Philips 436M6VBPA Momentum review: HDR şi 4K pentru gaming pe console

23.11.2018
Philips 436M6VBPA Momentum review: HDR şi 4K pentru gaming pe console
Gaming şi concluzii

Gaming

Când vine vorba despre gaming, acesta este un monitor realizat în special pentru console, aşa că un PlayStation 4 Pro şi Xbox One X sunt consolele recomandate pentru acesta. Din păcate, Momentum vine doar cu o singură mufă HDMI, deci vei putea avea o singură consolă conectată, alături de… alte trei PC-uri. Din păcate, Philips nu s-a gândit că un gamer ar putea avea mai mult de o consolă şi nu s-a obosit să înlocuiască măcar port-ul mini-DisplayPort, care oricum nu este folosit decât de laptop-uri MacBook mai vechi, cu un alt HDMI.

Cine are nevoie de două port-uri DisplayPort pe un monitor pentru console şi de un singur HDMI? De asemenea, port-ul USB Type-C este probabil realizat pentru computerele high-end sau cele din viitor, întrucât doar câteva laptop-uri şi doar plăcile video RTX de la NVIDIA oferă astfel de conectivitate.

Utilizarea consolelor PS4, Xbox One/S şi Nintendo Switch este posibilă, însă nu este recomandată, întrucât acestea sunt limitate la rezoluţie Full HD, care este afişată prin upscaling pe acest monitor. Experienţa nu este oribilă, însă indicat ar fi ca acest monitor să fie folosit pentru gaming 4K, fie de la o consolă high-end, fie de la un PC de gaming echipat cu o placă video de top.

Atunci când este folosit la console, monitorul se comportă foarte bine, însă este recomandată utilizarea tehnologiei SmartResponse pentru o experienţă cât mai plăcută, fără blur şi care să ofere un timp de răspuns mai mic decât în cazul majorităţii televizoarelor care nu dau mare atenţie funcţiilor dedicate pentru gaming. Avantajul pe console este că monitorul pur şi simplu funcţionează, fiind detectat automat şi setat de către dispozitiv.

În cazul utilizării pe PC, procesul de configurare pentru utilizarea în mod HDR este mai complicat. Mai întâi, trebuie setat manual din driverul video (NVIDIA sau AMD) un profil de culori pe 10 biţi, care să permită afişarea unui gamut de culoare extins. Apoi, din meniul de setare a rezoluţiei din Windows, trebuie activată funcţia HDR. În cele din urmă, din meniul monitorului trebuie setată funcţia VESA HDR1000, care este compatibilă cu jocurile de PC. Odată activate toate acestea, monitorul va afişa atât conţinut HDR de pe YouTube sau Netflix şi alte platforme compatibile, cât şi jocurile HDR precum Assassin’s Creed Odyssey într-un mod „corect”.

Pe PC, cei care beneficiază de plăci video AMD şi utilizatorii de console Xbox One mai au parte de o surpriză: compatibilitate cu standardul FreeSync. Nu am putut testa această funcţionalitate, însă este un bonus binevenit, în special pentru jocurile de PC în rezoluţie 4K, unde plăcile video AMD încă se „chinuie” să ţină un framerate ridicat constant. Ajustarea frecvenţei monitorului la framerate va asigura un timp de răspuns mai mic şi o experienţă de joc mai consistentă.

Monitorul Momentum este unul dintre puţinele care pot atinge o luminozitate maximă de 1000 de niţi, astfel, putând afişa conţinutul HDR la adevărata lui valoare… cu mici steluţe. Acesta nu este compatibil cu tehnologia Dolby Vision, care foloseşte culori pe 12 biţi şi nici cu HDR10+, care la fel ca în cazul Dobly Vision, poate ajusta profilul HDR automat, pentru fiecare scenă în parte. Practic, odată pornit modul HDR, acesta rămâne neschimbat pe toată durata de redare a conţinutului. Din fericire, nu există foarte mult conţinut HDR10+ sau Dolby Vision şi nici foarte multe dispozitive compatibile momentan, deci Philips Momentum va beneficia de o calitate de redare comparabilă cu cea a altor televizoare şi monitoare compatibile cu HDR10.

Ba chiar există posibilitatea ca Momentum să ofere o experienţă îmbunătăţită faţă de multe dintre televizoarele de pe piaţă, întrucât beneficiază de o iluminare pe 32 de zone, care pot fi controlate de către procesorul de imagine pentru a ilumina diferit ecranul pentru fiecare cadru în parte. Astfel, zonele foarte luminoase vor ieşi mai mult în evidenţă, în timp ce zonele întunecate vor păstra mai multe detalii, în timp ce oferă nuanţe de culoare mai convingătoare atunci când lumina nu bate direct într-o zonă a ecranului.

HDR Off HDR On

Experienţa de vizionare va fi mai bună decât pe un televizor cu „edge backlight”, care rămâne tot timpul aprins, însă mai slabă decât în cazul unui televizor cu iluminare „full array”, care beneficiază de posibilitatea de a controla individual lumina de fundal pentru câteva sute de zone mai mici. Desigur, toate acestea nici nu se compară cu un OLED atunci când vine vorba despre contrast şi controlul intensităţii luminii, însă şi preţul în acel caz este pe măsură.

Calitatea imaginii atât în modul SDR cât şi în cel HDR este excelentă, însă cei care vor folosi acest monitor pe PC vor sesiza uneori că acesta este mai lent decât unul pentru gaming. Philips declară timpul de răspuns grey-to-grey la 4 milisecunde, cam de patru ori mai mult decât un monitor de gaming. De fapt acesta nu ar fi problema, ci faptul că este limitat la 60 Hz, lucru care va fi deranjant în special pentru cei care au folosit în trecut monitoare cu peste 100 Hz. Să nu uităm totuşi că vorbim însă de un monitor 4K, iar gamingul în 4K la peste 60 Hz nu este momentan accesibil decât celor cu buzunare foarte adânci, dispuşi să plătească în jur de 1.000 de euro doar pe o placă video care să permită acest lucru.

Astfel, alternativa de a cheltui între 350 şi 500 euro pe o consolă 4K pare mai atractivă, în special pentru titlurile exclusive acestor platforme (PS4 în special).

Concluzii

Momentum de la Philips este într-adevăr un monitor de gaming mai bine potrivit pentru utilizarea pe console, însă care la nevoie poate fi folosit şi pe PC cu puţină configurare şi cu o investiţie serioasă în hardware care să poată ducă rezoluţii înalte. Calitatea imaginii ne-a impresionat, iar modul de afişare HDR este printre cele mai bune disponibile pentru PC-uri în acest moment, însă departe de ceea ce pot oferi televizoarele high-end de la Samsung, LG şi Sony.

Totuşi, Philips a poziţionat acest monitor undeva la graniţa între preţul unor monitoare de gaming performante (dar cu rezoluţie mai mică şi fără HDR) şi televizoarele de medie spre gama superioară. Astfel, la un preţ apropiat (aproximativ 700-800 euro), nu prea găseşti alternative pentru o mai bună calitate a imaginii.

Da, pentru un ecran cu diagonală de 43”, preţul poate părea cam mare, însă cu siguranţă va mai scădea în timp. Este totodată interesant să vedem un nou pas în realizarea unui monitor dedicat consolelor, eforturile din trecut de la producători precum BenQ mergând mai degrabă într-o direcţie orientată spre eSports pe console, nu o calitate a imaginii mai bună. Ca un prim test al acestui concept, Momentum reuşeşte să depăşească aşteptările pe care le aveam, însă nu este nici pe departe perfect. Cu unul sau două port-uri HDMI în plus şi o funcţie de genul Ambilight, am fi putut recomanda acest model fără probleme, chiar şi la preţ întreg.

Aşa cum este acum însă, îl putem recomanda doar celor care se joacă pe o singură consolă şi pe un PC şi care consideră că rezoluţia 4K este mai importantă decât timpul de răspuns sau rata de împrospătare a imaginii.

              

Părţi pozitive

Calitate foarte bună a imaginii şi calibrare din fabrică
Timp de răspuns mic pentru un monitor dedicat consolelor
Compatibil cu mai multe standarde HDR
Are telecomandă şi toate cablurile necesare în pachet

Părţi negative

Are doar un port HDMI
Preţul este încă destul de mare
Funcţia Ambiglow e dezamăgitoare

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult