BenQ MOBIUZ EX3210U review: monitorul de gaming cu „de toate”

11.07.2022
BenQ MOBIUZ EX3210U review: monitorul de gaming cu „de toate”

Diferențele între un monitor de gaming de top și un televizor de calitate sunt din ce în ce mai mici în ultima perioadă, întrucât majoritatea televizoarelor au acum frecvențe înalte, rezoluții înalte și timp de răspuns scăzut. BenQ propune însă modelul MOBIUZ EX3210U pentru a demonstra că există încă un motiv pentru care monitoarele de gaming au încă un loc în piață, fiind echipat cu tot ceea ce ai putea avea nevoie de la un monitor premium de gaming.

MOBIUZ EX3210U vine cu un design premium, pe care rareori îl întâlnim pe monitoare de gaming

Modelul MOBIUZ EX3210U se diferențiază de alte modele din piață în primul rând printr-un design mai puțin tradițional. Deși este un monitor cu diagonală de 32”, adică la fel de mare precum unele televizoare, acesta vine însă cu un panel plat, nu curbat, așa cum am văzut în ultimii ani în piață la astfel de dimensiuni. Apoi, partea din spate a monitorului este albă, nu neagră, așa cum vedem de obicei pe produse concurente, în timp ce colțurile din spate sunt decorate cu luminițe RGB subtile. Acestea nu adaugă probabil nimic la capitolul design, întrucât în cea mai mare parte a timpului, monitorul va fi îndreptat către un perete.

BenQ MOBIUZ EX3210U back lights

Totuși, putem vedea ceva ce nu vedem de obicei pe monitoare de gaming în partea de sus a capacului de pe spate: o grilă care la prima privire ar putea părea o fantă de aerisire. De fapt, acolo se află un subwoofer, care completează alături de alte două difuzoare, amplasate în partea din față și protejate de asemenea de o grilă, un sistem audio 2.1 realizat de brandul treVolo, care aparține tot de BenQ.

Monitorul stă pe un suport metalic în formă de V, foarte rezisten, care asigură stabilitate foarte bună. Acesta nu permite preia multe vibrații în utilizare, monitorul fiind foarte stabil, chiar și atunci când miști masa pe care stă. Suportul permite înclinarea monitorului, cât și rotirea în laterală, cu câteva grade, dar și ridicarea sau coborârea acestuia.

Central, pe partea din față a monitorului avem un senzor infraroșu, întrucât acesta poate fi controlat printr-o telecomandă, inclusă în pachet. Aceasta oferă acces la toate configurările disponibile în meniul televizorului, fiind echipată cu un D-Pad și acces rapid la setările pentru HDR si sunet.

Tot în cutie sunt incluse și toate cablurile de care ai nevoie, de la HDMI, DisplayPort și USB-B, până la un cablu VGA. De altfel, monitorul include două porturi HDMI 2.1, un DisplayPort 1.4, un jack de căști, cât și patru USB-uri. Nu am înțeles includerea cablului VGA în pachet, având în vedere că nu există un astfel de port pe televizor.

Meniurile BenQ sunt încă destul de complicat de navigat

BenQ nu a fost niciodată o companie cunoscută pentru meniurile sale bine organizate pentru monitoare, și nici acum nu pot spune că sunt total mulțumit de ele. Monitorul include în partea de jos mai multe butoane: unul pentru Power, unul direcțional pentru navigația meniului și două butoane pentru setări rapide, configurabile. Problema este că nu sunt marcate nicăieri pe partea din față a monitorului, fiind nevoit să „bâjbâi” cu mâna pe sub el și să le încerci pe fiecare în parte până îl nimerești pe cel pe care ți-l doreai.

BenQ MOBIUZ EX3210U power light

Butonul Power are un LED cam prea puternic, care stă permanent pornit și care proiectează pe suport sau pe birou un cerc alb. Acesta este deranjant chair și pe timp de zi, dar este în special enervant pe timp de noapte, dacă te joci cu lumina stinsa. Din fericire, LED-ul poate fi oprit din setări. Apoi, butonul meniu nu te duce niciodată în meniul de setări direct, ci mai întâi îți oferă acces la setări rapide pentru profilul de culoare, luminozitate și volum.

Totuși, organizarea meniurilor este destul de complicată, fiecare profil de culori în parte oferind propriile setări pentru culori, luminozitate și alte elemente extra, precum Black Equalizer sau sharpness. Există pe partea din față a monitorului și un buton dedicat modurilor de afișare în HDR, cu profiluri standard pentru jocuri, filme sau pentru standardul DisplayHDR de la VESA. Dintre toate, am preferat modul de afișare din urmă, pentru cele mai bine calibrate culori și imaginea cea mai bogată. Modul de gaming mi s-a părut cam „șters” în comparație, chiar și după modificarea luminozității la un nivel care oferea mai mult contrast.

Meniul audio oferă câteva profiluri de jocuri, unul de filme și unul pentru muzică live, cel pentru filme fiind cel mai bine echilibrat după preferințele mele, pentru un bas puternic și frecvențe înalte bine redate.

Sistemul audio din BenQ MOBIUS EX3210U completează experiența vizuală de top

Trebuie să recunosc că MOBIUZ EX3210U de la BenQ este unul dintre cele mai bine dotate monitoare pe care le-am testat până acum, iar prețul său de aproximativ 6.000 lei este pe măsură. Acesta vine cu un panel de 32” cu rezoluție 4K la 144 Hz, ceva ce nu am mai testat până în prezent. Această rezoluție este accesibilă prin DisplayPort, putând conecta însă prin HDMI 2.1 și console de jocuri precum PS5 sau Xbox Series X care funcționează în 4K până la 120 Hz. De altfel, acest monitor are destule port-uri pentru a asigura conectarea simultană a celor două console și a unui PC de gaming high-end pe DisplayPort.

BenQ MOBIUZ EX3210U Halo Infinite

Monitorul este compatibil cu standardul DisplayHDR 600 de la VESA, deci are o luminozitate maximă în mod HDR de 600 nits, aproape dublu față de alte monitoare de gaming de pe piață. Efectul HDR este astfel unul mult mai de impact, chiar dacă vorbim în continuare de un panel IPS fără local dimming. Asta înseamnă că în secvențe întunecate, detaliile vor fi vizibile, dar vor fi prea deschise la culoare, întrucât sistemul de iluminare va aplica luminozitate maximă pe întreaga suprafață. Totuși, atât timp cât joci jocuri în care secvențele în lumină puternică sunt predominante, nu vei avea probleme cu asta.

Titluri precum Elden Ring, Forza Horizon 5 sau God of War au arătat impecabil pe acest model în HDR, folosind profilul DisplayHDR și luminozitate maximă. Mai mari probleme vei avea însă dacă nu ai un sistem corespunzător care să ducă jocurile acestea în rezoluție maximă pe setări înalte. Fiind un monitor 4K, un RTX 3070 ar fi minimum necesar pentru a juca titluri noi la detalii înalte pe el. Testul de față a fost realizat pe un sistem cu RTX 3080, pe detalii high, nu ultra, și în unele secvențe nu putea ținea pasul cu cei 144 Hz ai monitorului, chiar și cu ajutorul DLSS.

BenQ MOBIUZ EX3210U Forza Horizon1

Din punct de vedere al culorilor afișate, cei care au nevoie de un profil cât mai natural în SDR pot apela la cel sRGB inclus. Profilurile pentru jocuri sunt ori prea albastre, ori au culori prea saturate.

Totuși, ce face acest monitor foarte special este sistemul de sunet treVolo, care, surprinzător, chiar reușește să facă o diferență. Subwoofer-ul chiar se simte, oferind frecvențe joase puternice, însă volumul întregului sistem audio nu este foarte ridicat. Abia pe la 40 din 50 începe să se simtă un sunet cu impact, iar la 50, volumul este ridicat, dar nu la fel de ridicat precum al unui sistem dedicat 2.1 pe la jumătate. Este ok pentru gaming în fața monitorului, însă pentru ascultat muzică într-o cameră mare, s-ar putea să nu fie de ajuns. Acesta este însă mai bine pus la punct față de multe dintre difuzoarele pe care le găsim pe televizoare, care oferă în general doar două difuzoare stereo cu sunet cam „anemic”.

Concluzii

Spre diferență de un televizor 4K modern, acesta vine cu o diagonală mai mică, deci mai ușor de ținut pe un birou, în timp ce nu include toate funcțiile pe care unii le-ar putea considera inutile pe un monitor, precum partea de conectivitate la cablu, sau funcțiile de SmartTV cu aplicații și conectare la internet. În schimb, MOBIUZ EX3210U vine cu multe setări dedicate în special gamerilor, precum profiluri de culoare speciale, funcție de overdrive pentru timp de răspuns mai mic, posibilitatea de a schimba nivelul de luminozitate al umbrelor prin black equaliser și alte astfel de avantaje. De asemenea, foarte puține televizoare pot afișa 4K la 144 Hz, majoritatea fiind limitate la 120 Hz.

MOBIUZ EX3210U este un model pe care l-aș recomanda mai degrabă gamerilor care au deja PC-uri performante sau care au o consolă PlayStation 5, sau Xbox Series X, sau chiar pe toate simultan. Pentru gaming de PC pe sisteme de medie, care nu pot să facă față rezoluției înalte la framerate-uri de peste 100 Hz, există alte modele din această gamă care pot fi mai potrivite, cu diagonale mai mici, sau cu rezoluție Full HD sau QHD.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult