ASUS anunţă CG32UQ, un monitor 4K HDR pentru console cu telecomandă şi lumină ambientală

06.06.2018
ASUS anunţă CG32UQ, un monitor 4K HDR pentru console cu telecomandă şi lumină ambientală

2018 pare să fie anul monitoarelor de gaming pentru console, întrucât deja am început să primim informaţii despre noi astfel de monitoare. În timp ce Philips a anunţat primul monitor din gama Momentum, care este practic un televizor fără funcţia de TV, ASUS a prezentat la Computex modelul CG32UQ, un monitor 4K de dimensiuni mari, care vine cu o serie de caracteristici special implementate pentru utilizatorii de Xbox One X şi PlayStation 4 Pro.

Noul monitor de la ASUS integrează un panou de 31,5” realizat folosind tehnologia VA, capabil să afişeze imagini la o frecvenţă de 60 Hz. Acesta este unul dintre puţinele monitoare cu certificare VESA DisplayHDR 600, asigurând compaitiblitate cu standardul HDR10 şi o luminozitate maximă de 600 cd/m2. De altfel, culorile afişate acoperă 95% din gamutul DCI-P3, acesta putând oferi probabil imagini mult mai „corecte” în HDR decât un televizor 4K HDR de buget.

De asemenea, frecvenţa de afişare este dinamică între 40 şi 60 Hz pentru dispozitivele care oferă suport pentru Adaptive-Sync (sau FreeSync), în timp ce latenţa ar trebui să fie undeva în jurul a 13 milisecunde, apropiată de cea a altor monitoare de gaming performante.

Fiind un monitor pentru console, acesta beneficiază şi de câteva bonusuri interesante. De exemplu, avem de a face cu două difuzoare stereo de 5W fiecare, un jack audio de 3,5 mm, un hub USB cu patru port-uri pentru încărcarea controllerelor, pentru ataşarea de căşti sau alte accesorii şi trei port-uri HDMI, plus un port DisplayPort 1.2. Acesta din urmă este inclus probabil pentru gamerii care dispun de mai multe console, cât şi de un PC. Bonus, faţă de alte monitoare pe care le-am întâlnit în trecut sub numele de „monitor pentru console”, CG32UQ de la ASUS va fi livrat şi cu o telecomandă, pentru control al setărilor sau selectarea intrărilor video de la distanţă.

Un alt lucru interesant pe care rareori îl întâlnim pe monitoare sau televizoare este iluminarea ambientală Halo Sync în spatele monitorului folosind 38 LED-uri RGB, culorile fiind potrivite după conţinutul afişat pe ecran. Este vorba despre o tehnologie similară cu Ambilight de la Philips, însă care într-un fel sau altul nu încalcă brevetul companiei olandeze.

Monitorul a fost momentan doar prezentat, însă nu au fost oferite detalii despre preţ sau disponibilitate. Cel mai probabil însă, ASUS CG32UQ va fi lansat în cursul anului 2018.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult