SPUD: un ecran portabil de 24″ care poate fi cărat în orice geantă sau ghiozdan

02.11.2016

E uşor să ignori proiectele de pe Kickstarter, întrucât majoritatea ajung pe piaţă prea târziu şi sunt şanse mari să apară între timp alternative mai bune şi mai ieftine. Din când în când însă, apare un concept care uimeşte prin simplitate şi design, iar unul dintre acestea este chiar SPUD, Spontaneous Pop-up Display, un monitor portabil care încape în orice geantă.

Secretul lui SPUD este ascuns în designul simplist şi tehnologia nu tocmai nouă, care permite realizarea unui astfel de dispozitiv din componente deja existente pe piaţă. Este vorba despre un proiector DLP portabil, care funcţionează pe baterii şi un cort pliabil din material textil, nu foarte diferit de un softbox folosit în fotografie. Cele două componente sunt astfel integrate într-un singur produs, care poate fi extins şi strâns precum o umbrelă.

Conţinutul este afişat pe partea albă a materialului textil, iar calitatea imaginii nu are de suferit de pe urma plierii repetate, spun cei de la Arovia, creatorii proiectului. Atunci când este extins, SPUD nu afişează cute pe suprafaţa display-ului, iar imaginea va fi întotdeauna clară, datorită componentei optice, care a fost potrivită perfect pentru a afişa imagini la rezoluţie înaltă la o distanţă atât de mică de proiector. Rezultatul este un display portabil HD (1280 x 720 pixeli @ 120 Hz) cu diagonală de 21 sau 24”, care poate fi stocat cu uşurinţă într-un sertar şi purtat în orice geantă, datorită dimensiunilor reduse şi greutăţii de invidiat (doar 1 kg).

SPUD poate fi conectat la orice dispozitiv compatibil cu standardul HDMI, cât şi cu dispozitive care pot transmite conţinut prin WiFi. Produsul final va oferi setări de luminozitate, cu un maximum de 785 nits în lumină puternică şi 350 nits pe întuneric. Diferenţa cea mai mare între cele două este durata de utilizare, care poate varia între 3 şi 6 ore.

Arovia speră să poată livra primele unităţi SPUD în luna iunie a anului următor, iar preţul de pornire pentru fanii de pe Kickstarter este de 349 dolari, însă produsul va costa 499 dolari după lansarea oficială. În cazul în care echipa va reuşi să strângă peste 250.000 de dolari pentru finanţare pe Kickstarter, unităţile finale vor oferi până la zece ore de autonomie, graţie unui acumulator mai mare. 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult