Philips Brilliance 258B – monitor WQHD accesibil, dar potrivit şi pentru utilizatori pretenţioşi [REVIEW]

27.07.2016
Philips Brilliance 258B - monitor WQHD accesibil, dar potrivit şi pentru utilizatori pretenţioşi [REVIEW]
Prezentare

Echipat cu un panou LCD bazat pe tehnologie AH-IPS, Philips 258B reuşeşte să ofere o calitate a imaginii de invidiat, potrivită atât pentru activităţi multimedia dar şi aplicaţii solicitante pentru editare video şi imagine, unde acurateţea culorilor şi uniformitatea imaginii sunt criterii esenţiale.

Prezentare

Parte din gama Philips B Line, monitorul se prezintă cu o carcasă foarte suplă realizată din materiale premium. Impresionează în mod deosebit designul edge-to-edge, care extinde marginile ecranului cu 3.5 mm în afara panoului LCD, ascunzând mare parte din rama exterioară care rămâne cu o lăţime aparentă de numai 2.5 mm. Completând designul cu aspect minimalist, ecranul beneficiază de butoane tactile pentru accesarea sistemului de meniuri, instalate la vedere în colţul dreapta-jos.

Solid construit, monitorul este livrat cu un picior complet ajustabil care permite reglarea pe înălţime, înclinare faţă-spate şi rotirea ecranului în mod portret. Uşor demontabil, piciorul ajustabil poate fi substituit cu un kit de fixare pentru perete, sau alt suport pentru ecran compatibil VESA.

Pe lateralul carcasei găsim şi un hub USB cu 4 porturi (2x USB 2.0 + 2x USB 3.0), dintre care unul poate fi folosit la încărcarea dispozitivelor şi în timp ce ecranul este oprit (mod stand-by).

Vizând cerinţele profesioniştilor în editare foto/video, panoul LCD cu tehnologie AH-IPS beneficiază de procesare pe 8 biţi pentru fiecare canal RGB, rezultând o paletă efectivă de 16.7 milioane culori. Însă optimizările pentru calitatea imaginii nu se opresc aici, Philips 258B venind echipat cu tehnologia SmartImage, permiţând utilizatorilor să aleagă între mai multe profile de imagine optimizate pentru diferite scenarii de utilizare: aplicaţii office, editare foto, vizionarea de filme, jocuri, respectiv mod Economy pentru optimizarea consumului de energie. Desigur, cei avansaţi au la dispoziţie şi reglaje individuale pentru calibrarea manuală a canalelor RGB.

Philips 258B – principalele specificaţii:

  • Model: 258B6QJEB  
  • Ecran: 25˝, WQHD (2560×1440 pixeli), tehnologie AH-IPS
  • Timp de răspuns: 14 ms (G2G)
  • Rată de actualizare a imaginii: 60 Hz
  • Unghiuri vizibilitate: 178°/178°
  • Luminozitate: 350cd/m2
  • Difuzoare: stereo 2x2W
  • Conectori: HDMI, DVI-D, DIsplayPort, VGA
  • Ajustare ecran: înălţime (până la 130mm), funcţie Pivot (90°), rotire stânga-dreapta (-65°/+65°), înclinaţie (-5°/+20°)
  • Alte detalii: ecran Flicker-Free, tehnologie SmartImage, picior ergonomic

Pachetul cu accesorii include cablu DVI-D, DisplayPort şi HDMI, alături de cablu pentru alimentare şi manualul de utilizare.

Philips Brilliance 258B dispune de conectori DVI-D, HDMI, DisplayPort şi VGA, cel din urmă fiind adăugat doar pentru compatibilitate cu hardware de generaţie mai veche. Aceştia sunt dispuşi pe spatele ecranului şi orientaţi în jos pentru a facilita organizarea eficientă a cablurilor. Monitorul include şi o pereche de difuzoare stereo, din păcate fără prea mari pretenţii în ce priveşte fidelitatea audio.

 

Experienţa în utilizare, Concluzie

Experienţa în utilizare

Mult superior soluţiilor de buget bazate pe panouri cu tehnologie TN, ecranul cu matrice AH-IPS oferă unghiuri de vizibilitate generoase, abaterea de la poziţia ideală pentru vizionare aducând doar o reducere graduală a contrastului, fără a denatura prea mult culorile afişate.

Monitorul este bine calibrat direct din fabrică şi nu impune corecţii majore asupra nivelului de contrast sau a canalelor de culoare. Totuşi, unii utilizatori mai experimentaţi ar putea remarca temperatura de culoare puţin sub nivelul ideal 6500K, dând imaginii o uşoară tentă gălbuie.

Philips Brilliance 258B

Promiţând un nivel de claritate apropiat unui monitor UHD 4K, dar pe o suprafaţă ceva mai mică şi cu cerinţe de sistem mult mai rezonabile, ecranul cu diagonală 25” şi rezoluţie WQHD (2560×1440 pixeli)  are o densitate de afişare suficient de bună încât să nu putem distinge pixelii individuali de la o distanţă normală de vizionare, însă nu atât de mare încât să impună activarea funcţiei de scalare din setările Windows.

Deşi dă impresia unui panou LCD ceva mai lent, timpul de răspuns estimat la 14 ms GtG este valabil doar dacă nu luăm în calcul funcţia Overdrive (SmartResponse în setările monitorului). Ajustabilă pe trei nivele de intensitate, funcţia de compensare a timpului de răspuns aduce ecranul în rând cu alte panouri LCD de generaţie recentă, permiţând atingerea unui timp de răspuns echivalent 5 ms GtG sau mai bun. Comportamentul în jocuri este unul aproape exemplar, doar monitoarele pentru gaming echipate cu panouri LCD bazate pe tehnologie TN putând oferi rezultate mai bune. Per total, experienţa în jocuri cu monitorul Philips Brilliance 258B este satisfăcătoare, singurul aspect de reproşat fiind lipsa suportului pentru tehnologiile AMD FreeSync sau NVIDIA G-SYNC, care ar fi dat o experienţă vizuală şi mai cursivă atunci când numărul de cadre pe secundă generate de placa video nu coincide cu rata de refresh nativă monitorului (60Hz).

Folosit pentru editare foto, ecranul AH-IPS de calitate superioară se face remarcat prin uniformitatea excelentă a iluminării LED şi coloritul foarte plăcut, pus în valoare cu filtrul anti-reflexie eficient. În cazul exemplarului disponibil pentru testare, redarea unui fundal complet negru nu a evidenţiat pixeli/subpixeli nefuncţionali, sau efect backlight-bleed pronunţat. Foarte important pentru cei care obişnuiesc să petreacă multe ore în faţa ecranului, sursa de lumină LED este de tip Flicker-free, capabilă să asigure o iluminare fără efect de pâlpâire la orice nivel de intensitate.

Contrastând performanţele ecranului, cele două difuzoare încorporate sunt utile doar pentru redarea sunetelor de sistem, experienţa vizionării unui film 4K fiind cel mai bine completată cu un sistem audio separat.

Concluzie

Elegant şi cu un ecran de foarte bună calitate, Philips Brilliance 258B este o alegere excelentă pentru acasă sau la birou. Chiar dacă suprafaţa ecranului cu diagonală 25” (63.4cm) este puţin mai mică decât întâlnim în mod uzual la monitoare cu rezoluţie WQHD, suntem recompensaţi cu o foarte bună claritate a imaginii şi ne alegem cu ceva spaţiu în plus pe masa de birou.

Cu o calitate a imaginii exemplară, finisaje exterioare de bună calitate şi un design reuşit, Philips Brilliance 258B  poate fi achiziţionat la un preţ rezonabil, situat în jurul sumei de 1500 Lei.

Părţi pozitive

Bun raport calitate/preţ
Foarte bună calitate a imaginii
Design elegant şi multiple opţiuni pentru ajustare
Hub USB 3.0 integrat

Părţi negative

Lipseşte suportul pentru tehnologiile AMD FreeSync / NVIDIA G-SYNC, utile pasionaţilor de jocuri PC

Tags:
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult