Acer CB280HK – monitor 4K la preţ accesibil (REVIEW)

30.09.2015
Acer CB280HK - monitor 4K la preţ accesibil (REVIEW)
Prezentare

Completând oferta de monitoare Acer 4K, CB280HK este o alternativă mai puţin costisitoare adresată celor care doresc să experimenteze jocuri PC la rezoluţie UHD şi utilizatori care simt nevoia pentru mai mult spaţiu în care să se desfăşoare cu aplicaţiile la care lucrează.

Apărută ca un domeniu de nişă adresat exclusiv entuziaştilor şi profesionişti cu buzunare largi, gama monitoarelor UHD 4K a crescut rapid în popularitate, noi modele de monitoare mai puţin costisitoare promiţând acelaşi nivel de claritate impresionantă la un preţ mult redus. Însă primele astfel de încercări nu au fost prea reuşite, producătorii lansând modele cu rată de refresh limitată prin hardware la 30Hz, prea puţin pentru ambiţiile pasionaţilor de jocuri PC. Implementarea la scară largă a standardului DisplayPort 1.2 a eliminat şi acest obstacol, rămânând doar problema calităţii imaginii în ansamblu, nu chiar la fel de bună ca la monitoarele de top incluse în primul val de lansări.

Acer CB280HK

Prezentare

Un astfel de exemplu este Acer CB280HK, un monitor 4K recomandat prin timpul de răspuns foarte bun, specific ecranelor cu tehnologie TN. Chiar dacă rata de actualizare a imaginii la 60 Hz nu îl poate recomanda ca şi monitor pentru gaming competitiv, deliciul vizual oferit la rezoluţie 3840×2160 va impresiona cu siguranţă utilizatorii de rând, cu condiţia ca PC-ul folosit să fie suficient de performant.

Acer CB280HK se prezintă într-o carcasă neagră, încadrând ecranul de 28˝ cu o ramă îngustă şi discretă. Solid construit, monitorul este livrat cu un picior complet ajustabil, permiţând reglarea pe înălţime, înclinaţie şi rotirea ecranului în mod portret. Alternativ, piciorul demontabil poate fi detaşat cu o simplă apăsare de buton, permiţând fixarea ecranului de perete folosind un kit de prindere compatibil VESA.

Acer CB280HK

Fără complicaţii, Acer a prevăzut butoane fizice pentru accesarea sistemului de meniuri, dispuse la vedere în colţul dreapta-jos pe rama ecranului. Acer CB280HK oferă conectori DVI-D, HDMI şi DisplayPort 1.2, dispuşi pe spatele ecranului şi orientaţi în jos pentru a facilita organizarea eficientă a cablurilor. Monitorul include şi o pereche de difuzoare stereo, oferind o experienţă audio la calitate destul de bună. 

Acer CB280HK – principalele specificaţii:

  • Ecran: 28˝, UHD (3840×2160 pixeli), tehnologie TN
  • Timp de răspuns: 1 ms (G2G)
  • Rată de actualizare a imaginii: 60 Hz
  • Unghiuri vizibilitate: 170°/160°
  • Luminozitate: 300cd/m2
  • Difuzoare: stereo
  • Conectori: HDMI, DVI-D, DIsplayPort, mini-DisplayPort
  • Consum: 30.5W (0.45W în stand by)
  • Alte funcţii: ajustarea culorilor pe 6 axe, ComfyView, tehnologie EcoDisplay, ErgoStand, Flicker-free, Mobile High-Definition Link (MHL), Picture by Picture, Picture in Picture

Pachetul cu accesorii include cablu DVI-D, DisplayPort şi HDMI, alături de cablu pentru alimentare şi manualul de utilziare.

 

Experienţa în utilizare

Experienţa în utilizare

Pentru a beneficia de avantajele rezoluţie UHD folosind rată de actualizare a imaginii la 60Hz este necesară folosirea cablului DisplayPort, conectat la o placă video de generaţie recentă. Cu aceste condiţii îndeplinite, monitorul este detectat şi configurat automat la rezoluţia optimă, singura ajustare de făcut în sistemul de meniuri fiind reducerea luminozităţii la un nivel confortabil.

Uşor de parcurs, sistemul de meniuri oferă opţiuni avansate pentru ajustare pe 6 canale a nivelului de saturaţie şi nuanţă, cât şi reglarea balansului de alb prin ajustarea individuală a canalelor RGB.

Venind ca o surpriză plăcută, ecranul este bine calibrat direct din fabrică şi în afară de reducerea uşoară a luminozităţii nu impune corecţii majore asupra nivelului de contrast sau a canalelor de culoare. Totuşi, fiind vorba de un ecran TN, nu ar trebui să ne aşteptăm la o reproducere perfect fidelă a culorilor. În cazul de faţă, Acer CB280HK dă nuanţelor de albastru o tentă uşor spre violet. Un neajuns specific ecranelor cu tehnologie TN, unghiul de vizibilitate pe verticală este restrictiv, dând imaginii un aspect ceva mai întunecat în partea de sus şi mai luminos în cea de jos. Exceptând activităţile de prelucrare foto/video, această limitare nu ar trebui să afecteze experienţa în jocuri şi filme.

În afara celor 5 profiluri pentru ajustarea rapidă a imaginii (Eco, Standard, Graphics, Movies şi USER), în sistemul de meniuri mai poate fi găsită şi opţiunea Super Sharpness, care promite îmbunătăţirea clarităţii imaginii la vizionarea de conţinut cu rezoluţie non-nativă pe ecranul UHD.

Performanţe şi calitatea imaginii

Prevăzut cu funcţie de scalare a imaginii, Acer CB280HK permite redarea rezoluţiilor non-native atât în modul maximizat (Auto Wide) cât şi cel 1:1, folosind doar porţiunea centrală a ecranului. În practică, claritatea imaginii la redarea surselor de semnal video cu rezoluţie mai mică decât cea nativă lasă de dorit. Rezultate mai bune pot fi însă obţinute bifând opţiunea Enable GPU up-scaling în setările plăcii video şi lăsând monitorul să funcţioneze la rezoluţia nativă. Astfel, jocurile PC mai pretenţioase vor putea fi rulate la un nivel de calitate acceptabil chiar dacă placa video nu poate reda un număr de cadre suficient la rezoluţie UHD.

Acer CB280HK

Având în vedere rezoluţia uriaşă folosită pentru afişare, de departe cea mai mare piedică în calea unei experienţe optime în jocuri rămâne puterea PC-ului folosit. Pentru rezultate optime, recomand folosirea unui PC echipat în configuraţie dual-GPU, sau cu o placă video next-gen (Radeon R9 Fury, GeForce 980Ti, etc.).

Chiar dacă foloseşte un ecran cu tehnologie TN, Acer CB280HK cu siguranţă nu dezamăgeşte în ce priveşte calitatea imaginii. Având specificată o luminozitate maximă de 300 cd/m2, Acer CB280HK poate fi utilizat fără probleme şi în încăperi cu lumină solară din belşug, dar pentru utilizare normală putem reduce luminozitatea la 30-50%, în funcţie de preferinţe. Nivelul de negrul este suficient de bun pentru a reda convingător scenele întunecoase din filme. În schimb, mai problematic este unghiul de vizibilitate foarte îngust pe verticală, ducând la întunecarea imaginii şi pierderea detaliilor atunci când privim ecranul de jos. Pentru rezultate optime, recomand ajustarea înălţimii monitorului astfel încât marginea de sus a ecranului să fie la nivelul ochilor.

Acer CB280HK

Din păcate experienţa vizuală, altfel foarte bună pentru un monitor cu ecran TN, este sabotată prin alegerea neinspirată a producătorului de a nu include pe lista setărilor ajustabile şi funcţia Overdrive. Folosită pentru a face posibilă obţinerea timpului de răspuns estimat la 1ms, tehnologia Overdrive este configurată la un nivel agresiv, inducând artefacte vizuale uşor sesizabile la scenele în mişcare. Acestea iau forma unor umbre închise la culoare care urmează obiectele din imagine bine conturate: ferestrele aplicaţiilor, colţul clădirilor bine iluminate, etc. Suficient de pronunţat pentru fi sesizat chiar şi de utilizatori neiniţiaţi, fenomenul de ghosting invers putea fi cu uşurinţă evitat prin includerea unei setări Overdrive ajustabilă în meniul de configurare.

Preţ si disponibilitate

Monitorul Acer CB280HK poate fi găsit în magazinele din ţara noastră la preţul de aproximativ 2200 Lei.

Concluzie

Oferit la un preţ comparabil monitoarelor IPS cu rezoluţie QHD (2560×1440), Acer CB280HK oferă perspectiva unui nivel superior al detaliilor în jocuri, obţinut şi cu ajutorul unui accelerator grafic de ultimă generaţie. Rezoluţia UHD (3840×2160) poate fi un real avantaj şi pentru multitasking, permiţând acomodarea unui număr impresionant de documente şi aplicaţii pe ecran.

Ales ca  o soluţie de compromis pentru obţinerea unui cost de achiziţie în limite rezonabile, ecranul bazat pe tehnologie TN nu ar trebui să-i incomodeze pe cei obişnuiţi deja cu monitoarele pentru gaming, calitatea imaginii fiind destul de bună. Altfel, dacă bugetul permite, o alegere mai inspirată pentru vizionarea de filme 4K  şi editare imagine ar putea fi monitorul Acer S277HK, cu design exterior elegant şi un ecran UHD bazat pe tehnologie IPS, superioară în ce priveşte calitatea imaginii.

Părţi pozitive

Ecran UHD cu timp de răspuns 1ms şi refresh la 60Hz
Funcţie Picture-in-Picture
Picior de susţinere ajustabil pe înălţime şi înclinaţie
Calitate rezonabilă a imaginii
Preţul de achiziţie

Părţi negative

Ghosting invers pronunţat la scenele în mişcare
Nu include Hub USB

Tags:
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult