Netflix activează codec-ul AV1 pe televizoare Samsung, PS4 Pro și câteva dispozitive Android

11.11.2021
Netflix activează codec-ul AV1 pe televizoare Samsung, PS4 Pro și câteva dispozitive Android

Netflix a anunțat că a activat suport pentru noul codec video AV1 pe o serie de televizoare, console și dispozitive cu Android sau Amazon Fire TV. Această mișcare ar trebui să ofere o calitate de redare înaltă cu un consum mai mic de internet, putând oferi conținut 4K de calitate înaltă pe conexiuni de internet la viteză mai mică. AV1 este un codec foarte eficient, însă care necesită suport hardware dedicat. Iată dispozitivele pe care Netflix va reda în format AV1.

Netflix adoptă codec-ul AV1, cu 20% mai eficient decât VP9

Se pare că primele televizoare inteligente care beneficiază de suport AV1 pe Netflix sunt televizoarele produse de Samsung, însă nu vorbim despre cele mai noi din oferta producătorului sud coreean. Toate dispozitivele din listă sunt lansate în 2020, însă această capabilitate nu este disponibilă doar pe modelele de top. Totuși, nu este clar nici pe care variante concret poți reda, întrucât lista spune că doar „anumite modele” primesc acest update:

  • Modele Samsung din gama UHD Smart TV din 2020
  • Modele Samsung din gama UHD QLED Smart TV 2020
  • Modele Samsung din gama 8K QLED Smart TV 2020
  • Samsung The Frame 2020
  • Samsung The Serif 2020
  • Samsung The Terrace 2020

Pe lângă televizoarele Samsung, avem și câteva dispozitive echipate cu Android TV, însă nu este clar care. Acestea trebuie să beneficieze de Android TV 10 și probabil de procesoare compatibile cu AV1. Alternativ, orice televizor poate fi folosit pentru redare AV1 atât timp cât Netflix rulează pe o consolă PlayStation 4 Pro (nu PS4 standard și nici PS5, momentan) și dispozitivele Fire TV cu versiunea software Fire OS 7, de la Amazon:

  • PlayStation 4 Pro cu aplicația Netflix
  • Dispozitive Amazon Fire TV cu Fire OS 7
  • Dispozitive Android TV cu Android OS 10

AV1 este un codec gratuit, spre diferență de alte alternative din prezent. De asemenea, comparativ cu VP9, care este folosit în prezent pe Netflix, acesta oferă o compresie cu 20% mai eficientă, scăzând astfel consumul de date pe dispozitivele compatibile. Cu siguranță, acest lucru va ajuta compania în situații precum cea de la lansarea Squid Game, când operatorii telecom au cerut companiei să plătească pentru traficul de internet consumat de clienți, care depășea limitele obișnuite.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult