VESA a finalizat standardul DisplayPort 1.4 cu suport pentru rezoluţii 8K şi HDR

03.03.2016
VESA a finalizat standardul DisplayPort 1.4 cu suport pentru rezoluţii 8K şi HDR

Versiunea 1.4 pentru standardul DisplayPort de la VESA a fost finalizat. Acesta va fi un upgrade semnificativ faţă de capabilităţile modelului 1.3, oferind suport oficial pentru rezoluţii foarte înalte, cât şi acces la o serie de tehnologii care vor oferi calitate de înaltă calitate al semnalului video şi audio. Desigur, finalizarea standardului este doar un prim pas, urmând acum ca tehnologia să fie implementată în monitoarele şi televizoarele lansate în viitorul apropiat.

DisplayPort 1.4 este prima versiune a acestui standard care oferă suport pentru tehnologia Display Stream Compression. Aceasta oferă posibilitatea de a comprima semnalul video la un bitrate de până la trei ori mai mic, fără a pierde calitate video sau audio. Rezoluţia maximă pentru DP1.4 este acum 8K la 60 Hz, de patru ori mai mare decât rezoluţia 4K. Există însă şi avantaje pentru monitoare 4K care vor folosi noul DisplayPort, monitoarele care vor oferi suport pentru acesta putând urca până la frecvenţa de 120 Hz în această rezoluţie.

Alte capabilităţi noi pentru DisplayPort 1.4 sunt suportul pentru tehnologia Forward Error Correction 1.2, pentru transmiterea semnalului compresat într-o formă cât mai clară, suportul pentru material video HDR şi posibilitatea de a transmite 32 de fluxuri audio diferite, indiferent de formatul audio. DisplayPort 1.4 este compatibil cu mufele USB Type-C şi Thunderbolt, alături de clasicul DisplayPort şi mini-DisplayPort. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult