Vodafone Smart Tab 10 – tableta conectată oricând şi oriunde

15.03.2012
Vodafone Smart Tab 10 - tableta conectată oricând şi oriunde

Unul din motivele pentru care achiziţionezi o tabletă este posibilitatea de-a accesa Internetul cât mai rapid. Chiar şi un laptop foarte performant, ţinut în modul Sleep nu îţi deschide browser-ul atât de repede ca o tabletă. În condiţiile în care reţelele wireless sunt disponibile acasă, la birou şi în câteva alte locaţii, singura soluţie de-a fi conectat oricând şi oriunde este folosirea unui modem 3G. Acesta face parte din dotarea tabletei de faţă, Vodafone Smart Tab 10, pe care o vom prezenta în continuare.

Vodafone Smart Tab 10 - o tabletă bine construită

Construcţie

Sper că nu credeţi că Vodafone Smart Tab 10 este produsă de Vodafone. Ea poartă semnătura ZTE, fiind denumită în alte părţi Web Tab 10 sau V9S. Nu vă grăbiţi s-o catalogaţi ca o tabletă chinezească ieftină. Ea este mult mai apropiată decât credeţi de tabletele de 10″ ale producătorilor consacraţi şi aici ne referim la construcţie, sistem de operare şi dotări. Atunci când deschizi cutia, vei fi surprins să descoperi o tabletă bine construită, fără plastice ieftine sau îmbinări stângace.

Pe banda neagră din jurul ecranului de-abia se observă camera foto frontală. Pe o altă latură se găseşte şi un LED, însă el nu este vizibil până când bateria lui Vodafone Smart Tab 10 se va descărca prima dată. Banda argintie lucioasă ce înconjoară tableta nu este vizibilă atunci când dispozitivul este privit perpendicular pe ecran. Ea integrează butoanele şi conectorii tabletei. Pe latura superioară se găsesc butonul de pornire şi blocare/deblocare a ecranului şi butoanele pentru volum.

Vodafone Smart Tab 10 - banda lucioasă

Pe latura stângă avem jack-ul audio şi un capac de plastic ce acoperă slot-ul pentru SIM şi cel pentru card microSD. Pe latura inferioară se află un conector cu format proprietar, pentru care producătorul a inclus în pachet un cablu USB. În două fante subţiri, pe laturile stângă şi dreaptă, ascund difuzoarele lui Vodafone Smart Tab 10. Materialul de pe spatele tabletei are un aspect cauciucat, este plăcut la atingere şi oferă o aderenţă decentă. Camera foto principală a tabletei este integrată într-o siglă a operatorului de telefonie mobilă.

În pachet

Vodafone Smart Tab 10 vine cu o husă neagră, din material sintetic elastic, un cablu USB cu conector în format proprietar, un încărcător de priză cu mufă USB şi un headset stereo. Încărcătorul oferă un curent de 2 A, oferind cea mai rapidă soluţie de încărcare a bateriei. Headset-ul are o calitate audio acceptabilă în cel mai bun caz.

Conţinutul pachetului

Specificaţii

  • Ecran: 10″, 1280×800
  • Sistem de operare: Android 3.2 Honeycomb
  • Chipset: Qualcomm Snapdragon MSM8260
  • Procesor: 1,2 GHz dual core Scorpion
  • GPU: Adreno 220
  • RAM: 1 GB
  • Memorie internă: 16 GB (12,8 GB disponibili)
  • Card: microSD
  • Cameră foto: 5 MP, autofocus
  • Cameră frontală: 2 MP
  • WiFi: 802.11b/g/n
  • 3G: HSDPA 14,4 Mbps
  • Baterie: 6.800 mAh
  • Dimensiuni: 257 x 172 x 11,4 mm
  • Greutate: 672 g

Dotări

Pe hârtie, Vodafone Smart Tab 10 arată bine. Dotările sunt la nivelul tabletelor cu Android 3.0 lansate anul trecut. Diferenţa ar putea fi dată de faptul că dispozitivul de faţă nu vine cu chipset Nvidia Tegra 2, ci cu unul semnat Qualcomm. Memoria RAM, ajutată de procesorul dual core la 1,2 GHz ar trebui să ofere o experienţă bună de lucru. Modulul 3G este una din facilităţile care scoate tableta în evidenţă, aşa cum vom vedea ulterior, preţul ei fiind unul atractiv din această privinţă.

Vodafone Smart Tab 10 - sloturile pentru SIM şi microSD

Ecranul

Ecranul este o mică enigmă. Nu vă putem spune dacă matricea este TFT, IPS ori VA. Modelul V9S, pe care este bazată Smart Tab 10 are în specificaţii un ecran TFT. Pe de altă parte, fiind o tabletă personalizată pentru Vodafone, este posibil ca beneficiarul să fi cerut un alt panou de la producător. Vă putem spune însă că se observă un efect de flicker atunci când ţinem tableta la mai puţin de 35 cm de ochi. El nu dispare dacă modificăm luminozitatea ecranului. Din fericire, acest efect nu este foarte deranjant. Am putut urmări un film integral pe tabletă fără ca ochii să se resimtă. Efectul este cel mai vizibil pe un fundal gri.

Unghiurile de vizibilitate ale ecranului sunt foarte bune, ceea ce ar scoate din ecuaţie un panou TN. Pe de altă parte, culorile nu impresionează, iar pe fundal negru se observă bleeding pe laturile ecranului. Timpul de răspuns este decent.

Sistemul de operare

Vodafone Smart Tab 10 rulează Android 3.2, un sistem de operare ce nu poate fi considerat încă depăşit. El s-a comportat foarte bine pe tabletele lansate anul trecut, iar Android 4.0 de-abia se găseşte pe dispozitive portabile cu ecran mare. Ţinând cont de hardware-ul tabletei de faţă, ne aşteptam să nu întâlnim probleme la rularea lui Honeycomb. Ne-am înşelat. Smart Tab 10 ne arată diferenţa între o implementare bună a lui Android 3.2 şi una făcut în grabă.

Vodafone Smart Tab 10 rulează Android 3.2

Tranziţiile între ecranele principale ale sistemului de operare se fac cu ezitări. Sunt aplicaţii în care butoanele Back şi Home răspund cu o mică întârziere, în ciuda memoriei de 1 GB RAM şi a procesorului dual core la 1,2 GHz. Noul magazin de aplicaţii Play s-a blocat de câteva ori în săptămâna în care am testat tableta, iar navigarea prin tab-urile sale este greoaie. Am rulat fără probleme mai multe jocuri cu o grafică pretenţioasă, dar pot spune că tableta s-a resetat singură de cel puţin trei ori într-o săptămână.

Per ansamblu, nu pot să spun că experienţa de lucru pe Vodafone Smart Tab 10 a fost proastă. Aş folosi mai repede adjectivul dezamăgitoare. Au fost multe dăţi în care am utilizat tableta ore în şir fără probleme. Nici după rularea a 15 jocuri diferite într-o oră nu am simţit o scădere a performanţei.

Ne aşteptăm ca ZTE şi Vodafone să ofere la un moment dat o actualizare a sistemului de operare mai optimizată. Nu ştim dacă un upgrade la Andoird 4.0 este în cărţi, însă hardware-ul ar trebui să-l suporte. Cu firmware-ul testat de noi, tableta a avut o conexiune fără probleme prin 3G şi a permis realizarea apelurilor video în aplicaţia Skype. Vodafone Smart Tab 10 vine cu mai multe aplicaţii preinstalate, printre acestea numărându-se QuickOffice HD, Amazon Kindle, Zinio, Pulse şi Dropbox.

Vodafone Smart Tab 10 - o tabletă bine construită

Multimedia

Cu playerul video potrivit, Vodafone Smart Tab 10 poate rula filme HD fără probleme. Noi am testat BSPlayer Lite, care vine cu suport pentru decodare video hardware. Ieşirea audio este calitate, testul fiind realizat cu o pereche de căşti HiFi.

Conectarea la calculator şi accesarea memoriei interne nu este atât de uşoară precum ne-am fi aşteptat. Când Smart Tab 10 este conectată pentru prima dată la un PC, utilizatorul are acces la un drive cu o capacitate maximă de 200 MB. Aici se găseşte un fişier executabil cu driver-ul tabletei. El trebuie rulat chiar şi pe sistemul de operare Windows 7. După instalare, tableta este văzută în sistemul de operare ca un multimedia device. Copierea fişierelor în memoria tabletei se face cu aproximativ 7 MB/s.

Vodafone Smart Tab 10 cu conexiune 3G

Camera foto

Am apreciat faptul că Smart Tab 10 a venit cu o cameră foto principală cu senzor de 5 MP. Calitatea imaginilor realizate cu ea nu este foarte slabă. Din contră, în condiţii de lumină naturală, pozele sunt decente, comparativ cu rezultatul altor dispozitive mobile. Lipseşte LED-ul pentru iluminarea pozelor realizate în interior. Filmarea la rezoluţie 720p este posibilă, însă nu este indicată. Deşi calitatea filmării este slabă, aşa cum puteţi vedea în clipul de test de mai jos.

Poză test - exterior Poză test - interior


Clip test 720p – 20 MB


Autonomie

Nu am reuşit să facem un test de autonomie complet cu tableta Smart Tab 10. Am rulat însă un clip 720p timp de o oră, cu luminozitatea ecranului la nivelul maxim şi modulul WiFi pornit. Am urmărit descărcarea bateriei în această perioadă şi estimăm că Vodafone Smart Tab 10 ar putea oferi şapte ore de redare video 720p.

Preţ şi disponibilitate

Tableta Vodafone Smart Tab 10 se află în oferta operatorului de telefonie mobile Vodafone. Ea poate fi achiziţionată la preţul de 159 € cu TVA la semnarea unui contract de abonament de date pe o perioadă de doi ani. Abonamentul costă 19 €/lună şi oferă un trafic lunar de 18 GB la viteze de până la 21,6 Mbps download şi 5,7 Mbps upload. Traficul suplimentar nu este taxat, însă vitezele sunt reduse foarte mult. Preţul fără conectare al lui Vodafone Smart Tab 10 este de 369 € cu TVA.

Concluzie

Vodafone Smart Tab 10 este o soluţie pentru a fi conectat oricând şi oriunde la Internet. Limitările impuse de reţelele wireless sunt depăşite cu ajutorul modemului 3G. Tableta are o construcţie bună şi rulează un sistem de operare modern, pe un hardware destul de performant. Din păcate, sunt câteva probleme de optimizare pe care producătorul ZTE ar trebui să le rezolve cu un update.

Vodafone Smart Tab 10 - o tabletă 3G atractivă

Din punct de vedere al preţului, Vodafone Smart Tab 10 este atractivă. Abonamentul sugerat de operatorul de telefonie mobilă oferă un pachet de date generos, iar preţul tabletei ajunge la aproximativ 700 lei. Fără abonament, Smart Tab 10 este poate cea mai ieftină tabletă cu modem 3G de pe piaţă, ce rulează Android 3.2.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News