Huawei MateView GT: o nouă opțiune pe piața monitoarelor de gaming

22.12.2021
Huawei MateView GT: o nouă opțiune pe piața monitoarelor de gaming

Huawei nu este primul brand la care te gândești atunci când cauți produse de gaming, specialitatea companiei fiind în domeniul mobil, cu smartphone-uri, tablete sau ceasuri inteligente, însă în curând, producătorul chinez ar putea deveni un jucător important pe această piață. Primul dispozitiv de gaming de la Huawei pe care îl testăm la Go4it este monitorul MateView GT în varianta de 27”, un monitor rapid, de rezoluție înaltă și care ar putea să se regăsească pe listele de cumpărături ale multor dintre gameri.

Huawei alege simplitatea în design pentru MateView GT

Multe companii aleg să „decoreze” monitoarele lor de gaming cu tot felul de motive complexe de culoare, texturi futuriste sau să le dea nume complicate. Huawei a ales să folosească brandul Mate, care în general descrie produsele din gama superioară a companiei. MateView GT este un monitor de gaming de 27”, cu panel curbat, rezoluție QHD și refresh rate la 165 Hz.

Carcasa este de culoare neagră, simplă, doar logo-ul Huawei putând fi observat în partea de jos și pe capacul din spate. Monitorul vine cu un picior foarte bine construit, realizat din metal, care se asamblează din două bucăți. Cele două părți sunt îmbinate cu un șurub de tip inbus, iar cheia necesară pentru montură este inclusă în pachet. De altfel, sistemul de prindere este unul de tip „quick-release”, putând asambla monitorul în doar câteva secunde. Dacă dorești să îl dezasamblezi sau să îl muți pe un suport VESA, nu trebuie decât să tragi butonul de siguranță și să ridici monitorul de pe piciorul din pachet.

Huawei MateView GT front

La capitolul ajustare a poziției, MateView GT permite mișcarea pe verticală, și înclinarea în jos și în sus. Fiind un monitor curbat, cu rază de 1500R, rotirea lui pe orizontală nu ar avea prea mult sens.

În partea din spate, monitorul are un port USB-C pentru alimentare, ceva ce nu am mai văzut până acum pe monitoare de gaming, alături de mufe HDMI și DisplayPort pentru semnalul video. Desigur, în pachet se regăsește adaptorul de priză cu mufă USB-C de 65W, cablul USB-C de alimentare și un cablu DisplayPort pentru conectarea la placa video.

Dacă ar fi să critic ceva la pachetul MateView GT, este faptul că, pentru un monitor, cablul USB-C din cutie este cam scurt, la 1.5-2m, dar avantajul este că poți folosi oricare alt cablu cu mufe USB-C la ambele capete, dacă ai unul prin preajmă. De asemenea, nu există un sistem de organizare pentru cabluri. Acestea se vor vedea coborând în jos spre priză și PC atunci când de uiți la monitor. Totuși, aceste omiteri nu îi afectează performanța.

Huawei MateView GT accessories

Specificații

  • Model: Huawei MateView GT 27”
  • Diagonală: 27”, curbat 1500R
  • Rezoluţie: 2.560 x 1.440 pixeli (QHD) @ 165 Hz
  • Tip panou: VA, 8-bit
  • Luminozitate: 350 nits
  • Contrast nativ: 4000:1
  • Conectori video: 1x HDMI 2.0, 1 x DisplayPort 1.4
  • Consum: 65W, alimentare USB-C
  • Accesorii: cablu USB-C, cablu DisplayPort, alimentator USB-C 65W, inbus
  • Profil culoare: DCI-P3, Delta E
  • Funcții Gaming: Dark Field Control, Crosshairs, Overdrive, Framerate

Meniurile de configurare sunt intuitive

MateView GT are un singur buton multifuncțional pentru configurare, poziționat central în partea de jos a ecranului. Astfel, acesta este ușor accesibil și intuitiv: are un joystick cu patru direcții, care poate fi apăsat pentru a confirma selecția. Acest buton joacă și rolul de buton de Power.

Monitorul MateView GT vine cu o serie de funcții de gaming de bază, pe care le așteptăm de obicei de la orice monitor de acest gen. De exemplu, există funcția de reglare a nivelului nuanțelor de negru, pentru a te putea ajuta să vezi mai bine inamicii care stau în umbră. De asemenea, poți vedea framerate-ul în jocurile în care este folosită funcția FreeSync pentru refresh rate variabil, dar poți și afișa permanent o țintă în mijlocul ecranului, care să te ajute în titluri care nu oferă astfel de indicatori pe ecran.

Meniurile sunt simple și ușor de navigat, iar un profil DCI-P3 există și este selectat implicit, pentru a asigura o acuratețe cât mai bună a culorilor. Huawei spune că acesta este calibrat pentru culori cât mai naturale cu Delta E

O funcție utilă pentru gameri este cea de Overdrive, care îmbunătățește timpul de răspuns al monitorului, și care poate să asigure afișarea unei imagini mai clare în utilizare. Fără Overdrive, mi se pare că imaginea este parcă prea „blurată” în mișcare, iar cu overdrive la maximum, apar efecte nedorite pe ecran în urma obiectelor în mișcare. Huawei configurează din fabrică monitorul pe „Level 2” și aceastam pare să fie cea mai bună opțiune, oferind un balans între calitatea imaginii și un timp de răspuns cât mai mic.

MateView GT oferă o experiență de utilizare captivantă

Monitorul MateView GT este în zona perfectă pentru un raport rezoluție/dimensiune. La 27”, imaginile afișate apar foarte detaliate, iar la o distanță normală de utilizare nu vei vedea pixelii individuali. Având rezoluție QHD, acest monitor ar putea fi util și pentru cei care lucrează cu multe date sau cu multiple aplicații simultan, putând împărți ecranul în mai multe cadrane. Desigur, pentru cei care au nevoie de un spațiu mai mare pe desktop, dar și o perspectivă mai largă, Huawei oferă și un monitor ultra-wide, un MateView GT de 34”.

Huawei MateView GT front side

În utilizare de zi cu zi, am apreciat faptul că Huawei a ales un monitor cu panel VA pentru MateView GT. Acestea oferă un contrast mai bun decât cele TN sau IPS, păstrând nivelul nuanțelor de negru ceva mai „întunecate”, pentru o calitate superioară a imaginilor. Monitorul permite și afișarea imaginilor în format HDR, însă atunci luminozitatea este automat setată la maximum. La 350 nits, nu este cel mai luminos ecran de pe piață, însă culorile afișate sunt foarte vii. În HDR însă, nivelul de negru este mai slab. Majoritatea jocurilor sunt însă foarte luminoase, deci aș recomanda setarea HDR On pentru titlurile care oferă astfel de culori. Cele care au loc predominant noaptea, ar merge mai bine fără HDR.

Un alt avantaj al acestui monitor este faptul că este curbat, lucru care are câteva avantaje, în special pentru monitoare cu panel VA. Pentru că VA-urile își schimbă tonul de culoare atunci când schimbi unghiul din care privești, pe un monitor plat, marginile ar putea apărea „șterse”. În cazul lui MateView GT, colțurile își păstrează intensitatea culorilor, iar întreaga acțiune de pe ecran este mai captivantă, acoperind mai bine câmpul vizual atunci când te joci de la distanță mai mică.

Huawei MateView GT back

Dacă aveți în plan să folosiți monitorul pe HDMI, luați în calcul faptul că acesta permite funcționarea pe acest port la maximum 144 Hz. Pentru 165 Hz este necesar un cablu DisplayPort, pe care, din fericire, Huawei îl include în pachet.

Per total am fost mulțumit de acest monitor, dar trebuie să recunosc că mi-au lipsit câteva lucruri pe care le-am întâlnit anterior pe monitoare de gaming: un suport rabatabil pentru căști, un jack pentru căști cu fir și un port USB, pentru conectarea perifericelor, sau încărcarea lor, la nevoie. Acestea sunt însă genul de capabilități „opționale” din categoria „nice to have”, nu obligatoriu lucruri absolut necesare.

Huawei MateView GT front site

Concluzii

MateView GT este un monitor de gaming atrăgător și un prim efort bun din partea Huawei. Acesta nu este în niciun caz un monitor pentru gameri profesioniști, ci este pentru cei care vor o experiență cât mai plăcută de joc acasă. Cu o rezoluție înaltă și refresh rate la 165 Hz, Huawei MateView GT poate fi o alegere atrăgătoare pentru gameri, mai ales acum, în perioada sărbătorilor, când probabil că se pregătesc de câteva săptămâni de vacanță, cu sesiuni lungi de gaming.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult