acelaşi lucru poate fi spus şi despre touchpad-ul cu format wide, ce este un pic cam îngust pe verticală, limitând libertatea de mişcare.

Ecranul are timpi de răspuns suficient de reduşi şi este iluminat corespunzător pentru vizionarea de filme sau citirea unor documente în spaţii cu lumină solară din belşug. Unghiurile de vizibilitate sunt rezonabile pe orizontală, dar pe verticală impun ajustarea precisă a ecranului, lucru care nu este tocmai uşor atunci când încercăm să vizionăm filme alături de unul sau mai mulţi prieteni.

Toshiba L735 - difuzoare cu performanţe bune

Instalate în carcasa nu foarte subţire a lui Toshiba L735-138, difuzoarele redau bine gama frecvenţelor medii/înalte şi pot atinge un volum sonor destul de ridicat înainte de apariţia distorsiunilor.

Performanţe

Bazat pe mai vechia platformă Sandy Bridge şi echipat cu un procesor Intel Core i5-2430M pe 32 nm, Toshiba L735-138 promite un nivel de performanţă şi autonomie uşor inferioare sistemelor de ultimă generaţie bazate pe Ivy Bridge. Diferenţele sunt însă nesemnificative şi suficient de mici pentru a trece neobservate în utilizarea de zi cu zi.

Echipat cu un hard disk de 640 GB, cu viteză de rotaţie 5400 RPM, Toshiba L735-138 încarcă sistemul de operare Windows 7 Home Premium în puţin peste 40 secunde. Şi timpii de lansare pentru aplicaţiile instalate sunt la valori tipice pentru un sistem cu hard disk clasic pentru laptop – nu foarte mari, dar nici de lăudat. Date fiind performanţele native pentru configuraţia cu procesor Intel Core i5-2430M, poate fi luată în considerare opţiunea unui upgrade la dispozitiv de stocare solid state (SSD), atunci când bugetul o va permite.

Toshiba L735-138 - rezultate PCMark Vantage

În teste sintetice, performanţele măsurate cu benchmark-ul PCMark Vantage sunt la un nivel inferior configuraţiilor cu platformă Ivy Bridge, vinovat fiind într-o bună măsură şi hard disk-ul instalat – spaţios, dar mult mai lent decât un SSD.

  • PCMark Vantage 64 bit – 4096 (Productivity – 5567, HDD – 3202)
  • PCMark 7 Basic – 1816
  • 3DMark Vantage Entry – 6008 (GPU 5378 / CPU 9264)
  • Cinebench R11.5 (OpenGL / CPU) – 8,6 fps / 2,67 pts
  • AIDA64 Cache & Memory – Read 10134 MB/s, Write 9823 MB/s, Latency 56,6 ns
  • x264_Benchmark_HD_v5.0 – 5,15 fps

În timp ce scorul de 2.67 pts obţinut în benchmark-ul Cinebench R11.5 oglindeşte performanţe destul de bune pe partea de procesor, placa video Nvidia GeForce GT 315M nu se pretează decât pentru jocuri 3D de complexitate redusă şi redare de conţinut video, unde suportul pentru decodare hardware reduce impactul asupra procesorului din sistem, îmbunătăţind astfel autonomia bateriei.

Toshiba L735-138 - performanţe hard disk

Cu o capacitate de 640 GB, interfaţă SATA II şi 8 MB memorie cache, hard disk-ul produs de Toshiba atinge o viteză medie la citire de 60.9 MB/s şi timp de acces de aproximativ 16.8 ms.

Autonomie

Pentru testul multimedia am folosit un film 720p, rulat folosind profilul de sistem Power Saving şi cu luminozitatea ecranului redusă la 60%. În aceste condiţii, acumulatorul instalat în carcasa laptopului Toshiba L735-138 a cedat după 3 ore şi 24 minute de utilizare continuă.

Folosit la navigare pe internet, având selectat acelaşi profil Power Saver de economisire a energiei şi cu luminozitatea ecranului redusă la 40%, Toshiba L735-138 a rezistat 3 ore şi 26 minute.

Ambele rezultate sunt tipice pentru o configuraţie Sandy Bridge şi destul de bune dacă ne raportăm la dimensiunea acumulatorului instalat şi greutatea finală a configuraţiei, cele aproape 3 ore şi jumătate de mobilitate fiind suficiente pentru folosire ocazională şi drumuri nu foarte lungi.

Concluzie

Toshiba L735-138 este un laptop elegant, ce a reuşit sa-mi lase o impresie plăcută în timpul avut la dispoziţie pentru testare. Tastatura este confortabil de folosit, touchpad-ul răspunde bine la comenzi chiar dacă nu este foarte spaţios, iar sistemul de răcire silenţios şi eficient a păstrat carcasa suficient de rece la atingere încât sau nu mă aleg cu palmele transpirate.

Lăsând la o parte procesorul Intel Core i5-2430M, ale cărui performanţe sunt la un nivel absolut suficient pentru aplicaţii uzuale şi lucrul de zi cu zi, placa video dedicată nu prezintă avantaje notabile în faţa unei soluţii cu grafică integrată iar hard disk-ul instalat trage în jos performanţele resimţite la pornirea aplicaţiilor şi transferuri de fişiere mari.

Toshiba L735 - design elegant şi performanţă la un preţ bun

Per total, Toshiba L735-138 oferă un nivel de performanţă suficient pentru preţul plătit (aprox. 2900 Lei) şi vine fără compromisuri de regretat la capitolul design. Trebuie avut totuşi în vedere faptul că finisajele din plastic alb-lucios sunt predispuse la murdărire şi se pot zgâria cu uşurinţă la o manevrare neglijentă, motiv pentru care achiziţionarea unei huse pentru transport este recomandată.

Părţi pozitive

Design plăcut şi finisaje de bună calitate
Performanţe competitive
Ecran şi sistem audio de calitate mulţumitoare

Părţi negative

Soluţie de stocare încăpătoare, dar limitată din punct de vedere al performanţelor
Placă video dedicată cu performanţe modeste

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult