Zowie XL2546S DyAc+ review: performanță de top pentru gamerii competitivi

12.11.2020
Zowie XL2546S DyAc+ review: performanță de top pentru gamerii competitivi

Nu există multe branduri de pe piața de hardware pentru gaming mai dedicate pieței eSports decât Zowie. Divizia de gaming de la BenQ nu este una pe care să o întâlnești foarte des pe rafturile magazinelor și nici nu vei vedea reclame online cu produsele sale. Strategia din spatele acestui brand este că utilizatorii le vor descoperi atunci când le vor vedea în competiții și când vor fi folosite de către jucătorii lor preferați. Așa că nu m-ar mira să nu fi auzit până acum despre monitorul Zowie XL2546S DyAc+, varianta de top de monitor de gaming 1080p din oferta companiei. Totuși, dacă aveți câtuși de puțin valențe de jucător competitiv, s-ar putea să vă doriți unul.

Design, montare, funcții

Dacă ați mai văzut până acum un monitor Zowie, probabil că știți deja cum arată și acest model. XL2546S DyAc+ folosește același design standard pe care compania îl folosește de ani buni. Are o diagonală de 24,5”, rezoluție Full HD, refresh rate de 240 Hz și este compatibil cu cele mai avansate tehnologii care scad timpul de răspuns și îmbunătățesc calitatea imaginii pentru a oferi un avantaj în plus celor care au atins deja limitele hardware-ului obișnuit.

În pachet, acesta vine cu toate accesoriile necesare, și chiar câteva pe care nu prea le găsim la alte monitoare. De exemplu, acesta beneficiază de două protecții laterale, care să împiedice reflexiile de lumină nedorite. Acestea pot fi sau nu montate și pot fi chiar și rabatate. De asemenea, primim o husă în pachet, care poate fi pusă chiar dacă ai protecțiile montate. Astfel, te asiguri că monitorul este întotdeauna curat atunci când te pui la joc.

La capitolul conectivitate, nu sunt multe de spus. Avem două port-uri HDMI (1.4 și 2.0), un DisplayPort și un DVI-Dual Link. Fiind vorba despre un monitor de gaming cu refresh rate mare, cu siguranță veți folosi port-ul DP1.2. HDMI-ul poate fi folosit pentru atașarea de console, mai degrabă. Apoi, un port USB 3.0 Type-B asigură conectivitate pentru cele două mufe USB. Tot pe laterală sunt și două mufe jack pentru de căști și microfon. De altfel, deasupra acestor mufe avem și un suport retractabil pentru căști, foarte util.

Zowie XL2546S front

La fel ca și alte modele Zowie, avem gradații pentru înălțime și un indicator care poate să îți indice nivelul preferat pe suport, cât și un indicator de rotire pe baza monitorului. Totul este foarte ușor de montat, fiind necesară o șurubelniță doar pentru protecțiile laterale. Restul se asamblează în câteva secunde, fără alte unelte.

Meniuri

Nici la capitolul meniuri, Zowie nu schimbă ceea ce nu este stricat și nici măcar nu încearcă să cosmetizeze prea mult design-ul acestora. Monitoarele Zowie de la BenQ au cam același meniu încă de la apariția lor, iar asta îi asigură pe cei care le folosesc de multă vreme că vor găsi imediat fiecare opțiune în parte.

Ce ne interesează pe noi sunt opțiunile DyAc+, adică tehnologia de backlight strobing (sau black frame insertion), care asigură o claritate ridicată pentru cadrele mișcare, alături de Black eQualizer și AMA. Restul sunt opțiuni obișnuite, precum cele pentru culori sau profiluri pentru diferite tipuri de jocuri.

DyAc+ vine în două variante, High și Premium. Iar asta decide frecvența la care iluminarea ecranului este complet oprită în funcționare. Practic, acest lucru este necesar pentru a elimina efectul de blur în mișcare. Dacă și iluminarea și fiecare cadru în parte sunt afișate simultan, vei avea o imagine clară, constant, pentru fiecare cadru în parte. Iar acest monitor rulează la 240 de cadre pe secundă. Astfel, pe setarea Premium, nu prea ai cum să mai percepi cadre intermediare de mișcare. Avantajul este că totul arată foarte bine tot timpul. Dezavantajul este că scade nivelul luminozității ecranului. Aici contează cum ești obișnuit și dacă nu te deranjează să renunți la puțină luminozitate pentru un aport mare de claritate. De altfel, aceasta este și funcția care separă acest model de altele la 240 Hz din gama Zowie. Există modele cu DyAc mai puțin performant și variante fără FreeSync. Acesta le are pe toate.

Apoi, AMA este funcția Overdrive, care scade timpul de răspuns al panoului, dar care poate crea alte artefacte vizuale. În cazul de față n-am observat prea multe dezavantaje odată cu activarea AMA pe oricare dintre setări, probabil că Overdrive + DyAC rezultă într-o experiență vizuală mai bună decât AMA fără DyAC. Și această setare a fost tot timpul pe setarea Premium.

În cele din urmă, Black eQualizer este tehnologia Zowie care îți permite să ridici nivelul nuanțelor întunecate pe ecran. În anumite jocuri, asta înseamnă că poți vedea mai bine în zonele întunecate, putând distinge mai ușor inamicii.

Ce nu oferă Zowie față de concurența din piață sunt briz-briz-urile inutile. Nu poți afișa o țintă pe ecran, sau refresh rate-ul în timp real sau alte astfel de funcții pe care le găsim pe monitoarele de gaming. Și cumva e mai bine așa, pentru că neavând multe opțiuni la dispoziție, nici nu ai cum să te încurci în ele.

Imagine

Chiar dacă avem de a face cu un monitor care folosește un panel TN, este destul de evident că această tehnologie a evoluat foarte mult în ultimii ani. Chiar dacă multe companii se laudă mai degrabă cu monitoarele IPS sau VA, care pot asigura culori mai naturale și în consecință monitoarele pot fi folosite în mai multe cazuri de utilizare, nu doar în gaming, Zowie știe că aceste monitoare oferă avantaje clare în gaming.

Timpul de răspuns de aproximativ 20 ms constant este unul dintre avantaje, în timp ce unghiurile de vizualizare s-au îmbunătățit considerabil. A trebuit să verific de mai multe ori că este vorba despre un panel TN, întrucât chiar și dintr-o parte, culorile nu își mai schimbă nuanțele atât de mult.

Chiar dacă unghiurile de vizualizare s-au îmbunătățit, calitatea culorilor din fabrică nu este potrivită pentru activități creative. Dar asta nu-i nimic pentru că în jocuri video, totul arată foarte bine. Atunci când vrei să editezi o fotografie sau un clip video este nevoie de culori cât mai naturale, dar în divertisment și în special în jocuri, care nici în cele mai bune cazuri nu au grafică foarte realistă, totul va arăta foarte bine.

Concluzii

Fără echipament de testare dedicat, este greu de testat un monitor de performanță înaltă precum Zowie XL2546S DyAc+, însă eu sunt adeptul tehnologiei care face lucruri pentru tine, iar atunci când nu le face bine, observi asta. Jucând mai multe jocuri pe acest XL2546S, nu numai că nu am observat nimic în neregulă, însă s-ar putea să fi făcut o mare greșeală petrecând atât de mult timp pe el. În mod normal folosesc tot un monitor Zowie, dar un model mai vechi, un XL2735 cu refresh rate de 144 Hz, fără backlight strobing.

Și chiar dacă prefer rezoluția înaltă QHD față de Full HD, claritatea asigurată de DyAC+ și fluiditatea frecvenței la 240 Hz aproape că mă face să îl înlocuiesc cu un model precum XL2546S. Iar în plus, modelul testat acum, are și FreeSync, deci pe computere cu GPU AMD vei avea un input lag și mai mic în jocuri care nu pot ține 240 FPS constant. Pe NVIDIA nu apare în lista de monitoare FreeSync compatibile cu G-SYNC, din păcate. Poate că va primi suport într-un update viitor.

Dar aceste opțiuni sunt importante pentru sesiuni de gaming de relaxare, unde calitatea graficii este mai importantă decât framerate-ul de multe ori. Iar acest monitor este mai degrabă construit pentru performanță de top în jocuri competitive, așa că dacă nu ai un sistem care să ducă jocurile tale preferate la 240 de cadre pe secundă sau chiar mai sus și dacă nu plănuiești să folosești monitorul exclusiv la gaming competitiv, probabil că ai putea să cauți un alt model, întrucât prețul acestuia este justificat doar în aceste cazuri de utilizare.

Părţi pozitive

+ Unul dintre cele mai rapide monitoare de gaming
+ Tehnologiile DyAc+ și AMA asigură claritate și timp de răspuns mic
+ Are protecții laterale pentru a evita reflexiile de lumină
+ Vine cu toate accesoriile necesare în pachet
+ Include husă

Părţi negative

- Culorile nu sunt tocmai naturale
- Este potrivit exclusiv pentru gaming competitiv

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult