LG UltraGear 27GP850 review: gaming în HDR la 180 Hz

07.07.2022
LG UltraGear 27GP850 review: gaming în HDR la 180 Hz

Când vine vorba despre gaming pe PC, fiecare componentă a sistemului este importantă pentru a oferi o calitate cât mai bună a experienței. Sigur, componentele din sistem sunt probabil cele mai importante, întrucât performanța lor asigură posibilitatea de a împinge calitatea graficii și fluiditatea experienței de joc cât mai sus, însă este la fel de important să ai și un display adecvat pe care să afișezi toate efectele și care să nu te tragă înapoi atunci când ești în meciuri online. Monitorul LG UltraGear 27GP850 promite atât calitate ridicată a imaginii, cât și o frecvență de împrospătare mare, oferind un balans interesant între gaming de relaxare și gaming competitiv.

Monitorul UltraGear 27GP850 are un design standard, fără RGB

Chiar dacă nu are un nume foarte ușor de reținut, UltraGear 27GP850 este un monitor foarte bine pus la punct. Este departe de a fi un model premium din oferta LG, însă pare să fie realizat clar pentru a putea oferi performanță înaltă la un preț mai accesibil. Spun mai accesibil, întrucât nu este un monitor tocmai ieftin, însă este mai ieftin decât alte modele cu capabilități comparabile.

LG UltraGear 27GP850 front on

Așa cum era de așteptat, LG a inclus în cutia monitorului cam tot ceea ce ai nevoie pentru a pune monitorul în funcțiune: cablu HDMI, cablu DisplayPort, cât și un cablu USB-B pentru posibilitatea de a conecta accesorii USB direct la monitor. Suportul monitorului este realizat dintr-un plastic mat, dar am apreciat că partea de jos este prinsă în două șuruburi, pentru prindere mai bună. Suportul ocupă destul de mult spațiu pe birou, dar oferă și stabilitate ridicată, fiind greu să muț monitorul odată pus pe poziție. Pe spate este inclus un soi de „cârlig” pentru organizarea cablurilor. Ce nu oferă acest suport este însă mobilitate prea mare. Monitorul nu poate fi rotit pe orizontală, dar poate fi înclinat în sus și în jos. Există și posibilitatea de orientare în mod portret, pentru cine își dorește să folosească monitorul așa.

La capitolul conectivitate avem un DisplayPort 1.4, cel care va asigura cea mai înaltă performanță pe acest monitor, alături de două port-uri HDMI 2.0, două USB 3.0 și un jack audio. Alimentarea se face cu un adaptor de priză destul de mare, care, din păcate este atașat permanent de un cablu foarte scurt. Acesta ar fi un minus al acestui model, întrucât cablul de alimentare nu poate fi prelungit sau schimbat cu unul mai lung. Zona din spate este decorată cu logo-ul UltraGear și un cerc roșu, dar nu există luminițe RGB aici.

LG UltraGear 27GP850 back side left

Am fost surprins de faptul că monitorul este foarte ușor, însă acest lucru se întâmplă pentru că are un alimentator extern și nu include și sursa de alimentare la interior. Singurul buton de pe LG UltraGear 27GP850 este un joystick, amplasat în partea de jos, ușor de găsit și fără să te uiți în zona respectivă, care oferă un control intuitiv.

LG UltraGear 27GP850 ports

Meniurile sunt bine organizate

Iar acest joystick va fi metoda principală prin care poți configura monitorul după preferințele proprii. Există deja mai multe profiluri de gaming prestabilite, care afectează atât culorile, cât și timpul de răspuns, dar și un mod sRGB care ar trebui să ofere o imagine calibrată pentru cei care vor cele mai „corecte” culori în mod SDR. Nu există însă un mod calibrat pentru HDR, care funcționează în spațiul de culoare DCI-P3.

Totuși, setările care vin standard nu sunt cu mult depărtate de culorile naturale. Majoritatea schimbărilor pe diverse profiluri vin sub formă de tentă de culoare și modificarea setării overdrive, care se numește Response Time în meniul monitorului.

De altfel, meniul este foarte bine structurat și pus la punct, oferind în partea de sus un sumar rapid asupra configurărilor. Poți vedea astfel rapid frecvența la care funcționează monitorul, rezoluția, pe ce mod de overdrive este și dacă HDR este sau nu pornit.

De altfel, se pare că LG dezvoltă monitoarele în tandem cu funcțiile de gaming de pe televizoarele lor, meniurile acestui model fiind foarte similare cu cele de pe cele mai recente TV-uri cu webOS.

Am fost plăcut surprins și de faptul că există mai multe opțiuni pentru funcții de VRR, precum posibilitatea de a folosi AMD FreeSync standard și Premium, pe lângă G-Sync, Trei setări de overdrive (dintre care îl recomand pe cel de-al doilea), cât și posibilitatea de overclocking a monitorului. Standard, acesta vine cu frecvență de 165Hz, însă această valoare poate urca la 180 Hz prin overclocking. Totuși, anumite opțiuni ar putea să nu fie accesibile îa frecvență maximă, deși am observat că funcții precum HDR și G-Sync rămân totuși active.

UltraGear este un monitor potrivit atât pentru jocuri cu grafică de top, dar și pentru jocuri competitive

În termeni de performanță, am fost plăcut surprins de  LG UltraGear 27GP850. În primul rând, este important de menționat că avem de a face cu un monitor cu panel Nano IPS, cu rezoluție QHD, care promite compatibilitate cu standardul VESA DisplayHDR400, adică forma de bază a tehnologiei HDR. Sigur, nu vei putea compara calitatea imaginii HDR cu cea de pe un OLED sau de pe un ecran cu local dimming, însă pentru un monitor doar „compatibil”, acest model își face treaba mai bine decât mă așteptam. Desigur, asta dacă majoritatea conținutului consumat este în principal luminos. Zonele care sunt în umbră apar destul de „șterse” din cauza iluminării uniforme pe toată suprafața panelului.

LG UltraGear 27GP850 elden ring

Panelul este mat, ceea ce va ajuta la eliminarea reflexiilor nedorite, dar există și un dezavantaj din cauza lui. Chiar dacă vorbim despre un panel IPS, atunci când te uiți la el din anumite unghiuri, contrastul și culorile își pierd din intensitate. Este un efect similar cu ceea ce vedem de obicei pe paneluri VA sau TN, dar la o intensitate mai mică. Având în vedere că este un monitor de 27”, nu este o problemă, dar dacă plănuiești să te uiți la filme dintr-o poziție mai confortabilă decât cea de stat obișnuit la birou, s-ar putea să observi acest inconvenient. Pentru un monitor de gaming însă, nu consider că este obligatoriu un dezavantaj, tratamentul antireflex fiind clar preferabil unui ecran care se poate transforma în oglindă pe nuanțe întunecate.

Am testat câteva titluri precum Elden Ring, Forza Horizon 5 și God of War, iar calitatea imaginii a fost neașteptat de bună, însă mai surprins am fost de fluiditatea jocurilor. În mod normal, folosesc un ecran la 120 Hz, deci nu credeam că voi simți diferența până la 180 Hz. Totuși, am observat imediat că jocurile răspund la comenzi mult mai rapid. Totodată, am observat că pe cea mai înaltă setare de overdrive, „Fastest”, obiectele în mișcare lasă niște urme inestetice, deci dacă vreți și un timp de răspuns bun și calitate înaltă a imaginii, puteți selecta modul „Faster”, care este lipsit de astfel de artefacte.

LG UltraGear 27GP850 forza horizon

Este important de menționat și faptul că pentru un astfel de monitor ai nevoie de hardware puternic. Eu l-am testat pe o placă video NVIDIA RTX 3080, 32 GB RAM și procesor Ryzen 7 3700X, iar puține jocuri puteau să țină pasul cu acest monitor pe setări maxime. Abia după ce am mai scăzut din detalii de pe ultra pe high și am aplicat metode de upscaling precum DLSS, sau ajustare dinamică a setărilor, am reușit să ating adevăratul potențial al acestui monitor.

Sigur, în titluri eSports, precum Counter-Strike, Valorant sau League of Legends, aceste valori sunt mai ușor de atins, dar acelea nu sunt probabil jocurile pe care vrei să le joci pe un monitor de rezoluție înaltă. Totuși, la 180 Hz, poți juca și titluri competitive fără probleme și nu vei simți probabil cum te ține monitorul în urma concurenței. Modelele de monitoare de 240 și 360 Hz sunt încă unele de nișă, majoritatea jucătorilor din lobby-urile publice folosind probabil monitoare de 120 sau 144 Hz, care sunt foarte populare în ultima perioadă.

LG UltraGear 27GP850 halo

Și că tot am adus vorba de 144 Hz, aceasta este frecvența la care monitorul UltraGear 27GP850 funcționează pe HDMI. De aceea recomand utilizare pe HDMI doar alături de o consolă, întrucât doar prin DisplayPort, care se găsește doar pe PC-uri, poți debloca întregul set de capabilități disponibil pe acest model.

Concluzii

Chiar dacă nu este echipat cu luminițe sau alte lucruri pe care le-am văzut în ultima vreme pe monitoare de gaming, care nu ajută cu nimic experiența de gaming, UltraGear 27GP850 de la LG vine cu un set de capabilități cu adevărat impact, precum un panel de calitate, frecvență înaltă, culori bune și un mod HDR surprinzător de bun.

Acesta ar trebui să ofere o experiență de calitate pentru o gamă largă de gameri, de la cei care preferă calitatea imaginii și rezoluții înalte, până la cei care joacă titluri online competitive și au nevoie de un monitor foarte rapid.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult