ASUS ROG Swift PG348Q: ultra-wide pentru entertainment şi productivitate

18.03.2019
ASUS ROG Swift PG348Q: ultra-wide pentru entertainment şi productivitate

Da, ROG Swift PG348Q este un monitor dedicat gamerilor, însă foarte puţini utilizatori ar cumpăra un astfel de monitor pentru a-l folosi exclusiv pentru a rula jocuri. Sunt mulţi utilizatori care preferă un monitor cu rezoluţie înaltă foarte lat, acesta fiind foarte versatil. Vorbim aici despre cei care lucrează cu multe tabeluri în Excel, care se întind pe foarte multe coloane, despre cei care au nevoie de mai mult spaţiu pentru a afişa mai multe aplicaţii simultan, cât şi de cei care vor să îmbine utilul cu plăcutul, putând afişa pe jumătate de ecran un clip video şi pe cealaltă jumătate să lucreze.

În cazul de faţă, cel mai des am folosit combinaţia de împărţire a ecranului pe jumătate, într-o parte având permanent browser-ul pentru monitorizarea site-ului Go4it (Analytics, feed-ul de ştiri, pagina de Facebook, etc.), în partea cealaltă fiind un document Word pentru redactarea textelor ce urmează să fie publicate pe site. Înainte de PG348Q foloseam două display-uri de 27”, însă un monitor ultra-wide ocupă mai puţin spaţiu şi are şi alte avantaje.

De exemplu, atunci când realizez teste pentru plăci video, rezultatele sunt stocate într-un fişer Excel foarte lat, unde apar şi graficele pe care le includ în review-uri. Este mult mai uşor să ai întregul tabel afişat pe întregul ecran decât să fie necesar un scroll orizontal pentru a vedea mai mult din document. La fel şi în cazul micilor editări video în Premiere Pro de la Adobe pentru clipurile video de pe site. Având o fereastră de preview mai mare şi un timeline mai lat, poţi edita mai uşor clipuri pe un monitor ultra-wide.

Când vine vorba exclusiv despre browsing, însă, treaba nu este tocmai roz. Majoritatea site-urilor sunt realizate fie pentru consum pe un ecran de telefon, fie pe display-uri 16:9 în format fullscreen. Pe un monitor 21:9 recomandarea mea ar fi micşorarea ferestrei de browser şi poziţionarea ei pe centrul ecranului atunci când nu sunt folosite mai multe aplicaţii simultan.

Aminteam anterior de redarea de conţinut video, iar aceasta poate fi relativ simplă, sau relativ complicată, în funcţie de formatul clipului ales. Clipurile 16:9 vor putea fi afişate pe centrul ecranului cu bare negre pe laterale, sau pot fi „decupate” sus şi jos pentru afişare pe tot ecranul. Pentru utilizatorii de Chrome, recomandarea ar fi instalarea extensiei UltraWide Video, care oferă control asupra redării video pe câteva site-uri populare (Netflix, HBO GO, Amazon Prime şi YouTube). Aceasta poate lăsa redarea implicită, cu bare negre, indiferent de format, poate forţa conţinutul să se lungească pe lateral sau poate decupa de sus şi de jos. În cazul clipurilor de pe YouTube în format ultra-wide, aceasta este singura posibilitate de a afişa conţinutul pe întreg ecranul (cel puţin în Chrome).

Netflix, de exemplu, este optimizat pentru 16:9, platforma fiind notorie pentru faptul că decupează lateralele multor filme şi seriale pentru a le încadra în acest format. HBO Go şi Amazon Prime Video redau filmele în formatul original, deci decuparea barelor negre ar trebui să funcţioneze foarte bine.

Când vine vorba despre clipuri video, filme, sau seriale stocate local, player-ul VLC poate să ofere control complet asupra metodei de afişare. Filmele care sunt înregistrate direct în format de cinema, ultra-wide, vor fi afişate pe tot ecranul direct, fără a mai modifica setări, cu menţiunea că anumite filme pot fi chiar mai late decât 21:9, deci există riscul de a găsi filme cu bare negre sus şi jos chiar şi pe ultra-wide.

Chiar dacă monitorul PG348Q are opţiune „cinema”, tot pe modul sRGB avem parte de cea mai bună experienţă de vizionare. Un singur aspect ar mai trebui menţionat în cazul sRGB, acesta este afişat la o luminozitate standard, care nu poate fi modificată. Pentru a modifica culorile manual din meniuri, monitorul trebuie setat pe unul dintre profilurile implicite. Dacă aveţi acces la un dispozitiv de calibrare, probabil că puteţi scoate culori şi mai naturale decât cele din fabrică pentru acest model.

De asemenea, puteţi lua în considerare un astfel de monitor şi pentru activităţi de productivitate, în special dacă lucraţi cu genul de aplicaţii pe care le-am amintit anterior (Excel, Premiere Pro, mai multe aplicaţii simultan, etc.).

ASUS ROG PG348Q se dovedeşte astfel a fi unul dintre cele mai versatile monitoare pe care am avut plăcerea să le folosesc, fiind potrivit pentru majoritatea activităţilor mele zilnice. Nu este însă un model 4K şi nici nu este compatibil cu tehnologia de afişare HDR, însă astfel de capabilităţi i-ar fi crescut preţul semnificativ, acesta fiind deja un model scump, din gama premium, la un preţ de aproximativ 4.500 lei.

 
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult