Wibrain B1LH – un UMPC accesibil

13.06.2008
Wibrain B1LH – un UMPC accesibil
Concluzie

Concluzie

Atuul lui Wibrain B1LH este fără îndoială portabilitatea sporită. Într-o carcasă de două ori mai mică decât a lui Asus Eee PC, UMPC-ul corean reuşeşte să includă aproape acelaşi hardware. Versiunea pe care am testat-o este însă încetinită de sistemul de operare. Noi recomadăm achiziţionarea versiunii B1H, dotată cu Windows XP sau instalarea acestuia din urmă pe dispozitivul de faţă prin intermediul unui stick USB bootabil sau al unei unităţi optice externe. Trebuie să recunoaştem şi faptul că ecranul mic şi tastatura specială nu recomandă UMPC-ul pentru oricine. Cei interesaţi vor trebui să ia în considerare aceste aspecte.

Wibrain B1LH poate fi utilizat pentru videoconferinţe

În concluzie, Wibrain B1LH este un PC de foarte mici dimensiuni care va permite utilizatorului accesul la Internet, realizarea de videoconferinţe, precum şi o capacitate de stocare decentă. Tastatura nu îl recomandă pentru lucrul în mediul office, iar ecranul poate fi în cel mai bun caz folosit pentru vizionarea ocazională a unui film. Un ultim avantaj care poate ar trebui luat în considerare este posibilitatea utilizării UMPC-ului pentru prezentări, datorită adaptorului VGA cu care este livrat.

Prețul modelului testat de noi, Wibrain B1LH, este de 1390 RON cu TVA inclus și poate fi comandat de la TapeShop.ro.

Plusuri şi minusuri:

[+] mic şi uşor
[+] ecran de calitate, cu rezoluţie mare şi sensibil la atingere
[+] preţ accesibil

[] lent în versiunea cu Ubuntu
[] se încălzeşte semnificativ în timpul utilizării
[] autonomie modestă

Construcţie şi dotări

Cântăreşte puţin peste o jumătate de kilogram, iar lăţimea lui este de doar 8,2 cm. Se numeşte Wibrain B1LH şi este unul dintre puţinele UMPC-uri disponibile şi în ţara noastră. Comparat cu micuţul Asus Eee PC, nu greşim dacă spunem că este de două ori mai mic. Compania producătoare este de origine coreană, iar platforma în jurul căreia este construit vine de la VIA.

Wibrain B1LH – un UMPC disponibil în România

Construcție şi dotări

Chiar dacă UMPC-urile nu sunt o noutate, totuşi dimensiunile lui Wibrain te fac să te intrebi cum de au reuşit producătorii să înghesuie un întreg sistem într-o carcasă aşa de mică. Dimensiunile dispozitivului sunt de 19,2×8,2x 2,8 cm, iar greutatea aproximativă de 520 g, putând diferi uşor în funcţie de dotări. Carcasa este construită în cea mai mare parte din plastic, partea din faţă fiind metalică. Trebuie să recunoaştem că la capitolul finisaje, modelul B1LH stă bine, plasticul fiind de calitate. Partea din spate este aproapte integral acoperită de baterie, ea fiind la rândul ei formată din două module prinse pe acelaşi suport.

Între cele două module ale bateriei plasticul este perforat pentru ca ventilatorul de pe spatele lui Wibrain să poată trage aerul necesar răcirii componentelor. Cele două difuzoare cu putere totală de 1 W se găsesc pe latura de jos, în spatele plasticului portocaliu perforat. Tot în aceeaşi zonă se află şi butonul de Reset, precum şi o mufă identică cu cea folosită de playerele MP3 de la Samsung. Aceasta este folosită pentru conectarea la un monitor extern, în pachet fiind oferit un adaptor cu mufă VGA.

Wibrain B1LH – bateria detaşabilă de 4.000 mAh

Pe latura din dreapta se află singurul port USB al lui Wibrain, fiind acoperit cu un capac de plastic semidetaşabil. Pe aceeaşi latură avem şi un comutator pentru oprirea plăcii de reţea wireless. Conectorii audio se găsesc pe latura opusă, alături de un comutator pentru blocarea tastaturii şi mufa pentru alimentare. O primă problemă care merită semnalată are de-a face cu modul de manevrare al UMPC-ului. Dacă mufele audio nu incomodează, conectarea unui dispozitiv pe portul USB sau ataşarea alimentatorului fac dificilă utilizarea portabilului din mână, obligând utilizatorul să-l aşeze pe masă. Nu trebuie să uităm de camera web care se află pe un braţ rabatabil pe latura superioară a UMPC-ului.

Partea frontală este dominată de ecranul tactil de 4.8” care dispune de o rezoluţie foarte bună de 1024×600 de pixeli. Spunem că este o rezoluţie bună deoarece pentru un asemenea dispozitiv este întotdeauna mai bine să ai o cantitate mai mare de informaţii afişate pe ecran decât ca textul să aibă o dimensiune mai mare. Stilus-ul telescopic poate fi găsit sub colţul din drepta jos al lui Wibrain. Ecranul este flancat de tastatura cu 50 de taste. Sub tastele din drepta se află touchpad-ul cu suport pentru scroll vertical şi lateral. În stânga se găsesc butoanele direcţionale, două butoane care ţin loc de click pentru mouse, tastele Page Up şi Page Down, precum şi un buton cu două poziţii pentru volum.

Wibrain B1LH în husa de protecţie

Spuneam mai devreme că avem de-a face cu o platformă VIA, iar la baza ei stă chipsetul VX700. Acesta este o soluţie care integrează northbridge-ul şi southbridge-ul plăcii de bază într-un singur chip al cărui consum maxim ajunge la 3,5 W. Placa video încorportată în acelaşi chip este VIA UniChrome PRO II care se laudă cu o frecvenţă de 200 MHz şi un flux de date pe 128 de biţi. Creierul întregului ansamblu este procesorul VIA C7-M ULV care rulează la frecvenţa de 1,2 GHz. Cantitatea de memorie RAM este de 1 GB, iar HDD-ul, cel mai probabil de 1.8", are o capacitate de 60 GB şi o viteză de rotaţie a platanelor de 4200 RPM.

Singura soluţie pentru conectarea lui Wibrain B1LH la Internet este reţeaua wireless, iar modulul încorporat suportă standardele 802.11b/g. Versiunile UMPC-ului care vin preinstalate cu Windows XP dispun şi de suport Bluetooth. Partea audio revine în sarcina unui controller HD, dar nu există nicio sugestie că am putea obţine sunet pe 6 canale de la dispozitiv. Producătorul susţine că chipsetul de la baza platformei este capabil să decodeze hardware semnal video MPEG-2/4 şi WMV9, iar noi nu-l putem contrazice deoarece nu am avut posibilitatea să testăm această facilitate. În pachet pot fi găsite o husă de protecţie de culoare neagră, o cordeluţă pentru mână, adaptorul video VGA şi stick-ul USB bootabil pentru reinstalarea sistemului de operare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News