BenQ XL2730Z [REVIEW]

09.05.2016
BenQ XL2730Z [REVIEW]
Experienţa în utilizare, Concluzie

Experienţa în utilizare

La fel ca mai toate monitoarele pentru jocuri, BenQ XL2730Z foloseşte un ecran LCD de tip TN, tehnologie  apreciată pentru timpul de răspuns excelent şi latenţa foarte mică la afişare, dar criticată pentru unghiurile de vizibilitate restrictive şi calitatea imaginii în ansamblu, inferioară altor tehnologii de afişare. Chiar dacă nici exemplarul de faţă nu se abate de la această regulă, tehnologia ecranelor TN a progresat mult în ultimii ani, încât şi cu un monitor de gaming cum este BenQ XL2730Z ne putem bucura de o imagine la calitate rezonabilă.

Ecranul se face remarcat prin luminozitate ridicată şi contrast excelent, respectiv o paletă de culori bine calibrată dacă selectăm profilul de imagine Standard. Finisajul anti-glare nu foarte agresiv păstrează intactă claritatea imaginii, filtrând totodată suficient de bine reflecţiile cauzate de surse de lumină ambiantă.

În schimb, cei care speră să poată edita în condiţii acceptabile poze cu Adobe Photoshop sau alte aplicaţii similare vor fi dezamăgiţi. Ecranul optimizat pentru jocuri  foloseşte o curbă gama personalizată, ajustată pentru a scoate în evidenţă detaliile foarte întunecoase, rezultând o reproducere nerealistă a imaginii originale. Tendinţa monitorului de accentuare a nuanţelor de culoare dă un aspect foarte plăcut imaginii din jocuri, însă atenuarea detaliilor în porţiunile puternic iluminate şi efectul de separare a culorilor în benzi distincte nu vor fi pe placul profesioniştilor în editare imagine. Toate aceste aspecte sunt însă irelevante pentru un pasionat de jocuri şi filme cu acţiune rapidă, pe care BenQ XL2730Z îi va impresiona cu siguranţă.

Folosit în compania unui PC dotat cu o placă video puternică, capabilă să redea un număr de cadre pe secundă apropriat ratei de refresh native ecranului (120Hz sau 144Hz), BenQ XL2730Z oferă o experienţă de joc impresionantă, fără efect de lag sesizabil şi motion blur aproape inexistent. Luminozitatea ridicată, chiar inconfortabilă la valoarea maximă, este direct proporţională cu nivelul de negru, scenele întunecoase căpătând un aspect lăptos dacă reglăm luminozitatea mai sus de valoarea 50. La final, diferenţa dintre cele două extreme este suficient de mare pentru a nu compromite calitatea imaginii, contrastul nativ măsurat la aproape 1000:1 fiind excelent pentru un ecran cu tehnologie TN.

Folosirea funcţiei Blur Reduction are un impact puternic asupra luminozităţii imaginii, însă suntem recompensaţi cu o imagine foarte clară indiferent de viteza acţiunii din joc. Condiţia este însă menţinerea unui framerate constant la 144 fps, imaginea căpătând altfel un efect de sacadare deranjant. Ţinând cont de rezoluţia nativă 2560×1440 pixeli, funcţia Blur Reduction se pretează doar la jocuri de generaţie mai veche, rulate însă pe sisteme puternice.

Mult mai bine stau însă lucrurile la folosirea tehnologiei FreeSync, care nu necesită un framerate atât de mare şi nici nu afectează luminozitatea imaginii. Setat la 144Hz şi cu setarea AMD FreeSync bifată în driverul video, BenQ XL2730Z poate reda cursiv jocurile preferate fără să avem nevoie de V-Sync, singura condiţie fiind ca placa video să nu randeze mai puţin de 40 cadre pe secundă, sau mai mult de 144. Atunci când framerate-ul scade sub 40 fps, monitorul intră în regim de funcţionare nesincronizat, efectul de tearing reapărând.

Cel puţin în cazul exemplarului primit pentru testare, BenQ XL2730Z este un monitor bine calibrat din fabrică şi fără defecte supărătoare, cum ar fi pixeli blocaţi/stinşi, sau efect backlight bleed vizibil la redarea imaginilor întunecoase.

Piciorul de susţinere cu structură metalică este uşor de reglat şi nu permite oscilarea ecranului. Întrând la capitolul alte detalii, scara gradată aplicată pe lateral şi baza suportului de susţinere este o adiţie inspirată, reglarea ecranului putând fi redusă la simpla respectare a unor gradaţii dinainte memorate.

Amatorii de configuraţii multi-monitor vor aprecia sistemul de prindere VESA 100 şi panoul de conectori orientaţi în jos şi în lateral, lăsând liber spatele ecranului. Măsurând puţin peste 1 cm lăţime, rama ecranului nu este suficient de subţire pentru diagonala de 27”.

Concluzie

Disponibil la un preţ începând cu 2550 Lei, BenQ XL2730Z este unul dintre cele mai bune monitoare pentru gaming disponibile pe piaţă, rezoluţia QHD fiind un bun compromis între cea Full HD şi cea UHD, foarte solicitantă pentru un PC de gaming.

Un monitor rezonabil pentru uz general, XL2730Z  excelează însă în jocuri, unde viteza ecranului cu timp de răspuns 1ms şi rata de refresh la 144Hz fac cu adevărat diferenţa. Timpul de răspuns practic imperceptibil obţinut prin activarea Instant Mode şi funcţia Blur Reduction pot fi de un real folos in sesiunile de gaming competitiv, iar suportul pentru tehnologia AMD FreeSync asigură o experienţă confortabilă în jocuri chiar dacă PC-ul folosit nu poate susţine un framerate foarte ridicat la rezoluţia QHD.

Părţi pozitive

Ecran cu rată de refresh 144 Hz
Timp de răspuns 1 ms şi input lag neglijabil
Bine calibrat din fabrică (profilul Standard)
Construcţie solidă şi multiple opţiuni pentru ajustare
Funcţia Blur Reduction şi suportul AMD FreeSync
Telecomanda externă şi hub USB

Părţi negative

Unghiuri de vizibilitate mai puţin permisive, specifice ecranului cu tehnologie TN
Lipsa difuzoarelor încorporate
Efect de colour-banding nedorit, vizibil la porţiunile mai intunecoase din imagini

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult