Dell UP3214Q – rezoluţie ultra HD pentru profesionişti

Dell UP3214Q - rezoluţie ultra HD pentru profesionişti
Construcţie şi specificaţii

Îmi era teamă că vom vedea pe piaţă ecrane cu rezoluţie ultra HD pentru smartphone-uri înaintea monitoarelor pentru birou. N-a fost să fie aşa. Câţiva producători au introdus astfel de modele şi au făcut-o cam devreme, dintr-un anumit punct de vedere. În continuare vom vedea ce oferă Dell UP3214Q, primul monitor cu rezoluţie de 3840×2160 pixeli al producătorului.

Pentru început, vom discuta puţin despre terminologia corectă a rezoluţiilor. Din motive de marketing, mulţi producători au început să promoveze în specificaţii „rezoluţie 4K” sau „filmare 4K”. Trebuie să recunoaştem că e mai simplu să spui 4K în loc de Ultra HD, UHD sau UHDTV. Rezoluţia de 3840×2160 este însă asociată indicativului Ultra HD. Ea înseamnă dublarea numărului de pixeli pe verticală şi orizontală al rezoluţiei full HD (1920×1080). Termenul 4K, dacă nu este pus alături de UHD sau UHDTV, indică o rezoluţie de 4096×2160 pixeli, dublul rezoluţiei 2K (2048×1080). În materialul de faţă ne vom referi la Dell UP3214Q ca fiind un monitor Ultra HD.

Dell UP3214Q - monitor ultra HD cu diagonala de 31.5”

Construcţie

Cele mai vândute televizoare accesibile sunt cele cu diagonala de 32”. Dacă aveţi unul acasă, puteţi să vă faceţi o idee în legătură cu dimensiunile acestui monitor. Diagonala sa este de 31.5” (80 cm), panoul având o densitate de 140 ppi. Cu aceste dimensiuni, cei interesaţi de monitorul Dell UP3214Q vor avea nevoie de un birou generos. El poate fi o soluţie pentru cei ce foloseau până acum mai multe monitoare în paralel. Dacă un televizor de 32” cântăreşte 6-7 kg cu picior, monitorul nostru are o greutate de 9,2 kg fără picior. Acesta din urmă este metalic şi foarte solid. Aşa cum se cuvine unui monitor profesional, el permite ajustarea în toate direcţiile. Cei ce vor să folosească propriul sistem de susţinere au la dispoziţie standardul VESA 100 mm.

Suprafeţele lucioase nu au ce căuta în cazul carcasei unui monitor profesional. Dell UP3214Q are o carcasă neagră mată, ce contrastează plăcut cu piciorul şi banda metalică din jurul panoului. Aceasta din urmă este metalică şi funcţionează pe post de schelet de rezistenţă. În timpul funcţionării, am observat că ea se încălzeşte puternic pe latura superioară. Ceva mă face să cred că producătorul o foloseşte şi pentru răcirea LED-urilor ce iluminează panoul. Dacă vă întrebaţi cât de tare se poate încinge, aflaţi că monitorul are un consum de 100 W în cazul unei utilizării obişnuite, consum ce poate atinge un maxim de 170 W.

Dell UP3214Q - piciorul este solid şi elegant

Conectorii lui Dell UP3214Q sunt amplasaţi în spate, sub locul de fixare al piciorului. Aici găsim mufele video HDMI, Display Port şi mini DP, precum şi un hub USB 3.0. Conectorii sunt îndreptaţi în jos, trei dintre mufele USB fiind pe aceeaşi linie cu conectorii video. O a patra mufă USB 3.0 a fost amplasată separat, în dreapta grupului de conectori. Ea este activă şi poate fi folosită pentru încărcarea unui gadget cu ajutorul cablului de date. Am apreciat prezenţa hub-ului USB 3.0, însă poziţionarea sa nu este inspirată. De ce? Monitorul UP3214Q este mare şi accesul la panoul din spate este dificil. În cel mai bun caz trebuie să bagi mâna pe sub ecran şi să încerci să găseşti unul porturile USB pentru a conecta un HDD extern sau un smartphone.

O soluţie ar putea fi folosirea unui cablu prelungitor USB 3.0, care să aducă portul din spate lângă picior. Am înţeles că rama metalică este necesară pentru proteja integritatea carcasei, însă lângă ea a avut loc un slot pentru carduri, pe latura stângă. Mă întreb dacă nu puteau fi amplasate acolo şi două mufe USB.

Dell UP3214Q - panoul cu conectori

Butoanele lui Dell UP3214Q sunt tactile, iluminate şi amplasate pe latura dreaptă, deasupra butonului de pornire. Ele sunt activate printr-o atingere şi funcţiile aferente sunt indicate pe ecran, imediat lângă ele. În unele cazuri pot apărea unele confuzii la selectarea opţiunilor, acestea fiind afişate direct lângă butoane. În pachet, monitorul este livrat cu cablul de alimentare, un capac pentru acoperirea conectorilor şi un cablu mini DP – DP.

Specificaţii

 • Diagonală: 31.5”
 • Rezoluţie: 3840×2160
 • Suprafaţă de afişare: 698×392 mm
 • Matrice: IPS IGZO, filtru antiglare
 • Dot pitch: 0,182 mm
 • Luminozitate: 350 cd/mp
 • Contrast real/dinamic: 1.000:1 / 2.000.000:1
 • Unghiuri de vizibilitate: 178 / 178 (orizontal / vertical)
 • Iluminare: LED
 • Timp de răspuns: 8 ms GtG
 • Culori: 1,074 miliarde (10 biţi)
 • Conectori video: HDMI, Display Port 1.2, mini DP
 • Alţi conectori: hub USB 3.0 (patru porturi), card reader
 • Difuzoare:
 • Consum: 100 W mediu, 170 W maxim
 • Accesorii: cablu mini DP – DP
 • Dimensiuni: 750 x 572 x 214 mm (cu picior)
 • Greutate: aprox. 13 kg

Dell UP3214Q - carcasa neagră, mată

Calitatea imaginii, utilizare, concluzii

Calitatea imaginii

Acest monitor este construit în jurul unei matrice IPS IGZO produsă de Sharp. Ea se laudă cu o reproducere de 99% a spectrului AdobeRGB şi de 100% a spectrului sRGB. Pentru calibrare sunt disponibile ajustări pentru RGB şi CMY. Din fabrică Dell UP3214Q vine cu o precalibrare decentă, însă ea poate fi îmbunătăţită de utilizator. În practică, se poate obţine o imagine cu o reproducere aproape perfectă a culorilor, monitorul fiind excelent din acest punct de vedere pentru cei ce prelucrează imagini. Deşi unghiurile de vizibilitate sunt excelente, dimensiunile ecranului pot să fie un dezavantaj. Dacă mişti capul cu 20 cm într-o parte sau alta din poziţia optimă, zonele laterale ale ecranului vor avea o uşoară variaţie a culorilor şi contrastului.

Luminozitatea maximă măsurată a ecranului a fost de 324 cd/mp, foarte apropiată de cea specificată de producător. Nu am forţat contrastul pentru această măsurătoare, evitând afectarea calităţii imaginii. Luminozitatea maximă pentru negru înregistrată a fost de 0,3243 cd/mp, rezultând un contrast real de 1.000:1, aşa cum specifică şi producătorul.

Dell UP3214Q - butoanele sensibile la atingere

Afişarea rezoluţiei native

În redacţie, am fost entuziasmaţi să putem testa unul din primele monitoare cu rezoluţie ultra HD de pe piaţă. Am fost însă şi norocoşi să avem hardware-ul necesar pentru a putea folosi monitorul la performanţele sale maxime. Modelele de top testate anterior, cu rezoluţii de 2560×1440 pixeli, nu necesitau plăci video de ultimă generaţie. În cazul lui Dell UP3214Q, rezoluţia nativă poate fi afişată cu unele limitări.

Dacă este folosit un port video HDMI 1.4 sau unul Display Port, rezoluţia de 3840×2160 poate fi afişată doar cu 30 Hz. Aşa cum vă puteţi imagina, frecvenţa acesta nu poate fi folosită pentru multe aplicaţii. Ea s-ar putea să fie suficientă pentru editarea imaginilor, însă mişcarea cursorului nu este foarte fluentă. Pentru a folosi monitorul la rezoluţia nativă cu 60 Hz aveţi nevoie de un port HDMI 2.0, însă acesta nu este implementat în acest moment de niciun produs comercial. Ne-a rămas o singură soluţie de compromis şi aceasta este folosirea unei ieşiri Display Port 1.2 cu funcţia MultiStream Transport.

Activând modul Display Port 1.2 din meniul monitorului, acesta va fi recunoscut de calculator ca două monitoare cu rezoluţia de 1920×2160 pixeli. Tehnologia MultiStream Transport permite transmiterea semnalului video către două sau mai multe monitoare prin intermediul unui singur cablu DP. Cu desktop-ul extins pe două monitoare virtuale, am reuşit să afişăm rezoluţia nativă cu 60 Hz. Această tehnică funcţionează, însă nu fără probleme. În unele instanţe utilizatorul poate observa sincronizarea foarte puţin întârziată a unei jumătăţi de ecran. Dacă vă jucaţi cu calibrarea software a imaginii, cele două ecrane ar putea afişa uneori culori diferite. Cei ce sunt interesaţi de acest monitor trebuie să ţină cont de acest aspect.

Portul USB singuratic nu este uşor accesibil

Utilizarea unui monitor ultra HD

După ce am discutat despre construcţie performanţe şi calitatea imaginii, ar trebui să vorbim şi despre experienţa de lucru cu un monitor ultra HD. Potenţialii clienţi trebuie să ia în considerare dimensiunea redusă a pixelilor. Cazul extrem întâlnit până acum în cazul unui PC a fost cel al portabilului Lenovo Yoga 2 Pro. Acolo producătorul a dispus 3200×1600 pixeli pe o diagonală de 13.3”, rezultând o densitate de pixeli mai mare decât în cazul lui Dell UP3214Q. Ei bine, lucrul cu rezoluţia nativă a monitorului este dificil. Pixelii sunt foarte mici şi îţi va fi greu să observi foarte bine detaliile fără să le măreşti. Poţi să apropii monitorul, însă nu prea mult deoarece luminozitatea panoului va obosi foarte repede ochii.

Monitorul a fost testat cu ajutorul unui sistem ce rula Windows 7. Veţi spune că aceasta nu este ultima versiune a sistemului de operare de la Microsoft şi eu vă voi răspunde cu nu contează. Acesta nu este un monitor pe care-l cumperi ca să poţi rula câteva aplicaţii în full screen din ecranul de Start al Windows 8. Acesta este un monitor cu care utilizatorul va lucra în Desktop, cu aplicaţii consacrate. După ce am mărit textul la 125%, lucrul a fost ceva mai uşor, însă tot există unele aplicaţii ce nu suportă această mărire.

Pentru a putea beneficia de suprafaţa imensă de afişare – vorbim aici de o suprafaţă echivalentă cu cea oferită de patru monitoare full HD – Dell vine cu utilitarul Display Manager. Nu mai trebuie să redimensionezi manual ferestrele cu care lucrezi. Ai la dispoziţie 20 de configuraţii prestabilite pentru împărţirea ecranului. Selectezi una şi apoi tragi ferestrele în zonele dorite. Ferestrele se vor redimensiona automat, ocupând acea zonă.

Dell UP3214Q - modurile de aranjare automată a ferestrelor

Cui i se adresează monitorul Dell UP3214Q? El a fost creat pentru cei ce lucrează în domeniul proiectării sau editării imaginilor. De asemenea, monitorul poate fi folosit pentru editarea clipurilor full HD. În aceste domenii calitatea imaginii, precizia afişării detaliilor şi suprafaţa mare de afişare vor fi foarte apreciate.

Filme şi jocuri

Deşi nu a fost lansat pentru această aplicaţie, monitorul de faţă poate fi folosit pentru redarea filmelor. În lipsa unui conţinut cu rezoluţie de 3840×2160 pixeli, chiar şi filmele full HD pot părea mai detaliate, cu condiţia să aveţi o sursă bună. Unele titluri de pe discuri Blu-ray au fost optimizate pentru a fi vizionate pe televizoarele ultra HD. Dacă aveţi unul din smartphone-urile de ultimă generaţie ce filmează cu rezoluţie 4K, puteţi viziona clipurile realizate pe acest monitor. Cât despre jocuri, aveţi nevoie de una sau mai multe plăci video de ultimă generaţie pentru a putea rula titlurile noi cu setări bune. Timpul de răspuns nu este optim pentru jocuri de acţiune, dar celelalte pot fi rulate fără probleme.

Preţ şi disponibilitate

Monitorul Dell UP3214Q este disponibil în ţara noastră la preţul de aproximativ 7.800 lei, o sumă ce-l transformă într-un  gadget foarte costisitor şi exclusivist.

Concluzie

Mare cât un televizor, monitorul Dell UP3214Q cu rezoluţie ultra HD nu se adresează utilizatorului de rând. Nu se adresează nici celui ce are mijloacele necesare şi vrea să aibă un astfel de gadget pe birou din pură curiozitate. El a fost construit pentru cei ce lucrează în medii de proiectare şi pentru cei ce prelucrează imaginile sau clipurile video. Matricea IPS IGZO oferă o calitate excelentă a imaginii, cu un unghiuri de vizibilitate foarte bune şi precizie în redarea culorilor. Acestea pot fi obţinute însă şi de la alte monitoare cu densităţi mai mici de pixeli. Dacă nu aveţi nevoie practică de o rezoluţie atât de mare, căutaţi altceva.

Dell UP3214Q - un monitor dedicat profesioniştilor

Venind cu o tehnologie de ultimă generaţie, monitorul Dell are nevoie de anumite ieşiri video pentru a funcţiona la parametri normali. Cei ce vor să-l cumpere trebuie să se asigure că au conectorii potriviţi. Chiar şi aşa, la ora actuală nu există o ieşire video comercială care să redea rezoluţia de 3840×2160 pixeli cu 60 Hz. Tehnologia MultiStream Transport pentru Display Port 1.2 este un compromis acceptabil. Lansat puţin cam devreme, monitorul Dell UP3214Q reuşeşte însă să impresioneze.

Părţi pozitive

matrice IGZO cu o calitate excelentă a imaginii
picior ajustabil
redimensionarea asistată a ferestrelor pe Desktop
hub USB 3.0 şi card reader
foarte multe setări pentru profesionişti

Părţi negative

limitarea dată de ieşirile video de pe piaţă
amplasarea conectorilor USB
se încălzeşte cam mult pe latura superioară

Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult