BenQ XL2730Z [REVIEW]

09.05.2016
BenQ XL2730Z [REVIEW]
Prezentare şi specificaţii

Special creat pentru pasionaţii de jocuri PC, BenQ XL2730Z este un monitor QHD de 27” cu tehnologie FreeSync şi rată de refresh la 144 Hz.

Prezentare

Cu în pas în faţa monitoarelor pentru gaming din generaţiile anterioare, XL2730Z face saltul de la rezoluţia Full HD la cea QHD (2560×1440 pixeli), redând cu până la 77% mai multe detalii pe ecranul cu diagonală 27˝. Rata de refresh de 144Hz şi timpul de răspuns estimat la 1ms GTG sunt obţinute cu ajutorul unui panou bazat pe tehnologie TN, optimizat pentru jocuri şi multimedia.

BenQ XL2730Z

Ecranul cu tehnologie Motion Blur Reduction poate sincroniza sursa de lumină LED cu procesul de actualizare a imaginii, ascunzând în întuneric etapele intermediare pentru a afişa utilizatorului numai imaginea finală, reducând drastic efectul de blur ce poate apărea în scenele cu mişcări rapide.

Primul monitor de gaming cu tehnologie FreeSync din portofoliul companiei, BenQ XL2730Z promite o experienţă de joc perfect fluidă chiar şi atunci când framerate-ul oferit de placa video are variaţii puternice, sincronizând împrospătarea imaginii afişate pe ecran cu placa video pentru a evita apariţia efectului de tearing (artefacte vizuale induse de suprapunerea pe ecran a mai multor cadre simultan, unul în continuarea celuilalt), reducând totodată şi latenţa la afişare (efectul de LAG). Astfel, tehnologia FreeSync ofertă o alternativă pentru Motion Blur Reduction, atunci când placa video nu poate susţine un număr foarte ridicat de cadre se secundă.

Pe lângă tehnologiile mai sus amintite monitorul mai are câteva atuuri importante: funcţia Instant Mode pentru reducerea efectului de Lag, respectiv Auto Game Mode pentru ajustarea automată a setărilor în funcţie de jocul rulat. Un alt aspect demn de luat în seamă pentru cei care obişnuiesc să petreacă foarte mult timp în faţa monitorului este tehnologia Flicker-Free, permiţând sursei de lumină LED să ilumineze ecranul la orice nivel de intensitate fără a apela la procedeul de modulare (PWM), luminozitatea constantă având efect odihnitor asupra ochilor.

Păstrând designul caracteristic seriei de monitoare pentru gaming, BenQ XL2730Z este oferit într-o carcasă din plastic rezistent la murdărire, susţinută pe un suport foarte solid cu structură din aluminiu, cu opţiuni ample pentru ajustarea ecranului pe înălţime şi înclinaţie, respectiv rotirea în mod portret. Diversele accesorii pentru gaming pot fi conectate la oricare din cei 2 conectori USB 3.0. Pe latura stângă a ecranului găsim ieşiri pentru căşti şi microfon, respectiv un suport retractabil pentru căşti. În dreapta ecranului avem 5 butoane fizice pentru accesarea sistemului de meniuri, plasate la vedere lângă butonul Power. Piesa de rezistenţă este însă telecomanda cu fir, oferită pentru acces rapid la setările monitorului. Foarte utilă şi comod de folosit, telecomanda de forma unui mouse este prevăzută cu rotiţă de scroll pentru ajustarea rapidă a setărilor şi derularea listelor de meniuri, buton Auto Game Mode dedicat şi încă 3 butoane asociate câte unui profil de imagine programabil.

Din păcate monitorul prevăzut cu mâner pentru transport şi multiple facilităţi pentru automatizarea reglajelor nu include printre dotări şi o pereche de difuzoare, astfel că pentru sunet avem de ales doar între folosirea unui set de căşti, sau boxe audio achiziţionate separat.

BenQ XL2730Z – detalii tehnice:

 • Ecran – TN, 27˝, QHD (2560×1440)
 • Tip iluminare – LED, cu tehnologie Flicker-Free
 • Timp de răspuns – 1 ms GtG
 • Unghi de vizibilitate – 170°/160°
 • Dimensiune punct – 0,233 mm
 • Luminozitate maximă – 350 cd/m2
 • Contrast – 1000:1 (real)
 • Înclinare – -5/+20°
 • Reglaj înălţime – 140mm
 • Rotire în mod portret – Da
 • Consum – max. 65W
 • Motare perete – VESA 100 x 100 mm
 • Greutate – 7 .5Kg
 • Dimensiuni – 557 x 663 x 226 mm (cu suport), 372 x 633 x 61 mm (doar ecranul)
 • Tehnologii – Motion Blur Reduction, Flicker-free, Low Blue Light, Senseye 3, FreeSync
 • Conectori – 2x HDMI 2.0, 1x HDMI 1.4, 1x DisplayPort 1.2, 1x DVI-DL, 1x VGA, 2x USB 3.0, 1x căşti
 • Altele – suport pentru căşti, telecomandă externă

 

Meniul OSD şi reglaje

Meniul OSD şi reglaje

XL2730Z vine cu un sistem de meniuri bine organizat şi eficient de navigat chiar şi fără telecomanda externă, butoanele plasate pe rama ecranului chiar în dreptul selecţiilor din meniu fiind de mare ajutor.

În mod implicit, la apăsarea butoanelor laterale suntem întâmpinaţi cu un meniu rapid vizând funcţiile Black eQualizer, Blur Reduction, Picture Mode şi Menu. Exceptând selecţiile Menu şi Exit afişate în partea de jos, celelalte 3 pot fi înlocuite cu alte funcţii din meniul principal.

Bine etichetat şi structurat, meniul de configurare ar trebui să fie uşor de parcurs chiar şi pentru utilizatori neiniţiaţi. Primul la rând, meniul Game Settings conţine toate reglajele relevante pentru experienţa în jocuri: Blur Reduction, Black eQualizer, Color Vibrance, Low Blue Light, Instant Mode, Auto Game Mode, respectiv optiune pentru salvarea modificărilor aduse într-unul din profilurile Gamer 1-2-3

Meniul Picture include reglajul Picture Mode pentru alegerea profilului de imagine (FPS1, FPS2, RTS, Gamer1, Gamer2, Gamer3, Movie şi Standard). Tot aici găsim setările pentru luminozitate şi contrast,  gama şi temperatura de culoare (setări individuale pentru canalele RGB). Cel mai indicat pentru obţinerea unei imagini bine calibrate, profilul Standard oferă acces la setările Blur Reduction, Black eQualizer, Colour Vibrance, Low Blue Light, Instant Mode şi Auto Game Mode:

 • Blur Reduction – reduce efectul de blur. Recomand 0
 • Black eQualizer – setare utilă în jocuri, evidenţiază detaliile din scene întunecoase. Recomand valoarea 0 pentru utilizare normală
 • Colour Vibrance – accentuează nuanţele de culoare, cu dezavantajul pierderii anumitor detalii. Recomand 0
 • Low Blue Light – funcţie utilă la folosirea pe timp de noapte. Alterează coloritul imaginii. Recomand valoarea 0 pentru utilizare normală
 • Instant Mode – reduce efectul de Lag. Recomand ON
 • Auto Game Mode – permite ajustarea automată a setărilor în funcţie de jocul rulat.

Alte setări din meniul Picture:

 • Picture Mode – permite selectarea profilului de imagine
 • Brightness – recomand valoarea 40-50 pentru folosirea pe timp de zi şi 10-20 pentru folosirea pe timp de noapte
 • Contrast – recomand 50
 • Sharpness – recomand valoarea 5
 • Gamma – recomand Gamma 3, nativă panoului LCD
 • Colour Temperature – Recomand opţiunea Normal.
 • AMA – Reduce efectul de blur. Recomand setarea High
 • DynamicContrast – maximizează contrastul ajustând automat luminozitatea imaginii în funcţie de conţinutul afişat pe ecran. Recomand 0

La capitolul alte funcţii merită enumerată opţiunea pentru ajustare manuală a ratei de aspect, auto-selectarea sursei de semnal (poate fi dezactivată) şi senzorul auto-pivot pentru rotirea automată a imaginii în mod portret. BenQ XL2730Z suportă scalarea sursei de semnal video folosind raport 1:1, permiţând folosirea rezoluţiilor non-native în jocuri fără pierderea clarităţii imaginii.

Trebuie ştiut că pentru a beneficia de tehnologia Free Sync şi rata de refresh la 144 Hz este necesară conectarea monitorului folosind cablul DisplayPort, respectiv bifarea setării AMD FreeSync în driverele plăcilor video AMD RADEON.

 

Experienţa în utilizare, Concluzie

Experienţa în utilizare

La fel ca mai toate monitoarele pentru jocuri, BenQ XL2730Z foloseşte un ecran LCD de tip TN, tehnologie  apreciată pentru timpul de răspuns excelent şi latenţa foarte mică la afişare, dar criticată pentru unghiurile de vizibilitate restrictive şi calitatea imaginii în ansamblu, inferioară altor tehnologii de afişare. Chiar dacă nici exemplarul de faţă nu se abate de la această regulă, tehnologia ecranelor TN a progresat mult în ultimii ani, încât şi cu un monitor de gaming cum este BenQ XL2730Z ne putem bucura de o imagine la calitate rezonabilă.

Ecranul se face remarcat prin luminozitate ridicată şi contrast excelent, respectiv o paletă de culori bine calibrată dacă selectăm profilul de imagine Standard. Finisajul anti-glare nu foarte agresiv păstrează intactă claritatea imaginii, filtrând totodată suficient de bine reflecţiile cauzate de surse de lumină ambiantă.

În schimb, cei care speră să poată edita în condiţii acceptabile poze cu Adobe Photoshop sau alte aplicaţii similare vor fi dezamăgiţi. Ecranul optimizat pentru jocuri  foloseşte o curbă gama personalizată, ajustată pentru a scoate în evidenţă detaliile foarte întunecoase, rezultând o reproducere nerealistă a imaginii originale. Tendinţa monitorului de accentuare a nuanţelor de culoare dă un aspect foarte plăcut imaginii din jocuri, însă atenuarea detaliilor în porţiunile puternic iluminate şi efectul de separare a culorilor în benzi distincte nu vor fi pe placul profesioniştilor în editare imagine. Toate aceste aspecte sunt însă irelevante pentru un pasionat de jocuri şi filme cu acţiune rapidă, pe care BenQ XL2730Z îi va impresiona cu siguranţă.

Folosit în compania unui PC dotat cu o placă video puternică, capabilă să redea un număr de cadre pe secundă apropriat ratei de refresh native ecranului (120Hz sau 144Hz), BenQ XL2730Z oferă o experienţă de joc impresionantă, fără efect de lag sesizabil şi motion blur aproape inexistent. Luminozitatea ridicată, chiar inconfortabilă la valoarea maximă, este direct proporţională cu nivelul de negru, scenele întunecoase căpătând un aspect lăptos dacă reglăm luminozitatea mai sus de valoarea 50. La final, diferenţa dintre cele două extreme este suficient de mare pentru a nu compromite calitatea imaginii, contrastul nativ măsurat la aproape 1000:1 fiind excelent pentru un ecran cu tehnologie TN.

Folosirea funcţiei Blur Reduction are un impact puternic asupra luminozităţii imaginii, însă suntem recompensaţi cu o imagine foarte clară indiferent de viteza acţiunii din joc. Condiţia este însă menţinerea unui framerate constant la 144 fps, imaginea căpătând altfel un efect de sacadare deranjant. Ţinând cont de rezoluţia nativă 2560×1440 pixeli, funcţia Blur Reduction se pretează doar la jocuri de generaţie mai veche, rulate însă pe sisteme puternice.

Mult mai bine stau însă lucrurile la folosirea tehnologiei FreeSync, care nu necesită un framerate atât de mare şi nici nu afectează luminozitatea imaginii. Setat la 144Hz şi cu setarea AMD FreeSync bifată în driverul video, BenQ XL2730Z poate reda cursiv jocurile preferate fără să avem nevoie de V-Sync, singura condiţie fiind ca placa video să nu randeze mai puţin de 40 cadre pe secundă, sau mai mult de 144. Atunci când framerate-ul scade sub 40 fps, monitorul intră în regim de funcţionare nesincronizat, efectul de tearing reapărând.

Cel puţin în cazul exemplarului primit pentru testare, BenQ XL2730Z este un monitor bine calibrat din fabrică şi fără defecte supărătoare, cum ar fi pixeli blocaţi/stinşi, sau efect backlight bleed vizibil la redarea imaginilor întunecoase.

Piciorul de susţinere cu structură metalică este uşor de reglat şi nu permite oscilarea ecranului. Întrând la capitolul alte detalii, scara gradată aplicată pe lateral şi baza suportului de susţinere este o adiţie inspirată, reglarea ecranului putând fi redusă la simpla respectare a unor gradaţii dinainte memorate.

Amatorii de configuraţii multi-monitor vor aprecia sistemul de prindere VESA 100 şi panoul de conectori orientaţi în jos şi în lateral, lăsând liber spatele ecranului. Măsurând puţin peste 1 cm lăţime, rama ecranului nu este suficient de subţire pentru diagonala de 27”.

Concluzie

Disponibil la un preţ începând cu 2550 Lei, BenQ XL2730Z este unul dintre cele mai bune monitoare pentru gaming disponibile pe piaţă, rezoluţia QHD fiind un bun compromis între cea Full HD şi cea UHD, foarte solicitantă pentru un PC de gaming.

Un monitor rezonabil pentru uz general, XL2730Z  excelează însă în jocuri, unde viteza ecranului cu timp de răspuns 1ms şi rata de refresh la 144Hz fac cu adevărat diferenţa. Timpul de răspuns practic imperceptibil obţinut prin activarea Instant Mode şi funcţia Blur Reduction pot fi de un real folos in sesiunile de gaming competitiv, iar suportul pentru tehnologia AMD FreeSync asigură o experienţă confortabilă în jocuri chiar dacă PC-ul folosit nu poate susţine un framerate foarte ridicat la rezoluţia QHD.

Părţi pozitive

Ecran cu rată de refresh 144 Hz
Timp de răspuns 1 ms şi input lag neglijabil
Bine calibrat din fabrică (profilul Standard)
Construcţie solidă şi multiple opţiuni pentru ajustare
Funcţia Blur Reduction şi suportul AMD FreeSync
Telecomanda externă şi hub USB

Părţi negative

Unghiuri de vizibilitate mai puţin permisive, specifice ecranului cu tehnologie TN
Lipsa difuzoarelor încorporate
Efect de colour-banding nedorit, vizibil la porţiunile mai intunecoase din imagini

Tags:
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult