Netflix funcţionează şi în România. Cât costă şi ce oferă abonamentul

07.01.2016
Netflix funcţionează şi în România. Cât costă şi ce oferă abonamentul

Pirateria în cazul filmelor şi serialelor în format digital a fost şi încă este o problemă în România, în principal din cauza lipsei unei alternative legale cu o ofertă atractivă. Netflix, cel mai mare serviciu online de streaming pentru astfel de conţinut, a anunţat ieri la CES că a pornit serverele pentru 130 de ţări noi. Din fericire, printre acestea se află şi România, putând acum să înregistrăm conturi şi să vizualizăm conţinutul Netflix fără restricţiile din trecut.

Netflix oferă servicii complete în România şi acum pe tot globul, însă există câteva aspecte care nu sunt încă complet puse la punct. Acest lucru începe cu abonamentele, care încep de la 7,99 euro şi ajung până la 11,99 euro. Netflix a ales să ofere un preţ standard pentru întreaga Uniune Europeană, fără opţiunea de a plăti în moneda locală. Acest lucru înseamnă că de la lună la lună preţul abonamentului poate să varieze în funcţie de cursul valutar leu-euro.

Pentru abonamentul de bază, de 7,99 euro, poţi primi acces la întreaga librărie de filme şi seriale Netflix, însă doar în rezoluţie standard şi doar pe un singur dispozitiv la un moment dat.             Abonamentul de 9,99 euro face trecerea la conţinut HD şi capabilitatea de a rula Netflix pe două dispozitive simultan, în timp ce abonamentul maxim deblochează capabilităţile de streaming în rezoluţie 4K (UHD) pe dispozitive compatibile şi posibilitatea de a rula patru instanţe ale serviciului pe acelaşi cont. Toate abonamentele oferă însă acces de pe oricare dispozitiv compatibil, care dispune de o aplicaţie sau de acces din browser la Netflix, fie că este vorba despre un computer, laptop, consolă de jocuri, player multimedia, Smart TV, telefon sau tabletă.

Există însă câteva lucruri care trebuie ştiute de către utilizatori. Fiind un serviciu global, anumite restricţii există în anumite regiuni din cauza problemelor de licenţiere a conţinutului. Astfel, accesul la anumite filme şi seriale disponibile în alte ţări nu este garantat. De exemplu, serialul House of Cards, realizat chiar de Netflix, nu poate fi accesat din România. Există alternative precum utilizarea unui VPN, însă nu este cea mai elegantă soluţie. De asemenea, calitatea clipurilor poate să difere în funcţie de browserul folosit pe PC. În timp ce toate versiunile aplicaţiei vor reda întotdeauna conţinutul la cea mai mare calitate disponibilă, în browser situaţia este puţin diferită.

Browserele Chrome, Opera şi Firefox sunt limitate la rezoluţie 720p din cauza modului în care procesează clipurile folosind HTML5, în timp ce Internet Explorer, Edge şi Safari pentru Mac ajung până la 1080p. Pentru redare UHD va fi necesară utilizarea aplicaţiilor dedicate pe dispozitivele compatibile. Sunetul în format 5.1 este de asemenea exclusiv aplicaţiilor Netflix şi nu poate fi redat direct din browser.

Un alt dezavantaj pentru unii ar fi lipsa subtitrărilor în limba română. Probabil că se va lucra în timp la o soluţie, însă momentan subtitrările sunt predominant în engleză. Din fericire însă, prima lună de Netflix este complet gratuită. Puteţi să vă înscrieţi pe serviciu fără să plătiţi nimic în avans şi să anulaţi abonamentul oricând. Important de ştiut este faptul că este necesar un card de credit sau un cont de PayPal activ la înregistrare.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult