Acer XZ350CU: ultra-wide curbat imens dedicat gamerilor [REVIEW]

11.01.2018
Acer XZ350CU: ultra-wide curbat imens dedicat gamerilor [REVIEW]
Design, construcţie şi specificaţii

În ciuda faptului că are deja un brand de gaming, Acer nu lansează toate produsele sale orientate către acest segment de piaţă sub numele „Predator”. Monitorul de faţă, XZ350CU, cu format ultra-wide şi panou capabil să afişeze imagini la 144 Hz, este comercializat sub brandul standard, însă motivul pentru care nu este integrat în gama dedicată gamerilor este ciudat, fiind echipat cu hardware similar cu cel al altor modele Predator. Desigur, este interesant de aflat şi cât de mare este cererea de monitoare foarte mari cu rezoluţie mică, acest aspect fiind de departe cel mai mare neajuns al lui XZ350CU.

Design, construcţie

În ciuda faptului că nu este integrat în gama Predator, Acer XZ350CU beneficiază de un design foarte apropiat de cel pe care l-am întâlnit anterior pe Z301C. Monitorul beneficiază de un panou cu diagonală de 35” în format ultra-wide, cu o curbură subtilă, însă eficientă. Motivul pentru care acest monitor avea neapărată nevoie de un ecran curbat este faptul că a fost folosit un panou VA în construcţie. Tehnologia VA (Vertical Allignment) pierde intensitatea culorilor la anumite unghiuri de vizionare, iar lăţimea monitorului ar fi asigurat în cazul unui panou plat pierderea unor nuanţe la marginile monitorului din poziţia normală de utilizare la birou.

Piciorul în formă de „V” oferă stabilitate foarte bună, însă singurele tipuri de ajustare ale monitorului sunt pe verticală. Acesta poate fi coborât sau ridicat şi poate pivota la 30 de grade (de la -5 la 25). Toate aceste comenzi sunt foarte uşor de folosit, fiind nevoie de foarte puţină forţă pentru a seta monitorul în poziţia dorită. De asemenea, acesta rămâne fix până la „noi ordine”.

La capitolul conectivitate, XZ350CU oferă două port-uri HDMI, două DisplayPort 1.2, un jack audio pentru căşti şi o mufă pentru alimentare. Avem de a face şi cu un hub USB 3.0 cu patru mufe, care ar putea fi util pentru conectarea de căşti USB sau de alte accesori precum stick-uri USB, adaptoare wireless pentru mouse sau chiar pentru încărcarea unui smartphone. Prima mufă din stânga poate rămâne activă chiar şi când monitorul este oprit, fiind prezentă o setare care controlează acest lucru în meniul de configurare.

Toate butoanele de control sunt amplasate în partea dreaptă, pe muchia inferioară. Acestea sunt cinci la număr şi sunt la fel de complicat de folosit precum oricare alte butoane de monitor. Acestea primesc funcţii noi în fiecare meniu accesat, iar faptul că nu sunt marcate în niciun fel la exterior poate duce la puţină confuzie atunci când monitorul necesită configurare. Cel de-al şaselea buton este butonul de power, care beneficiază şi de un LED albastru în utilizare (care poate fi stins).

Şi că tot vorbim despre luminiţe, monitorul are în partea de jos, sub logo-ul Acer trei LED-uri multicolore, pentru „lumină ambientală”, care poate fi configurat să afişeze culorile roşu, albastru, verde, alb sau portocaliu, sau să îşi schimbe culoarea la întâmplare între acestea. Nu în ultimul rând, lumina ambientală poate să se sincronizeze cu framerate-ul afişat în jocuri, însă pentru acest lucru este necesară o placă video AMD compatibilă cu standardul FreeSync.

Specificaţii

 • Nume: Acer XZ350CU
 • Diagonală: 35” (88,9 cm)
 • Rezoluţie: 2560 x 1080 pixeli @ 144 Hz FreeSync
 • Tip panou: VA
 • Luminozitate: 300 cd/mp
 • Timp de răspuns: 4 ms GtG
 • Conectori video: 2 x HDMI, 2 x Display Port 1.2
 • Alţi conectori: 4 x USB 3.0, jack audio
 • Consum: 52 W
 • Altele: boxe stereo 2 x 9W DST
 • Accesorii: cablu de alimentare, cablu DisplayPort, cablu HDMI, cablu USB 3.0 pentru conectarea la PC
 • Greutate: 9,9 kg

Experienţa de utilizare şi concluzii

Experienţa de utilizare

La exterior Acer XZ350CU este un monitor impresionant încă din primul moment. Cutia în care vine este imensă, iar spaţiul ocupat pe birou ar putea fi umplut cu uşurinţă de alte două monitoare de dimensiuni mai „normale”. Cu toate acestea, în utilizare, monitorul nu impresionează foarte mult, mai ales dacă este folosit alături de un sistem echipat cu placă video NVIDIA, ceva ce probabil majoritatea gamerilor au în prezent.

Dimensiunile ridicate vin la pachet şi cu un dezavantaj în cazul lui XZ350CU: o densitate destul de mică a pixelilor. Rezoluţia Full HD ultra-wide nu este tocmai potrivită pentru un monitor atât de mare. La o distanţă normală de utilizare, în special în jocuri video, detaliile se pierd, uneori fiind greu de depistat un inamic într-un joc de tip shooter precum PLAYERUNKNOWN’S Battlegrounds aflat la distanţă foarte mare. La dimensiune de 35”, un panou QHD ultra-wide ar fi fost ideal, însă în acelaşi timp ar creşte şi cerinţele hardware pentru a opera un asemenea monitor, cât şi preţul.

Adevărul este că nu este foarte greu cu hardware-ul de gaming din prezent să atingi cele 144 de cadre pe secundă pe care este capabil să le afişeze acest monitor în rezoluţie Full HD mai lată. Din fericire, am avut la îndemână sistemul Orion 9000, pe parcursul testării lui XZ350CU, lucru care ne-a asigurat că putem beneficia şi de FreeSync alături de plăcile video de la AMD.

În jocuri, monitorul s-a descurcat foarte bine. Panoul VA se bucură de un motion blur redus, care asigură cadre clare în mişcare, în timp ce tehnologia FreeSync a asigurat că nu apare efectul de tearing. Cu toate acestea, uneori simţeam nevoia să mă îndepărtez de monitor, lucru care face dimensiunea sa puţin „inutilă”. Dacă ai nevoie să te îndepărtezi de un monitor pentru a putea vedea tot conţinutul afişat, probabil că ai de fapt nevoie de un monitor mai mic. La 35” pentru utilizare pe un birou de la o distanţă normală, acest monitor nu pare să fie tocmai potrivit. Utilizat cu o soluţie de prindere pe perete, undeva în spatele biroului, acest monitor ar putea fi chiar interesant.

Meniurile sunt destul de greoaie şi neinspirat organizate, însă acest lucru este valabil în cazul oricărui monitor, fie că este de gaming sau „de birou”. Există câteva profile prestabilite, însă este recomandată utilizarea pe formatul de culori sRGB, pe profiul standard.

Este important de menţionat că monitorul poate fi folosit la 144 Hz atât pe HDMI, cât şi pe DisplayPort, în timp ce tehnologia FreeSync funcţionează pe ambele conexiuni. În cazul monitoarelor cu G-Sync de la NVIDIA, doar conexiunile DisplayPort beneficiază de sincronizarea framerate-ului din jocuri cu rata de împrospătare a imaginii.

Un aspect pozitiv neaşteptat este sistemul audio integrat în acest model. Cele două difuzoare de 9W cu certificare DTS reuşesc să suplinească rolul unui sistem de birou mic, oferind sunet de calitate în majoritatea situaţiilor. Pentru filme şi muzică este de ajuns, iar pentru gaming în jocuri de multiplayer local (jocuri de tip fighting sau racing) este foarte bun. Desigur, în meciurile online orice jucător cu pretenţii foloseşte o pereche de căşti, dar în lipsa lor îţi poţi face treaba şi cu sunetul din monitor. Volumul maxim poate acoperi o cameră de dimensiuni normale fără probleme, sunetul nu este distorsionat, iar carcasa din plastic a monitorului nu vibrează, avantaje clare faţă de alte modele de pe piaţă.

Concluzii

Nu este nimic cu adevărat în neregulă cu XZ350CU. Monitorul face exact ceea ce promite, oferind imagini clare, culori bune, unghiuri de vizualizare în limitele tehnologiei VA şi o rată de împrospătare ridicată, care însă poate fi folosită la adevărata „valoare” doar alături de plăcile video AMD. Cu o diagonală mai mică, sau cu un panou cu rezoluţie mai mare, XZ350CU de la Acer ar fi fost cu adevărat interesant. Chiar şi aşa, pentru cei cu configuraţii de gaming medii, rezoluţia Full HD ultra-wide este interesantă, oferind mai mult spaţiu pe orizontală, în timp ce rata de împrospătare de 144 Hz ar trebui să fie un upgrade pentru orice utilizator de monitor cu 60 Hz.

Părţi pozitive

Multe port-uri de conectivitate
Sistem audio neaşteptat de bun
Bine calibrat din fabrică pentru gaming şi utilizare normală
Timp de răspuns mic şi rată de împrospătare ridicată cu suport FreeSync

Părţi negative

Monitorul este foarte lat, fiind greu de pus pe majoritatea birourilor
Rezoluţia este foarte mică pentru diagonala mare
Meniuri neintuitive

Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult