BBC va suspenda producţia de programe TV 3D

BBC va suspenda producţia de programe TV 3D

British Broadcasting Corporation (BBC), cel mai mare grup de televiziune din lume după numărul de angajaţi, a anunţat suspendarea activităţilor de producţie şi difuzare a programelor de televiziune 3D, pe motiv că telespectatorii pur şi simplu nu mai sunt interesaţi de astfel de conţinut.

BBC va suspenda producţia de programe TV 3D

Început în anul 2011 odată cu transmiterea în format 3D a mai multor evenimente importante şi show-uri TV, printre care şi Jocurile Olimpice de vară din 2012 organizate la Londra, programul pilot demarat de BBC în răspuns faţă interesul tot mai mare arătat de telespectatori faţă vizionarea de conţinut 3D este suspendat după numai 2 ani de activitate, având toate şansele să cadă definitiv în uitare pe măsură ce interesul publicului este direcţionat către o altă tehnologie concurentă. Este vorba, desigur, despre televiziunea 4K, ai căror ambasadori – televizoarele 4K de înaltă definiţie – sunt expuse tot mai des la expoziţiile de electronice din întreaga lume.

Chiar dacă majoritatea modelelor disponibile sunt încă prea scumpe pentru a ajunge în sufrageriile oamenilor obişnuişi, primii paşi au fost deja făcuţi în direcţia unor televizoare 4k ieftine, capabile să înlocuiască peste nu foarte mult timp modelele bazate pe bătrânul format Full HD. Presupunând că şi oferta de filme 4K va fi diversificată la fel de repede, diferenţa de calitate între formatul Full HD şi cel 4K este uşor de remarcat, iar experienţa la vizionare va da cu siguranţă mult mai puţine dureri de cap decât urmărirea unui film 3D de lung metraj.

Ochelarii 3D, un accesoriu prea incomod pentru folosirea de zi cu zi

În scurta sa istorie, iniţiativa BBC pentru promovarea transmisiunilor TV în format 3D pare să-şi fi atins apogeul în perioada Jocurilor Olimpice de vară din anul 2012, când aproximativ 1.5 milioane de gospodării din Marea Britanie au vizionat competiţiile sportive în acest format.

Într-un interviu acordat pentru Radio Times, Kim Shillinglaw – directorul diviziei de producţie 3D din cadrul BBC – a declarat că telespectatorii consideră vizionarea transmisiunilor 3D prin lentilele ochelarilor 3D drept prea incomodă pentru a justifica eventualele beneficii, aşa că au renunţat pur şi simplu la vizionarea acestui gen de conţinut. Mărturie pentru acest deznodământ este şi discrepanţa observată între numărul mare de telespectatori care deţin televizoare compatibile 3D şi proporţia infimă a celor care aleg să folosească efectiv această funcţie. În încheiere, Shillinglaw a dorit totuşi să precizeze că transmisiunile în format 3D ar putea reveni, dacă interesul arătat de telespectatori pentru acest format va creşte în viitorul mai mult sau mai puţin îndepărtat.

Vestea dată de BBC privind suspendarea activităţilor de producţie în format 3D vine după ce în urmă cu doar o lună grupul american ESPN a anunţat închiderea singurului său canal de sport transmis în format 3D.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult