AOC myStage e2343Fi – monitor LED Full HD, cu dock pentru iPhone

20.04.2013
AOC myStage e2343Fi - monitor LED Full HD, cu dock pentru iPhone

AOC myStage e2343Fi este un monitor Full HD cu tehnologie LED, capabil să redea muzică şi filme direct de pe telefonul iPhone.

AOC myStage e2343Fi

Descriere

Deşi adresează un public format din utilizatori de telefoane iPhone, obişnuit cu preţurile practicate de compania din Cupertino, AOC a insistat să aducă preţul acestui monitor la un nivel cât mai jos, situat la mai puţin de jumătate din valoarea unui exemplar iPhone 4S achiziţionat în pachet retail. Rezultatul obţinut este mai degrabă regretabil, AOC myStage e2343Fi fiind un monitor entry-level cu aspect plăcut, dar construit la un nivel calitativ ce lasă de dorit şi cu funcţii implementate într-o manieră de natură să convingă doar în pliantele de prezentare.

Din punct de vedere al construcţiei, AOC myStage e2343Fi nu emite prea mari pretenţii. Ecranul cu finisaj mat este instalat într-un corp subţire şi cu ramă îngustă, susţinut de un picior care permite înclinarea faţă/spate. Baza de formă circulară integrează o boxă stereo, port-ul pentru iPhone şi cele 5 butoane de control.

AOC myStage e2343Fi - monitor LED Full HD, cu dock pentru iPhone

La o primă impresie, finisajele din plastic negru-lucios nu arată chiar rău, iar boxa promite performanţe superioare unui set de difuzoare instalate în rama îngustă a ecranului, mai ales că inginerii AOC au maximizat spaţiul rezervat incintei acustice optând pentru un adaptor de alimentare extern, care poate fi ascuns în spatele mesei de birou.

Ecranul iluminat cu tehnologie LED este lăudat în specificaţii cu timp de răspuns 2 ms (GtG) şi unghiuri de vizibilitate ce ating 170° pe orizontală şi 160° pe verticală, fapt ce indică folosirea unui panou cu tehnologie TN. Luminozitatea maximă este specificată la 250 cd/m² iar rata de contrast (real) promite să atingă valoarea 1000:1. Sistemul de meniuri oferă opţiuni interesante, cum ar fi activarea/dezactivarea funcţiei de contrast dinamic, funcţie LCD Overdrive cu 4 nivele de intensitate, mod ECO pentru optimizarea consumului de energie, reglaje individuale pentru cele 3 canale de culoare RGB şi un profil de culoare optimizat conform standardului sRGB.

AOC myStage e2343Fi - opţiuni de conectivitate

AOC myStage e2343Fi pune la dispoziţie o intrare HDMI şi una VGA, respectiv ieşire pentru căşti şi port USB, dispuse pe spatele suportului de susţinere a ecranului.

Performanţe şi impresii

judecând după specificaţiile şi dotările anunţate, AOC myStage e2343Fi pare a fi un monitor destul de promiţător, însă performanţele practice şi experienţa în utilizare nu se ridică la nivelul aşteptărilor.

Odată instalat pe o masă tipică de birou, micile trepidaţii care apar în timp ce tastăm scot la iveală probleme serioase cu rigidizarea carcasei.

AOC myStage e2343Fi - vedere spate

Piciorul de susţinere mult prea flexibil conferă o senzaţie de nesiguranţă atunci când încercăm să înclinăm ecranul faţă/spate, iar trepidaţiile mesei de birou sunt amplificate cu uşurinţă de ecran, care odată intrat în balans continuă să oscileze timp de mai multe secunde.

Ecranul

Ecranul Full HD cu diagonală 23 inch (58.4 cm) este bine iluminat, iar unghiurile de vizibilitate sunt surprinzător de permisive, ţinând cont de folosirea unui panou cu tehnologie TN. Rata de contrast nu este însă foarte mare, iar imaginea capătă un aspect lăptos dacă privim ecranul prea de sus şi nu ajustăm corespunzător înclinaţia piciorului de susţinere.

AOC myStage e2343Fi - vedere din lateral

Timpul de răspuns este destul de bun, chiar dacă nu la nivelul celor 2 ms GtG anunţate de producător. Efectul de ghosting apare sporadic în scenele rapide din filme şi jocuri, dar poate fi redus semnificativ prin activarea funcţiei Overdrive la nivelul Weak sau Medium, astfel încât să nu introducem prea multe artefacte vizuale nedorite.

Din păcate oricât am încercat să ajustez reglajele individuale pentru culoare, sau schimba între profilele cu setări predefinite, nu am reuşit să compensez pentru tendinţa ecranului de a împinge temperatura de culoare spre alb rece, redând imagini în care sunt accentuate nuanţele de albastru.

Difuzoarele şi folosirea în compania unui telefon iPhone

Promiţătoare dacă luăm în considerare dimensiunea incintei acustice, difuzoarele integrate redau sunet plat şi cam sărac în gama frecvenţelor joase, fapt ce îndeamnă amatorii de muzică să se îndrepte spre sertarul sau buzunarul unde au lăsat căştile audio.

AOC myStage e2343Fi - portul pentru iPhone

Pentru efectele speciale din filme calitatea audio este oarecum acceptabilă, numai că aici ne lovim de alte probleme. Monitorul AOC myStage e2343Fi primeşte semnal video de la telefonul mobil folosind o conexiune de tip analogic, care nu păstrează rezoluţia şi calitatea sursei originale. Pe lângă imagini cu un nivel de calitate discutabil, această limitare face ca în afara aplicaţiilor Videos şi Photos incluse cu sistemul iOS opţiunile pentru redare media să fie foarte puţine, deoarece multe dintre aplicaţiile oferite de terţi nu suportă formatul de redare cerut de acest monitor. Spre exemplu, nu putem viziona filmuleţe YouTube redate cu telefonul iPhone.

Concluzie

Ca şi soluţie pentru redarea colecţiei de poze, muzică şi filmuleţe de pe telefonul iPhone, AOC myStage e2343Fi este o platformă cu performanţe modeste şi prea multe limitări.

Folosit în compania unui PC, monitorul AOC myStage e2343Fi dă rezultate bune la vizionarea de filme şi în timpul sesiunilor de jocuri, unde timpul de răspuns al ecranului constituie un avantaj. În mediul office, tendinţa monitorului de a reda imagini în nuanţe alb-rece se traduce în oboseală accentuată pentru ochi, mai ales dacă lăsăm luminozitatea reglată la un nivel prea ridicat.

Lăsând la o parte funcţionalitatea de bază, AOC myStage e2343Fi este pus în dezavantaj de construcţia insuficient rigidizată şi limitările întâlnite la folosirea dock-ului pentru iPhone – dotare ce umflă preţul final fără a aduce un aport decisiv asupra experienţei în utilizare.

AOC myStage e2343Fi poate fi achiziţionat din magazinele din ţara noastră la un preţ apropiat sumei de 700 Lei.

Părţi pozitive

Ecran cu finisaj mat
Difuzoare încorporate
Port pentru iPhone

Părţi negative

Carcasa insuficient rigidizată
Performanţe audio mediocre
Prea multe limitări la folosirea portului pentru iPhone

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult