BenQ ZOWIE XL2411, pentru gamerii profesionişti (REVIEW)

10.11.2016
BenQ ZOWIE XL2411, pentru gamerii profesionişti (REVIEW)
Prezentare

Creat pentru pasionaţii de jocuri PC dar încadrat la un nivel de preţ accesibil, BenQ ZOWIE XL2411 pune la dispoziţie un ecran Full HD cu rată de refresh la 144 Hz şi funcţie Blur Reduction, oferind vizibilitate crescută în jocurile cu acţiune rapidă.

Prezentare

Preluând caracteristicile monitorului BenQ XL2411Z, foarte apreciat în comunitatea de gaming, noul model BenQ din gama ZOWIE este recomandat utilizatorilor cu buget mediu, dornici să experimenteze jocuri PC pe un ecran de bună calitate special adaptat pentru acest scop.

Constituind un avantaj decisiv în faţa monitoarelor clasice pentru PC, ecranul cu rată de refresh la 144 Hz este special optimizat pentru jocuri şi multimedia, acordând importanţă deosebită reducerii efectului de LAG şi păstrarea unei imagini clare în orice situaţie.

Printre funcţiile speciale, care deosebesc BenQ XL2411 de monitoarele obişnuite pentru birou, se numără Low Blue Light mode – pentru reducerea oboselii ochilor în sesiunile nocturne de jocuri, Black eQualizer – evidenţiază detaliile din zonele umbrite în imagine. Un loc aparte îl ocupă funcţia Blur Reduction.

Oferind sincronizarea procesului de actualizare a imaginii cu sursa de lumină LED, funcţia Blur Reduction permite îmbunătăţirea dramatică a clarităţii scenelor în mişcare. Acţionând pentru optimizarea timpului de răspuns, funcţia Blur Reduction opreşte iluminarea ecranului de până la 144 ori pe secundă (la folosirea ratei de refresh 144 Hz), ascunzând privirii etapa de împrospătare a imaginii. Rezultatul este o experienţă de vizionare similară monitoarelor CRT de odinioară, fără efectul de blur specific ecranelor LCD.

BenQ ZOWIE XL2411

Totuşi, există şi unele dezavantaje care fac din Blur Reduction o funcţie pe care să o dorim activă doar in jocurile care respectă anumite cerinţe stricte. Pentru a da rezultatele dorite este necesar ca PC-ul folosit să poată susţine în jocuri un framerate identic ratei de refresh a monitorului: 144 fps pentru rată re refresh la 144 Hz, respectiv 120 fps sau 100 fps. Cu funcţia vSync activată în meniul jocului şi păstrând un framerate constant, ZOWIE XL2411 poate oferi imagini la un nivel de claritate de neegalat pentru monitoare LCD obişnuite. În schimb, pentru jocurile care nu pot susţine un framerate constant este mai bine să păstrăm dezactivată funcţia Blur Reduction, obţinând astfel o imagine cu luminozitate şi contrast superior.

Astfel, dacă scăderea luminozităţii indusă de activarea modului Blur Reduction nu este pe placul tuturor, monitorul mai are câteva atuuri importante: funcţia Instant Mode pentru reducerea efectului de Lag, respectiv Auto Game Mode pentru ajustarea automată a setărilor în funcţie de jocul rulat. Un alt aspect demn de luat în seamă pentru cei care obişnuiesc să petreacă foarte mult timp în faţa monitorului este tehnologia Flicker-Free, permiţând sursei de lumină LED să ilumineze ecranul la orice nivel de intensitate fără a apela la procedeul de modulare (PWM), luminozitatea constantă având efect odihnitor asupra ochilor.

BenQ ZOWIE XL2411 este oferit într-o carcasă din plastic rezistent la murdărire, susţinută pe un suport foarte solid cu structură din aluminiu. Piciorul ajustabil prezintă opţiuni ample pentru ajustarea ecranului pe înălţime şi înclinaţie, respectiv rotirea în mod portret. Pe latura stângă a ecranului găsim şi o ieşire audio, utilă pentru conectarea setului de căşti.

În dreapta ecranului avem 5 butoane fizice pentru accesarea sistemului de meniuri, plasate la vedere lângă butonul Power.

BenQ ZOWIE XL2411 – detalii tehnice:

 • Ecran – TN, 24˝, Full HD
 • Tip iluminare – LED, cu tehnologie Flicker-Free
 • Timp de răspuns – 1 ms GtG
 • Unghi de vizibilitate – 170°/160°
 • Dimensiune punct – 0,276 mm
 • Luminozitate maximă – 350 cd/m2
 • Contrast – 1000:1 (real), 12.000.000:1 (dinamic)
 • Înclinare – -5/+20°
 • Reglaj înălţime – 140mm
 • Rotire în mod portret – Da
 • Consum – max. 45W
 • Motare perete – VESA 100 x 100 mm
 • Greutate – 5,9 Kg
 • Tehnologii – Motion Blur Reduction, Flicker-free, Low Blue Light, Black eQualizer
 • Conectori – HDMI, DVI-D, VGA, căşti

Din păcate monitorul nu include printre dotări şi o pereche de difuzoare, astfel că pentru sunet avem de ales doar între folosirea unui set de căşti, sau boxe audio achiziţionate separat.

 

Experienţa în utilizare, Concluzie

Meniu OSD şi reglaje

ZOWIE XL2411 oferă un sistem de meniuri bine organizat şi eficient de navigat folosind butoanele de sub ecran. În mod implicit, la apăsarea butoanelor laterale suntem întâmpinaţi cu un meniu rapid vizând funcţiile Blur Reduction, Picture Mode şi Display Mode. Exceptând selecţiile Menu şi Exit afişate în partea de jos, celelalte 3 pot fi înlocuite cu alte funcţii din meniul principal

Bine etichetat şi structurat, meniul de configurare principal ar trebui să fie uşor de înţeles chiar şi pentru utilizatori începători. Primul la rând, meniul Display include setări utile doar la folosirea conectorului VGA.

Meniul Picture conţine toate reglajele necesare ajustării imaginii: strălucire, contrast, funcţia Low Blue Light, Black eQualizer, temperatură culoare, gama, nuanţă şi saturaţie de culoare. Meniul Colour Temperature permite ajustarea individuală a canalelor RGB, pentru obţinerea unei reproduceri fidele a nuanţelor de culoare. Foarte util pentru jocuri mai sunt funcţiile Instant Mode şi AMA.

Meniul Picture Mode, accesibil la secţiunea Picture Advanced, oferă acces la mai multe profile de imagine adaptate pentru diverse scenarii de utilizare: FPS1, FPS2, RTS, Movie, respectiv Gamer1-2-3 care permit personalizarea în detaliu a setărilor. Fiecare profil vine cu propria colecţie de setări ajustabile, aşa că ar fi bine să alegem întâi un profil din secţiunea Picture Mode şi abia apoi să trecem la ajustări în meniul Game Settings. Cel mai indicat pentru obţinerea unei imagini bine calibrate, profilul Standard oferă acces la setările Blur Reduction, Black eQualiser, Colour Vibrance, Low Blue Light, Instant Mode şi Auto Game Mode:

 • Blur Reduction – reduce efectul de blur. Recomand 0
 • Black eQualiser – setare utilă în jocuri, evidenţiază detaliile din scene întunecoase. Recomand valoarea 0 pentru utilizare normală
 • Colour Vibrance – accentuează nuanţele de culoare, cu dezavantajul pierderii anumitor detalii. Recomand 0
 • Low Blue Light – funcţie utilă la folosirea pe timp de noapte. Alterează coloritul imaginii. Recomand valoarea 0 pentru utilizare normală
 • Instant Mode – reduce efectul de Lag. Recomand ON
 • Auto Game Mode – permite ajustarea automată a setărilor în funcţie de jocul rulat.

 

 

Alte setări disponibile:

 • Picture Mode – permite selectarea profilului de imagine
 • Brightness – recomand valoarea 50 pentru folosirea pe timp de zi şi 10-20 pentru folosirea pe timp de noapte
 • Contrast – recomand 50
 • Sharpness – recomand valoarea 5 – 6
 • Gamma – recomand Gamma 3, nativă panoului LCD
 • Colour Temperature – Recomand opţiunea User Define şi selectarea valorilor RGB la 100 pentru fiecare canal de culoare, maximizând astfel luminozitatea şi contrastul nativ. Pentru rezultate optime, parametrul pentru Contrast trebuie setat la valoarea 50.
 • AMA – Reduce efectul de blur. Recomand setarea High
 • DynamicContrast – maximizează contrastul ajustând automat luminozitatea imaginii în funcţie de conţinutul afişat pe ecran. Recomand 0

Experienţa în utilizare

În timp ce monitoarele pentru gaming din gama premium au făcut trecerea la panouri LCD cu tehnologie IPS sau similară, BenQ ZOWIE XL2411 foloseşte un ecran LCD de tip TN, tehnologie mai puţin costisitoare apreciată pentru timpul de răspuns excelent şi latenţa foarte mică la afişare, dar criticată pentru unghiurile de vizibilitate restrictive şi calitatea imaginii în ansamblu, inferioară altor tehnologii de afişare. Chiar dacă nici exemplarul de faţă nu se abate de la această regulă, tehnologia ecranelor TN a progresat mult în ultimii ani, încât şi cu un monitor de gaming cum este BenQ XL2411 ne putem bucura de o imagine la calitate rezonabilă.

Ecranul se face remarcat prin luminozitate ridicată şi contrast excelent, respectiv o paletă de culori bine calibrată dacă selectăm profilul de imagine Standard. Finisajul anti-glare nu foarte agresiv păstrează intactă claritatea imaginii, filtrând totodată suficient de bine reflecţiile cauzate de surse de lumină ambiantă. În schimb, cei care speră să aibă parte de o imagine cu aspect perfect uniform, care să permită retuşarea pozelor în Photoshop cu rezultate uşor predictibile, vor fi remarca tendinţa ecranului TN de a altera contrastul perceput odată cu modificarea unghiului de vizionare pe verticală. Din păcate simptomele pot fi limitate numai ajustând cu atenţie înălţimea şi înclinarea ecranului, încât să putem privi ecranul cu abateri minime de la unghiul de vizibilitate ideal.

Conecta folosind interfaţa DVI-D a unui PC capabil să redea un număr de cadre pe secundă apropriat ratei de refresh native ecranului (120Hz sau 144Hz), BenQ XL2411 oferă o experienţă de joc impresionantă, fără efect de lag sesizabil şi motion blur aproape inexistent. Luminozitatea ridicată, chiar inconfortabilă la valoarea maximă, este direct proporţională cu nivelul de negru, scenele întunecoase căpătând un aspect lăptos dacă reglăm luminozitatea mai sus de valoarea 50. La final, diferenţa dintre cele două extreme este suficient de mare pentru a nu compromite calitatea imaginii, contrastul nativ măsurat la aproape 1000:1 fiind excelent pentru un ecran cu tehnologie TN.

Activarea funcţiei Blur Reduction are din păcate un impact puternic asupra luminozităţii imaginii, chiar şi valoarea maximă 100 nefiind suficientă decât pentru folosirea în încăperi fără surse puternice de lumină ambiantă. Pentru eficienţă optimă la eliminarea efectului de blur recomand activarea funcţiei V-Sync în setările jocurilor şi ajustarea detaliilor la un nivel care să permită atingerea unui număr de cadre pe secundă identic ratei de refresh a monitorului (ex. 144 fps pentru 144 Hz).

Din fericire BenQ XL411 este un monitor bine calibrat din fabrică, astfel că în afara ajustării luminozităţii imaginii nu avem prea multe setări de făcut. Piciorul de susţinere cu structură metalică este uşor de reglat şi nu permite oscilarea ecranului.

Amatorii de configuraţii multi-monitor vor aprecia sistemul de prindere VESA 100 şi panoul de conectori orientaţi în jos şi în lateral, lăsând liber spatele ecranului. Totuşi, rama ecranului măsurând peste  1cm lăţime nu este ideală pentru configuraţii desktop extinse.

Concluzie

Chiar dacă tendinţa actuală este către monitoare UHD sau QHD cu rată mărită de actualizare a imaginii, monitoarele Full HD pentru eSports rămân favorite pentru sesiunile de gaming competitiv. Începând cu rezoluţia nu prea mare pentru posibilităţile PC-urilor de nivel mediu, diagonala de 24”- ideală pentru a cuprinde întreaga imagine folosind vederea periferică, până la numeroasele optimizări gândite pentru a da un avantaj competitiv în jocuri, BenQ ZOWIE XL2411 conturează o alegere aproape perfectă pentru un monitor de gaming.

Timpul de răspuns practic imperceptibil obţinut prin activarea funcţiilor Instant Mode şi Blur Reduction sunt aspecte care fac diferenţa în sesiunile de gaming online purtate împotriva unor adversari experimentaţi, faţă de care orice detaliu poate asigura un avantaj decisiv.

Avem însă şi unele dezavantaje, cum ar fi lipsa suportului pentru tehnologiile NVIDIA GYNC sau AMD FreeSync, care ar fi dat o experienţă de joc mai cursivă şi cu PC-uri mai slab echipate, care nu pot susţine în mod constant un framerate foarte ridicat. 

Preţ şi disponibilitate

Monitorul BenQ ZOWIE XL2411 poate fi găsit în oferta magazinelor de specialitate la preţul de aproximativ 1300 Lei.

Părţi pozitive

Ecran cu rată de refresh 144 Hz
Timp de răspuns 1 ms şi input lag neglijabil
Bine calibrat din fabrică (profilul Standard)
Construcţie solidă şi multiple opţiuni pentru ajustare
Funcţia Blur Reduction

Părţi negative

Unghiuri de vizibilitate mai puţin permisive, specifice ecranului cu tehnologie TN
Lipsa difuzoarelor încorporate
Lipsa suportului AMD FreeSync sau NVIDIA GSYNC
Fără conector DisplayPort

Tags:
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult