Wibrain B1LH – un UMPC accesibil

13.06.2008
Wibrain B1LH – un UMPC accesibil
Performanţe (I)

Performanţe

Wibrain este produs în două versiuni, B1E şi B1H, diferenţa între ele fiind dată în mod special de cantitatea de memorie şi capacitatea harddisk-ului. Modelul B1E dispune doar de 512 MB DDR2 şi de un HDD cu 4200 RPM de 30 GB. Introducerea literei L în numele dispozitivului sugerează prezenţa sistemului de operare Ubuntu, iar în cazul de faţă este vorba de versiunea 7.10 Gutsy Gibon. Datorită limitărilor oferite de distribuţia Linux nu am putut realiza o serie amplă de teste de performanţă specifice mediului Windows.

Ubuntu 7.10 rulând pe Wibrain B1LH

În ciuda faptului că este cea mai populară distribuţie Linux şi experienţele anterioare similare au fost plăcute, în cazul de faţă Ubuntu 7.10 ne-a cam dezamăgit. Nu putem spune precis dacă problemele au fost legate strict de compatibilitate sau a fost de vină performanţa UMPC-ului per ansamblu, însă putem afirma că utilizarea lui Wibrain a fost anevoioasă. Nici o reinstarea a sistemului de operare de pe stick-ului USB bootabil oferit în pachet nu s-a dovedit a fi o soluţie pentru problemele întâlnite.

Wibrain B1LH – spatele dispozitivului şi camera web deschisă

În starea iniţială, fără a fi conectat la Internet, Wibrain este bun doar pentru a fi admirat. Sistemul de operare nu dispune nici măcar de librăriile necesare redării unui fişier MP3. Ne-am mirat puţin şi am purces la conectarea lui la un router wireless. Descărcarea pachetelor cu codec-uri nu a fost o problemă, însă am fost întâmpinaţi de mesaje de eroare ce vorbeau de anumite incompatibilităţi cu versiunea sistemului de operare. După mai multe încercări am reuşit să instalăm codec-urile multimedia pentru playerul implicit al sistemului.

Wibrain B1LH – portul USB

Din nefericire, problemele au continuat. Am fost foarte neplăcut surprinşi să descoperim că încărcarea procesorului la redarea unui fişier MP3, într-o interfaţa simplă şi fără efecte de vizualizare este de aproximativ 30%. Evident că o combinaţie între playerul audio pornit şi Mozilla Firefox cu mai multe tab-uri încărcate se solda de cele mai multe ori cu blocarea sistemului. După ce am instalat un add-on care să elimine frustrantele animaţii flash din paginile web, situaţia s-a mai ameliorat. Încărcarea procesorului în cazul redării unui MP3 ne-a făcut să credem că nu vom fi în stare să vizionăm un film cu ajutorul lui Wibrain. Din fericire, ne-am înşelat. Cu acelaşi player implicit am rulat un fişier AVI comprimat cu XviD. Acesta a putut fi vizionat fără probleme, încărcarea procesorului fiind de aproximativ 60 de procente. Aceasta ne-a făcut să credem că vina pentru performanţa slabă ar putea să fie a sistemului de operare şi a aplicaţiilor slab optimizate.

Performanţe (II)

Ecranul lui Wibrain a fost unul din elementele care ne-au mai luminat la faţă, având o calitate foarte bună. Am trecut peste faptul că doamnele şi domnişoarele l-ar putea folosi pe post de oglindă atunci când este stins şi peste faptul că trebuie să fie întuneric în cameră pentru a putea distinge ceva în scenele mai întunecate ale unui film. Precizia stratului sensibil la atingere a fost de asemenea apreciată. Ne-a dezamăgit puţin touchpad-ul, dar nu prin precizie, ci prin faptul că nu percepea întotdeauna apăsarea pentru click şi eram nevoiţi să folosim butonul din partea stângă a ecranului.

Wibrain B1LH – perfomanţe modeste cu Ubuntu 7.10

Tastatura este relativ uşor de folosit, dar necesită o perioadă de acomodare. Deoarece sunt doar 50 de taste pe ea, o serie întreagă de simboluri şi funcţii se accesează ţinând apăsată tasta Fn. Aceasta poate fi frustrant în unele momente, dar noi credem că este un compromis mai mult decât acceptabil. Cei care dispun de un smartphone cu tastatură QWERTY se vor simţi aproape ca acasă. S-ar fi putut spune că UMPC-ul Wibrain este foarte comod de ţinut şi de utilizat cu ambele mâini dacă nu ne-ar fi deranjat problema pe care o vom prezenta în continuare.

Wibrain B1LH se încălzeşte semnificativ în timpul funcţionării. Nu se încălzeşte atât de tare încât să nu mai poată fi ţinut în mână, dar destul de sesizabil. Din fericire, am descoperit prin meniurile lui Ubuntu o aplicaţie care permitea setarea nivelului de turaţie al ventilatorului inclus. Cele trei moduri de lucru, în ordinea crescătoare a turaţiei, sunt Silent, Normal şi Cool. În ciuda silenţiozităţii aproape totale a UMPC-ului în modul Silent, noi nu îl recomandăm datorită modului în care se încălzeşte aparatul în timpul funcţionării. În modul Normal, zgomotul ventilatorului este sesizabil, iar în modul Cool el poate fi auzit, dar nu este deranjant. Nu am avut timpul necesar să testăm autonomia şi în funcţie de turaţia ventilatorului, însă bănuim că ar exista diferenţe relativ semnificative.

Wibrain B1LH – mufele audio

Şi dacă tot am menţionat autonomia, să spunem că Wibrain nu se remarcă la acest capitol. Folosit exclusiv pentru redarea unor fişiere MP3 şi ţinând cont că aceasta implică o încărcare a procesorului de 30%, precum şi în condiţiile utilizării ventilatorului la turaţie maximă, UMPC-ul a stat cu ecranul aprins aproximativ o oră şi jumătate înainte de a se opri definitiv. Încărcarea bateriei de 4.000 mAh durează aproximativ 2 ore. Pornirea dispozitivului este reliativ lentă, iar căsuţa de dialog pentru logare apare după 70 de secunde. Copierea unui fişier de mari dimensiuni pe harddisk s-a realizat cu viteza de 15 MB/s, ţinând cont că viteza maximă a stick-ului USB folosit, testată în prealabil pe un PC performant, a fost de peste 30 MB/s.

Wibrain B1LH cu adaptorul video VGA conectat

Calitatea imaginii afişate pe un monitor extern este bună, dar rezoluţia maximă nu poate depăşi 1024×768 de pixeli. Semnalul audio are unele interferenţe şi zgomot de fond specifice plăcilor de sunet integrate, dar mai sesizabile ca de obicei. Camera web are o rezoluţie mică şi un unghi de vizualizare destul de îngust, fiind nevoiţi să o ţinem la o distanţă de aproximativ 40 cm de faţă pentru ca în cadru să încapă atât bretonul rebel, cât şi bărbia. Tastatura este iluminată atunci când este folosită, dar această facilitate poate fi dezactivată din acelaşi meniu în care se poate seta viteza ventilatorului.

Concluzie

Concluzie

Atuul lui Wibrain B1LH este fără îndoială portabilitatea sporită. Într-o carcasă de două ori mai mică decât a lui Asus Eee PC, UMPC-ul corean reuşeşte să includă aproape acelaşi hardware. Versiunea pe care am testat-o este însă încetinită de sistemul de operare. Noi recomadăm achiziţionarea versiunii B1H, dotată cu Windows XP sau instalarea acestuia din urmă pe dispozitivul de faţă prin intermediul unui stick USB bootabil sau al unei unităţi optice externe. Trebuie să recunoaştem şi faptul că ecranul mic şi tastatura specială nu recomandă UMPC-ul pentru oricine. Cei interesaţi vor trebui să ia în considerare aceste aspecte.

Wibrain B1LH poate fi utilizat pentru videoconferinţe

În concluzie, Wibrain B1LH este un PC de foarte mici dimensiuni care va permite utilizatorului accesul la Internet, realizarea de videoconferinţe, precum şi o capacitate de stocare decentă. Tastatura nu îl recomandă pentru lucrul în mediul office, iar ecranul poate fi în cel mai bun caz folosit pentru vizionarea ocazională a unui film. Un ultim avantaj care poate ar trebui luat în considerare este posibilitatea utilizării UMPC-ului pentru prezentări, datorită adaptorului VGA cu care este livrat.

Prețul modelului testat de noi, Wibrain B1LH, este de 1390 RON cu TVA inclus și poate fi comandat de la TapeShop.ro.

Plusuri şi minusuri:

[+] mic şi uşor
[+] ecran de calitate, cu rezoluţie mare şi sensibil la atingere
[+] preţ accesibil

[] lent în versiunea cu Ubuntu
[] se încălzeşte semnificativ în timpul utilizării
[] autonomie modestă

Construcţie şi dotări

Cântăreşte puţin peste o jumătate de kilogram, iar lăţimea lui este de doar 8,2 cm. Se numeşte Wibrain B1LH şi este unul dintre puţinele UMPC-uri disponibile şi în ţara noastră. Comparat cu micuţul Asus Eee PC, nu greşim dacă spunem că este de două ori mai mic. Compania producătoare este de origine coreană, iar platforma în jurul căreia este construit vine de la VIA.

Wibrain B1LH – un UMPC disponibil în România

Construcție şi dotări

Chiar dacă UMPC-urile nu sunt o noutate, totuşi dimensiunile lui Wibrain te fac să te intrebi cum de au reuşit producătorii să înghesuie un întreg sistem într-o carcasă aşa de mică. Dimensiunile dispozitivului sunt de 19,2×8,2x 2,8 cm, iar greutatea aproximativă de 520 g, putând diferi uşor în funcţie de dotări. Carcasa este construită în cea mai mare parte din plastic, partea din faţă fiind metalică. Trebuie să recunoaştem că la capitolul finisaje, modelul B1LH stă bine, plasticul fiind de calitate. Partea din spate este aproapte integral acoperită de baterie, ea fiind la rândul ei formată din două module prinse pe acelaşi suport.

Între cele două module ale bateriei plasticul este perforat pentru ca ventilatorul de pe spatele lui Wibrain să poată trage aerul necesar răcirii componentelor. Cele două difuzoare cu putere totală de 1 W se găsesc pe latura de jos, în spatele plasticului portocaliu perforat. Tot în aceeaşi zonă se află şi butonul de Reset, precum şi o mufă identică cu cea folosită de playerele MP3 de la Samsung. Aceasta este folosită pentru conectarea la un monitor extern, în pachet fiind oferit un adaptor cu mufă VGA.

Wibrain B1LH – bateria detaşabilă de 4.000 mAh

Pe latura din dreapta se află singurul port USB al lui Wibrain, fiind acoperit cu un capac de plastic semidetaşabil. Pe aceeaşi latură avem şi un comutator pentru oprirea plăcii de reţea wireless. Conectorii audio se găsesc pe latura opusă, alături de un comutator pentru blocarea tastaturii şi mufa pentru alimentare. O primă problemă care merită semnalată are de-a face cu modul de manevrare al UMPC-ului. Dacă mufele audio nu incomodează, conectarea unui dispozitiv pe portul USB sau ataşarea alimentatorului fac dificilă utilizarea portabilului din mână, obligând utilizatorul să-l aşeze pe masă. Nu trebuie să uităm de camera web care se află pe un braţ rabatabil pe latura superioară a UMPC-ului.

Partea frontală este dominată de ecranul tactil de 4.8” care dispune de o rezoluţie foarte bună de 1024×600 de pixeli. Spunem că este o rezoluţie bună deoarece pentru un asemenea dispozitiv este întotdeauna mai bine să ai o cantitate mai mare de informaţii afişate pe ecran decât ca textul să aibă o dimensiune mai mare. Stilus-ul telescopic poate fi găsit sub colţul din drepta jos al lui Wibrain. Ecranul este flancat de tastatura cu 50 de taste. Sub tastele din drepta se află touchpad-ul cu suport pentru scroll vertical şi lateral. În stânga se găsesc butoanele direcţionale, două butoane care ţin loc de click pentru mouse, tastele Page Up şi Page Down, precum şi un buton cu două poziţii pentru volum.

Wibrain B1LH în husa de protecţie

Spuneam mai devreme că avem de-a face cu o platformă VIA, iar la baza ei stă chipsetul VX700. Acesta este o soluţie care integrează northbridge-ul şi southbridge-ul plăcii de bază într-un singur chip al cărui consum maxim ajunge la 3,5 W. Placa video încorportată în acelaşi chip este VIA UniChrome PRO II care se laudă cu o frecvenţă de 200 MHz şi un flux de date pe 128 de biţi. Creierul întregului ansamblu este procesorul VIA C7-M ULV care rulează la frecvenţa de 1,2 GHz. Cantitatea de memorie RAM este de 1 GB, iar HDD-ul, cel mai probabil de 1.8", are o capacitate de 60 GB şi o viteză de rotaţie a platanelor de 4200 RPM.

Singura soluţie pentru conectarea lui Wibrain B1LH la Internet este reţeaua wireless, iar modulul încorporat suportă standardele 802.11b/g. Versiunile UMPC-ului care vin preinstalate cu Windows XP dispun şi de suport Bluetooth. Partea audio revine în sarcina unui controller HD, dar nu există nicio sugestie că am putea obţine sunet pe 6 canale de la dispozitiv. Producătorul susţine că chipsetul de la baza platformei este capabil să decodeze hardware semnal video MPEG-2/4 şi WMV9, iar noi nu-l putem contrazice deoarece nu am avut posibilitatea să testăm această facilitate. În pachet pot fi găsite o husă de protecţie de culoare neagră, o cordeluţă pentru mână, adaptorul video VGA şi stick-ul USB bootabil pentru reinstalarea sistemului de operare.