ASUS ROG Swift PG348Q review: ultra-wide pentru gameri entuziaşti

20.06.2018
ASUS ROG Swift PG348Q review: ultra-wide pentru gameri entuziaşti
Design, construcţie şi specificaţii
ASUS ne-a obişnuit cu unele dintre cele mai performante monitoare de gaming de pe piaţă, includerea unui model în seria ROG asigurând timpi de răspuns scăzuţi şi calitate a imaginii superioară concurenţei. Modelul ROG Swift PG348 pe format ultra-wide este o ciudăţenie în portofoliul companiei, fiind printre puţinele de acest gen produse de compania taiwaneză. Faptul că avem de a face cu un monitor diferit ca aspect nu înseamnă însă că acesta nu se ridică la nivelul aşteptărilor. Dacă sunteţi în căutarea unui monitor 21:9, curbat şi performant, sunt puţine alternative mai atractive decât ASUS ROG PG348.

Design, construcţie

Spre diferenţă de alte modele de monitoare ultra-wide, care vin direct asamblate şi gata de a fi puse pe birou, ROG Swift PG348 necesită puţin efort din partea utilizatorilor. Acesta vine cu un picior complex, format din două bucăţi, care pot fi însă asamblate foarte uşor, chiar şi fără unelte adiţionale. Piciorul porpriu-zis integrează un sistem de prindere rapidă de corpul monitorului, în timp ce în partea de jos are un soi de „girofar” cu logo-ul ROG, care poate proiecta această imagine pe birou pentru un efect interesant. Acest „girofar” intră în suportul de la bază, ataşarea lor fiind asigurată de două şuruburi.

Piciorul poate apoi fi montat pe monitor, iar monitorul pe birou pentru utilizare. Pentru această operaţiune este recomandată munca în echipă a doi oameni, întrucât monitorul ar putea fi deteriorat în proces. Nu putem să trecem peste subiectul „picior” fără să menţionăm că există fante de-o parte şi de alta a acestuia pentru ascunderea cablurilor, cât şi o protecţie de plastic în spate, care acoperă zona cu port-uri. Desigur, piciorul integrează şi nişte circuite electrice, care sunt alimentate de monitor printr-un contact electronic, acestea fiind necesare pentru luminarea LED-urilor din partea de jos.

Şi că tot veni vorba despre port-uri, avem de a face cu un monitor foarte bine dotat. Avem un DisplayPort 1.2, un HDMI 2.0, un hub USB 3.0 cu patru mufe şi un jack audio pentru conectarea de boxe. Desigur, monitorul integrează la rândul lui difuzoare în carcasă, utile pentru cei care nu au boxe separate şi nu vor să folosesască tot timpul o pereche de căşti.

Fiind un monitor ultra-wide cu diagonală de 34”, avem de a face cu un monitor care necesită mult spaţiu pe birou, aproape la fel de mult precum două monitoare de dimensiuni medii pe format 16:9. Suportul din partea de jos în trei puncte este foarte stabil, monitorul fiind foarte „ţapăn” chiar şi atunci când biroul este atins sau mişcat. Singura mişcare vizibilă apare la prinderea piciorului de monitor, unde există părţi în mişcare. Monitorul poate fi ajustat pe înălţime şi poate fi înclinat pe axa orizontală cu câteva grade, însă nu poate fi orientat pe verticală în mod „portret”.

Lumina produsă de LED-urile din parte de jos afişează logo-ul ROG pe birou, însă din fericire pentru mulţi, acesta poate fi oprit. În ciuda faptului că vorbim despre un monitor „de gaming”, sistemul de iluminare „Light in Motion” nu beneficiază de luminiţe RGB şi nici de personalizare a imaginii. Este practic o funcţie de „vanitate”, asemeni mărului iluminat de pe laptop-urile Apple din generaţiile mai vechi.

Trebuie să recunoaştem că anumite materiale folosite în construcţia lui ROG PG348 nu sunt tocmai la standardele la care ne aşteptam, având în vedere preţul. Fantele din plastic care ascund firele sunt realizate dintr-un plastic foarte fragil, în timp ce capacul care ascunde cablurile de pe partea din spate este foarte subţire şi poate fi cu uşurinţă deteriorat în timpul montării de către un utilizator mai puţin atent.

Ne-am bucurat însă să vedem un monitor acoperit cu o protecţie mată, care nu reflectă lumina, şi cu butoane simplu de folosit pe partea din spate. Avem un joystick cu cinci poziţii (sus, jos, stânga, dreapta şi butonul OK/Meniu) şi alte patru butoane normale. Unul este butonul de anulare, altul este dedicat funcţiilor speciale pentru gaming, unul asigură acces rapid la funcţia „Turbo”, în timp ce ultimul este butonul On/Off.

Fiind un monitor din gama ROG, nu puteau să nu apară liniile de design angulare pe partea din spate, accentele de culoare portocalii şi roşii, caracteristice brandului, cât şi modele texturate pe plasticul din spate. Am fi preferat să nu vedem mai puţine artificii de design „supărate” şi mai multă atenţie pentru materialele de construcţie. Din fericire, ASUS nu s-a concentrat doar pe realizarea unui design „de gaming”, ci şi pe integrarea unui hardware demn de a fi folosit în jocuri video, cu funcţii dedicate pentru gameri.

Dacă nu am fi montat monitorul la început şi l-am fi găsit direct pe birou, nici n-am fi zis că acest monitor este curbat. Întrucât PG348 este diferit faţă de alte modele de pe piaţă pentru că foloseşte un panou IPS care nu are probleme în afişarea culorilor atunci când este privit din laterale, acesta nu necesită un panou curbat prea tare. Astfel, curbura este subtilă şi nu distorsionează (prea mult) elementele de pe ecran. Acest monitor putea lejer să nu folosească o construcţie curbată, fără efecte negative.

Specificaţii

 • Nume: ASUS ROG Swift PG348
 • Diagonală: 34” (86.72cm)
 • Rezoluţie: 3440 x 1440 pixeli @ 100 Hz
 • Tip panou: IPS, 10-bit, 100% sRGB, curbat 3800R
 • Luminozitate: 300 cd/mp
 • Contrast nativ: 1.000:1
 • Unghiuri de vizibilitate: 178 / 178 (orizontal / vertical)
 • Timp de răspuns: 5 ms GtG
 • Conectori video: 1 x HDMI, 1 x Display Port 1.2
 • Sunet: stereo, 2 x 2W
 • Alţi conectori: 1x USB-B, 4 x USB 3.0 Type-A, jack 3,5 mm
 • Consum:  
 • Accesorii: cablu de alimentare, cablu DisplayPort, cablu HDMI, cablu USB 3.0 pentru conectarea la PC
 • Dimensiuni: 829 x 558 x 297 mm
 • Greutate: 11,2 kg
Configurare, setări şi experienţa de utilizare

Configurare, setări

ASUS a păstrat şi pe ROG Swift PG348Q structura meniului de pe monitoarele sale de gaming, aşa că navigarea prin acestea este rapidă şi intuitivă pentru oricine a mai folosit un model anterior. Joystick-ul din partea de sus controlează navigarea, în timp ce butonul din centrul acestuia este utilizat pentru confirmare. Deşi există un buton dedicat pentru funcţia de anulare, apăsarea în stânga a joystick-ului îndeplineşte aceeaşi acţiune.

Acest model de monitor este prezentat peste tot cu afişare la frecvenţă de 100 Hz, însă în realitate acesta este doar un monitor cu panou de 75Hz care beneficiază de posibilitatea de overclocking. Acesta este şi primul item din meniul de setări, oferind posibilitatea de a seta frecvenţa manual oriunde între 75 şi 100 Hz. Desigur, pentru gaming este recomandată utilizarea monitorului la valoarea maximă pentru a putea vedea toate cele 100 de cadre pe secundă. Spre diferenţă de alte modele care permit overclocking de acest gen, PG348Q nu afişează artefacte.

Meniul GameVisual permite schimbarea profilurilor de culoare, ASUS realizând câteva pentru diverse cazuri de utilizare. Avem Scenery, Racing, Cinema, RTS/RPG şi FPS Mode, alături de un profil sRGB. Acesta din urmă va afişa cele mai naturale culori, întrucât panoul este compatibil cu acest standardul de culori sRGB, în timp ce fiecare profil în parte are diverse setări de culoare pentru a oferi un avantaj în anumite tipuri de jocuri, cât şi confort în vizionarea de filme. Putem confirma însă că modul „Cinema” este foarte îndepărtat de ceea ce înseamnă profil pentru filme, întrucât vine cu o tentă de culoare albastră şi cu o luminozitate foarte scăzută.

Avem de a face şi cu capabilitate „BlueLight Filter”, care scade nivelul luminii albastre din backlight pentru a scădea oboseala asupra ochilor, cât şi setări manuale pentru profilurile de culoare. Pe modul sRGB, aceste valori nu pot fi schimbate (luminozitate, contrast, saturaţie şi temperatura de culoare).

Meniul Image vine cu o singură setare: OD (overdrive). După cum bine ştim din testarea unor modele anterioare de la ASUS şi de la alţi producători, această funcţie asigură un timp de răspuns mai mic şi elimină o parte din efectul de blur în mişcare, cât şi urmele de tip „ghosting” care pot apărea în spatele obiectelor de pe ecran. Acest efect poate fi observat chiar şi în Windows, la mişcarea cursorului pe un fundal deschis, însă în special în jocuri acesta poate să creeze umbre nedorite. Recomandăm utilizarea valorii „Normal” din meniul OD, întrucât valoarea „Extreme” pare să amplifice efectul de ghosting, chiar dacă în teorie oferă cel mai bun timp răspuns.

În meniul System Setup găsim optiunile referitoare la poziţia şi modul de afişare al meniului, cât şi posibilitatea de a seta luminozitatea funcţiei Light in Motion (LED-ul cu logo-ul ROG de sub display). Tot aici poate fi setat volumul boxelor interne.

Pentru testare am folosit în mare parte monitorul pe profilul sRGB, întrucât ar fi păcat să ne obosim ochii cu culori nenaturale pe un panou IPS destul de bine calibrat. De asemenea, în jocuri am folosit overclocking-ul la 100 Hz şi setarea OD pe nivel Normal. Monitorul beneficiază şi de tehnologia G-SYNC, aşa că am ţinut-o activă pentru a beneficia de input lag mai mic şi de imagini clare neîntrerupte.

Butonul de „gaming” de pe spatele monitorului dezvăluie trei funcţii GamePlus, pe care le-am mai întâlnit pe alte monitoare ASUS. Este vorba despre o ţintă care poate fi afişată permanent pe ecran, un cronometru şi un indicator pentru framerate, independent de software.

Experienţa de utilizare

În ciuda faptului că este listat ca un monitor cu panou pe 10 biţi, ROG Switft PG348 are în realitate un panou pe 8 biţi cu FRC (Frame Rate Control), care compensează pentru diferenţa de culori. În utilizare normală, doar un ochi antrenat ar putea să vadă diferenţa, iar oricum întreaga paletă de culori este afişată doar în jocurile cu suport pentru culori pe 10 biţi va fi activată paleta de culori extinsă. Singura metodă de a activa culorile pe 10 biţi în Windows pe plăci video NVIDIA în acest moment este fie utilizarea unui monitor sau televizor cu HDR, fie utilizarea unei plăci video din gama NVIDIA Quadro. În teorie însă, acest monitor va fi recunoscut drept compatibil cu panou pe 10 biţi în aplicaţiile compatibile.

PG348Q nu va putea fi folosit pentru editarea de fotografii sau clipuri video la un nivel mai înalt decât cel de amator, întrucât culorile sale nu sunt 100% naturale, iar ASUS nu livrează monitorul cu certificare de calibrare. Probabil că o calibrare „ad-hoc” ar putea duce la rezultate mai bune,dar în meniu nici nu găsim prea multe opţiuni pentru a modifica setările de culoare pe acest monitor în afara profilelor de gaming, aşa că gamingul rămâne activitatea principală recomandată pentru acesta.

În gaming, un monitor ultra-wide 1440p oferă o experienţă cel puţin interesantă, însă există un argument şi pentru redarea de conţinut multimedia. Filmele în format anamorfic sunt afişate în continuare cu bare negre sus şi jos, însă acoperă mai mult din ecran, în timp ce diverse servicii de streaming precum YouTube încep să ofere conţinut 21:9 şi să îl afişeze pe întregul ecran. Desigur, clipurile 16:9 sau anamorfice cu encoding pe 16:9 cu bare negre incluse vor fi afişate pe centrul ecranului. Netflix, HBO Go şi multe alte servicii de acest gen nu oferă compatibilitate cu astfel de ecrane. Există câteva extensii de Chrome care adaptează conţinutul video la 21:9, însă face acest lucru prin zoom sau crop, care taie imaginea şi o afişează la o calitate mai slabă.

Important de ştiut despre monitoarele ultra-wide de gaming este că nu sunt modele orientate către eSports, deci dacă vreţi cel mai mic timp de răspuns şi cel mai mare refresh rate, acesta nu este o soluţie pentru voi. De asemenea, nu sunt cele mai potrivite pentru redarea de filme şi seriale pentru că majoritatea conţinutului este afişat cu bare negre.  Aceste monitoare sunt însă foarte bune pentru multitasking, înlocuind nevoia de a avea două monitoare pe birou, cât şi pentru gaming la nivel „entuziast” atât în multiplayer, cât şi în single player.

Trebuie menţionat faptul că difuzoarele monitorulului nu sunt tocmai recomandate pentru utilizare. Acestea au un volum scăzut şi duc o lipsă completă de başi, deci muzica şi filmele pe boxele monitorului ies complet din discuţie, să nu mai vorbim despre gaming, unde sunt complet inutile. Un alt aspect oarecum negativ pe care l-am observat este iluminarea neuniformă în partea de sus, în punctele de curbură. Zonele „afectate” sunt puţin mai luminoase decât restul panoului, însă acest lucru este evident doar atunci când este afişat conţinut cu nuanţe foarte întunecate. De asemenea, apariţia efectului pare să fie o consecinţă a curburii, ceva ce am întâlnit şi la alte panouri în trecut.

Gaming şi concluzii

Gaming

Pentru gaming, ROG Switft PG348Q este însă un monitor excelent pe piaţa de soluţii ultra-wide, fiind printre cele mai performante dintre cele disponibile. Acesta beneficiază de un timp de răspuns de 5 milisecunde la trecerea de la gri la gri, şi de 13 milisecunde între apăsarea unui buton pe mouse sau tastatură şi reacţia de pe ecran (conform displalag.com). Această valoare reprezintă aproximativ un cadru de întârziere atunci când frecvenţa este setată pe 100 Hz şi mai puţin de un cadru pe 60 Hz. Cel mai probabil, majoritatea utilizatorilor vor fi foarte mulţumiţi de viteza acestui monitor, mai ales când luăm în considerare că acesta foloseşte un panou IPS cu unghiuri de vizualizare excelente şi reproducere a culorilor foarte bună faţă de TN-urile sau VA-urile care pot fi ceva mai rapide.

Folosit fără OverDrive, mişcarea rapidă rezultă în mult motion blur, chiar şi la framerate-uri ridicate. Sugerăm setarea „Normal” pentru utilizarea normală, aceasta oferind un balans foarte bun între timp de răspuns mic, blur redus şi eliminarea efectului de ghosting. În special în shootere la persoana întâi, unde sunt multe mişcări rapide, prezenţa blur-ului poate să ducă la dureri de cap sau stare de vomă, deci utilizarea fără OverDrive activă ar putea fi problematică.

Întrucât am folosit moinitorul alături de placa grafică AORUS GTX 1080 Ti pe care am testat-o în urmă cu doar câteva săptămâni, nu am întâlnit jocuri în care rezoluţia înaltă a monitorului să creeze probleme. De fapt, dacă nu aveţi un monitor 1440p, ultra-wide la 1440p sau 4K, nici nu aveţi nevoie de o placă grafică atât de puternică. Practic acest tip de monitoare este motivul pentru care plăcile video high-end există. În special monitoare cu refresh rate mare. Majoritatea jocurilor testate au stat la framerate-uri de peste 100 de cadre pe secundă, ceva ce era de aşteptat, întrucât această rezoluţie reprezintă doar 60% din 4K.

Pentru a putea beneficia de 100 Hz şi G-Sync am folosit conexiunea DisplayPort de pe monitor. Pe mufa HDMI, monitorul permite afişarea rezoluţiei complete, însă doar la 50 Hz, în timp ce G-Sync nu poate fi folosit. Cei care nu au plăci grafice atât de puternice pot însă opta pentru acest model, întrucât tehnologia G-Sync asigură latenţă mică şi imagini „netăiate” începând de la 30 FPS. Astfel, chiar dacă aveţi o placă video care poate rula jocuri în 1440p ultra-wide în doar 30 FPS (GTX 970 sau GTX 1060), PG348Q poate fi o soluţie de „futureproofing”, de care să poţi beneficia la adevărata lui valoare în urma unui upgrade. Chiar şi la framerate scăzut, monitorul va oferi prin G-Sync multe dintre avantajele sale precum timp de răspuns redus şi imagini fără tearing.

Am preferat să testăm monitorul pe setarea sRGB pentru culori „corecte”, însă această setare limitează luminozitatea monitorului undeva aproape de jumătate. Pe setările Racing şi FPS, luminozitatea poate atinge valorile maxime (300 cd/m2), culorile fiind modificate pentru a putea distinge mai repede diverse elemente din joc. Nuanţele de roşu sunt mai stridente şi umbrele mai puţin pronunţate, lucru care ar putea asigura un avantaj în meciurile online. Cu toate acestea însă, monitorul nu va putea asigura victoria fără abilităţi din partea jucătorului.

În multiplayer, în special în shooterele din ultmii ani, care nu pun accent atât de mare pe verticalitate, un monitor ultra-wide poate fi văzut ca un avantaj, întrucât oferă un câmp vizual mai larg, în timp ce în single player acţiunea de pe ecran poate fi mai captivantă, acoperind mai mult din vederea periferică atunci când stai la o distanţă normală de utilizare la birou. Din păcate, în jocuri single player, secvenţele cinematice preînregistrate sunt de multe ori salvate în format 16:9, uneori chiar şi cu bande negre, deci imaginea finală ar putea fi încadrată într-un deptunghi mic în centrul ecranului. 

Concluzii

Sunt destul de multe monitoare ultra-wide de gaming pe piaţă, însă puţine sunt realizate cu atât de multă atenţie specială pentru gaming precum Swift PG348Q de la ASUS. Fiind echipat cu un panou IPS de calitate cu rezoluţie înaltă, o rată de împrospătare ridicată şi tehnologia G-Sync de la NVIDIA, sunt puţine alternative pe acelaşi format mai atractive pe piaţă în acest moment. Desigur, gaming-ul în ultra-wide vine cu dezavantajele sale, precum necesitatea unei plăci video de top şi răbdarea pentru a configura separat anumite jocuri care nu oferă suport nativ pentru această rezoluţie. 

Monitorul ASUS ROG Switft PG348Q a fost oferit spre testare de evoMAG.ro, unde este disponibil la preţul de 5.399 lei.

 

Părţi pozitive

Panou IPS de calitate
Refresh rate de 100 Hz
Meniu simplu de navigat şi configurat
Design interesant
Compatibilitate cu G-Sync de la NVIDIA

Părţi negative

Difuzoarele stereo sunt foarte slabe
Este greu de montat fără ajutor
Anumite elemente sunt realizate din plastic fragil

Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult