Acer Predator Z301C: pentru gamerii dornici de orizonturi mai largi [REVIEW]

Acer Predator Z301C: pentru gamerii dornici de orizonturi mai largi [REVIEW]
Design, construcţie şi spcificaţii

Popularitatea monitoarelor de gaming ultra-wide începe să crească, însă în continuare gamerii preferă clasicele display-uri cu raport de aspect 16:9. Unul dintre motive este faptul că majoritatea jocurilor au suport pentru rezoluţii standard de tipul Full HD, QHD sau UHD, în timp ce producătorii realizeazî panouri 16:9 destul de rapide pentru gaming, cu viteză de împrospătare de 144 Hz, sau chiar 240 Hz. Acer încearcă să ofere însă o soluţie ultra rapidă în formatul 21:9 cu Predator Z301C care să ofere aceleaşi avantaje şi în mare parte reuşeşte, însă există şi câteva dezavantaje deranjante pentru o parte dintre utilizatori.

Design, construcţie

Predator Z301C se aliniază la liniile de design ale altor produse din gama de gaming de la Acer. Acesta beneficiază de un stativ în V foarte stabil, cu accente roşii, şi adoptă multe linii drepte şi unghiuri ascuţite pe partea din spate. Panoul 21:9 uşor curbat (1800 R) este impunător încă de la prima întâlnire, oferind o diagonală de 30”, care ocupă aproape la fel de mult ca două monitoare de dimensiuni „normale” pe birou.

Piciorul monitorului oferă posibilitatea de a ajusta înălţimea fără prea mult efort, iar prinderea monitorului de picior oferă chiar şi ajustarea pe orizontală. Nu este însă posibilă orientarea acestui model în mod portret.

Toate butoanele de control sunt poziţionate în spatele monitorului, în partea dreaptă, în timp ce meniurile pot fi navigate prin intermediul unui joystick direcţional. Pe partea din spate întâlnim conectorii: un DisplayPort, un HDMI, un jack audio pentru căşti şi patru mufe USB 3.0, care sunt activate prin conectarea unui cablu la un port USB din PC. Sunetul din căşti foloseşte componenta audio de pe placa video, fie prin HDMI, fie prin DisplayPort.

Cei care aleg acest model ar trebui să ia în calcul spaţiul necesar pe birou pentru monitarea sa, inclusiv stativul fiind destul de mare. Avantajul este însă faptul că avem de a face cu un monitor stabil, care nu preia vibraţiile mesei.

Specificaţii

 • Nume: Acer Predator Z301C
 • Diagonală: 30” (76,2 cm)
 • Rezoluţie: 2560 x 1080 pixeli @ 200 Hz G-SYNC
 • Tip panou: VA
 • Luminozitate: 300 cd/mp
 • Timp de răspuns: 4 ms GtG
 • Conectori video: HDMI, Display Port
 • Alţi conectori: 3 x USB 3.0, jack audio
 • Consum: 38 W
 • Accesorii: cablu de alimentare, cablu DisplayPort, cablu USB 3.0 pentru conectarea la PC
 • Greutate: 9,7 kg
Experienţa de utilizare şi concluzii

Experienţa de utilizare

Acer a ales un panou VA pentru modelul Predator Z301C, avantajele acestei tehnologii fiind reproducerea foarte bună a culorilor şi timpul de răspuns redus. Desigur, această decizie duce la un compromis la capitolul unghiuri de vizualizare, lucru care nu este o problemă atunci când stai la birou. Panourile VA tind să piardă din intensitatea culorilor dacă sunt privite din laterale, însă în cazul monitorului de faţă, suprafaţa mare a display-ului şi curbura elegantă asigură o experienţă de utilizare foarte plăcută.

FIind un monitor pentru gaming de performanţă, calitatea culorilor nu este atât de importantă pentru utilizatori, însă panoul VA folosit este 100% compatibil cu standardul de culori sRGB. Nu ne-am fi aşteptat de la un monitor ultra-wide să ofere o frecvenţă foarte mare de redare a imaginilor, însă modelul de faţă beneficiază de un panou care rulează la 144 Hz în mod nativ, cu opţiunea de overclocking la 200 Hz. Din fericire, faţă de alte monitoare cu overclocking testate, Z301C nu crează artefacte în utilizare, însă probabil că folosirea acestui mod de afişare este recomandat doar în jocuri, pentru a nu deteriora prea mult controller-ul de imagine al monitorului.

La capitolul culori avem de a face cu o redare foarte bună a culorii negre, un avantaj clar al panourilor VA. Nuanţele culorilor obişnuite este de asemenea foarte bună, însă în redarea de clipuri video am sesizat nişte artefacte pe care nu le-am văzut pe alte monitoare VA. Se pare că monitorul este uneori prea agresiv cu nuanţele închise, multe dintre acestea fiind transformate în negru intens, ducând la pierderea unor detalii. Acest efect ar putea fi diminuat cu o calibrare profesională, însă folosind setările oferite de NVIDIA şi Microsoft, cât şi setările manuale din monitor, nu am reuşit să reparăm problema.

Este puţin dezamăgitoare rezoluţia acestui monitor, însă. La o diagonală de 30”, 2560 x 1080 pixeli nu prea sunt de ajuns. Aceasta nu ar fi fost o problemă dacă aveam de a face cu un monitor mai mic, însă densitatea pixelilor este prea mică pentru utilizare la birou. Ideal ar fi fost rezoluţia UWQHD, adică 3440 x 1440 pixeli, comună pe monitoarele ultra-wide high-end.

În jocuri, folosind modul standard de 144 Hz, pot fi observate efecte de ghosting, care din păcate nu pot fi diminuate folosind modurile de afişare implicite pe care Acer le-a integrat în meniurile monitorului. Trecerea la modul de overclocking de 200 Hz mai scade din efect, însă acesta este totuşi prezent. Desigur, ghostingul poate fi observat cu uşurinţă doar în jocuri care au o singură culoare predominantă pe ecran, elementele în mişcare lăsând o mică urmă în spate. Probabil că doar fanii jocurilor sportive for fi astfel afectaţi de acest efect, care dispare aproape complet dacă monitorul este folosit la adevărata sa capacitate.

Multe jocuri din prezent au deja suport pentru rezoluţii ultra-wide încă din prima zi, deci pentru titlurile moderne sau jocurile online care încă primesc actualizări, aceasta nu va fi o problemă. Pentru jocurile fără suport însă, va fi nevoie de puţină muncă de detectiv pentru a căuta soluţii „neoficiale”, în timp ce altele vor trebui jucate în mod 16:9 cu bare negre pe laterale.

Concluzii

Predator Z301 de la Acer reuşeşte să impresioneze prin dimensiuni, performanţă şi redarea culorilor, fiind un monitor aproape perfect pentru gamerii cu pretenţii. Rezoluţia este probabil cea mai mare problemă a sa, în timp ce raportul de aspect nu este pentru toate gusturile. Redarea de clipuri video în format 16:9 va afişa tot timpul bare negre pe ecran, în timp ce profilul de culori al monitorului nu este compatibil cu anumite metode de compresie a clipurilor video, lucru care ar putea fi corectat prin calibrare. Cu un preţ de aproximativ 3.000 lei, Z301C este un model dedicat doar celor care îşi doresc un monitor ultra-wide performant strict pentru gaming, alte activităţi fiind recomandate pe monitoare 16:9.

Părţi pozitive

Panou VA performant
Format ultra-wide şi refresh rate ridicat într-un singur produs
Beneficiază de G-SYNC pentru utilizatorii cu plăci video NVIDIA
Cele patru USB-uri pot asigura conectarea multor dispozitive direct la monitor

Părţi negative

Redarea conţinutului video este dezamăgitoare
Rezoluţie mică pentru dimensiunile monitorului
Nu toate jocurile oferă suport pentru formatul 21:9

Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro, Go4games.ro și Apropotv.ro. Are 15 ani de experienţă în presa centrală şi a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro ... citește mai mult