Dell UP3214Q – rezoluţie ultra HD pentru profesionişti

Dell UP3214Q - rezoluţie ultra HD pentru profesionişti
Construcţie şi specificaţii

Îmi era teamă că vom vedea pe piaţă ecrane cu rezoluţie ultra HD pentru smartphone-uri înaintea monitoarelor pentru birou. N-a fost să fie aşa. Câţiva producători au introdus astfel de modele şi au făcut-o cam devreme, dintr-un anumit punct de vedere. În continuare vom vedea ce oferă Dell UP3214Q, primul monitor cu rezoluţie de 3840×2160 pixeli al producătorului.

Pentru început, vom discuta puţin despre terminologia corectă a rezoluţiilor. Din motive de marketing, mulţi producători au început să promoveze în specificaţii „rezoluţie 4K” sau „filmare 4K”. Trebuie să recunoaştem că e mai simplu să spui 4K în loc de Ultra HD, UHD sau UHDTV. Rezoluţia de 3840×2160 este însă asociată indicativului Ultra HD. Ea înseamnă dublarea numărului de pixeli pe verticală şi orizontală al rezoluţiei full HD (1920×1080). Termenul 4K, dacă nu este pus alături de UHD sau UHDTV, indică o rezoluţie de 4096×2160 pixeli, dublul rezoluţiei 2K (2048×1080). În materialul de faţă ne vom referi la Dell UP3214Q ca fiind un monitor Ultra HD.

Dell UP3214Q - monitor ultra HD cu diagonala de 31.5”

Construcţie

Cele mai vândute televizoare accesibile sunt cele cu diagonala de 32”. Dacă aveţi unul acasă, puteţi să vă faceţi o idee în legătură cu dimensiunile acestui monitor. Diagonala sa este de 31.5” (80 cm), panoul având o densitate de 140 ppi. Cu aceste dimensiuni, cei interesaţi de monitorul Dell UP3214Q vor avea nevoie de un birou generos. El poate fi o soluţie pentru cei ce foloseau până acum mai multe monitoare în paralel. Dacă un televizor de 32” cântăreşte 6-7 kg cu picior, monitorul nostru are o greutate de 9,2 kg fără picior. Acesta din urmă este metalic şi foarte solid. Aşa cum se cuvine unui monitor profesional, el permite ajustarea în toate direcţiile. Cei ce vor să folosească propriul sistem de susţinere au la dispoziţie standardul VESA 100 mm.

Suprafeţele lucioase nu au ce căuta în cazul carcasei unui monitor profesional. Dell UP3214Q are o carcasă neagră mată, ce contrastează plăcut cu piciorul şi banda metalică din jurul panoului. Aceasta din urmă este metalică şi funcţionează pe post de schelet de rezistenţă. În timpul funcţionării, am observat că ea se încălzeşte puternic pe latura superioară. Ceva mă face să cred că producătorul o foloseşte şi pentru răcirea LED-urilor ce iluminează panoul. Dacă vă întrebaţi cât de tare se poate încinge, aflaţi că monitorul are un consum de 100 W în cazul unei utilizării obişnuite, consum ce poate atinge un maxim de 170 W.

Dell UP3214Q - piciorul este solid şi elegant

Conectorii lui Dell UP3214Q sunt amplasaţi în spate, sub locul de fixare al piciorului. Aici găsim mufele video HDMI, Display Port şi mini DP, precum şi un hub USB 3.0. Conectorii sunt îndreptaţi în jos, trei dintre mufele USB fiind pe aceeaşi linie cu conectorii video. O a patra mufă USB 3.0 a fost amplasată separat, în dreapta grupului de conectori. Ea este activă şi poate fi folosită pentru încărcarea unui gadget cu ajutorul cablului de date. Am apreciat prezenţa hub-ului USB 3.0, însă poziţionarea sa nu este inspirată. De ce? Monitorul UP3214Q este mare şi accesul la panoul din spate este dificil. În cel mai bun caz trebuie să bagi mâna pe sub ecran şi să încerci să găseşti unul porturile USB pentru a conecta un HDD extern sau un smartphone.

O soluţie ar putea fi folosirea unui cablu prelungitor USB 3.0, care să aducă portul din spate lângă picior. Am înţeles că rama metalică este necesară pentru proteja integritatea carcasei, însă lângă ea a avut loc un slot pentru carduri, pe latura stângă. Mă întreb dacă nu puteau fi amplasate acolo şi două mufe USB.

Dell UP3214Q - panoul cu conectori

Butoanele lui Dell UP3214Q sunt tactile, iluminate şi amplasate pe latura dreaptă, deasupra butonului de pornire. Ele sunt activate printr-o atingere şi funcţiile aferente sunt indicate pe ecran, imediat lângă ele. În unele cazuri pot apărea unele confuzii la selectarea opţiunilor, acestea fiind afişate direct lângă butoane. În pachet, monitorul este livrat cu cablul de alimentare, un capac pentru acoperirea conectorilor şi un cablu mini DP – DP.

Specificaţii

  • Diagonală: 31.5”
  • Rezoluţie: 3840×2160
  • Suprafaţă de afişare: 698×392 mm
  • Matrice: IPS IGZO, filtru antiglare
  • Dot pitch: 0,182 mm
  • Luminozitate: 350 cd/mp
  • Contrast real/dinamic: 1.000:1 / 2.000.000:1
  • Unghiuri de vizibilitate: 178 / 178 (orizontal / vertical)
  • Iluminare: LED
  • Timp de răspuns: 8 ms GtG
  • Culori: 1,074 miliarde (10 biţi)
  • Conectori video: HDMI, Display Port 1.2, mini DP
  • Alţi conectori: hub USB 3.0 (patru porturi), card reader
  • Difuzoare:
  • Consum: 100 W mediu, 170 W maxim
  • Accesorii: cablu mini DP – DP
  • Dimensiuni: 750 x 572 x 214 mm (cu picior)
  • Greutate: aprox. 13 kg

Dell UP3214Q - carcasa neagră, mată

Părţi pozitive

matrice IGZO cu o calitate excelentă a imaginii
picior ajustabil
redimensionarea asistată a ferestrelor pe Desktop
hub USB 3.0 şi card reader
foarte multe setări pentru profesionişti

Părţi negative

limitarea dată de ieşirile video de pe piaţă
amplasarea conectorilor USB
se încălzeşte cam mult pe latura superioară

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult