Serialul The Last of Us: impresii după primul episod

13.01.2023
Serialul The Last of Us: impresii după primul episod

Serialul The Last of Us, bazat pe seria de jocuri video cu același nume, debutează în doar câteva zile (16 ianuarie), iar HBO ne-a invitat la cinema să vedem în premieră primul episod. Spre surprinderea mea, primul episod este unul dublu, care durează cam o oră și jumătate și servește rolul de a introduce atât fanii seriei de jocuri, cât și noii telespectatori care abia acum descoperă această poveste, în universul The Last of Us. Și este bine că HBO a decis să ofere acest episod dublu, întrucât chiar și cei mai înfocați fani vor descoperi mai multe lucruri noi, la care probabil nu se așteptau. Totodată, există destul timp pentru a ne prezenta pe îndelete personajele principale și pentru a stabili regulile universului în care are loc acțiunea.

The Last of Us spune o poveste pe care milioane de gameri o îndrăgesc

Voi încerca, pe cât posibil să nu stric plăcerea nimănui de a descoperi surprizele serialului, însă trebuie spus din start că deși The Last of Us este una dintre cele mai fidele adaptări din zona jocurilor video de până acum, mai multe schimbări au fost necesare pentru a transpune povestea mai bine către micul ecran. Ce nu s-a schimbat foarte mult este însă introducerea. Compozitorul Gustavo Santolala se întoarce cu acordurile de chitară melancolice, care au acompaniat seria de jocuri, în timp ce animațiile din intro sunt foarte similare cu cele pe care le-am văzut în primul joc.

the last of us screenshot

Dacă ar fi să citești un rezumat al începutului poveștii din jocul The Last of Us și să îl compari cu ceea ce vezi în primele două episoade ale serialului, ai putea spune că totul este 100% identic, însă realitatea este că filmul are un ritm diferit, cu o acțiune puțin schimbată. Asta pentru că jocul se bazează, de obicei, pe secvențe lungi de explorare a mediilor de joc, părți din poveste fiind descoperite în mod natural prin interacțiunea cu mediul din joc și cu personajele. În serial însă, totul trebuie realizat prin dialog non-interactiv și câteva scene de acțiune. Astfel, în partea de introducere, personaje care aveau un rol ceva mai limitat, precum Sarah, fiica lui Joel, au parte de mai multă atenție, iar anumite evenimente care erau doar sugerate în joc, întrucât aveau loc înainte sau paralel cu acțiunea propriu-zisă, apar acum în serial.

Desigur, creatorul serialului, Craig Marzin, a lucrat îndeaproape cu creatorul jocului, Neil Druckman, pentru a se asigura că povestea rămâne fidelă originalului. Astfel, nu ar trebui să aveți motive de îngrijorare că anumite lucruri sunt schimbate, altele trunchiate, iar altele extinse, întrucât au fost realizate cu acordul și binecuvântarea autorului original. Punctele majore ale poveștii sunt aceleași, dar cu noile modificări, vizionarea serialului este mult mai plăcută chiar și pentru cei care au jucat jocurile de mai multe ori și știu totul pe dinafară. Asta pentru că există posibilitatea în continuare să fie surprinși de anumite momente. Personal, m-am bucurat să văd că anumite replici din joc sunt spuse 1:1 și în film, în anumite secvențe cheie, și pot confirma că unul dintre cele mai puternice momente din originalul The Last of Us este reprodus perfect, oferind același impact emoțional puternic ca prima dată când am jucat jocul în 2013, în ciuda faptului că știam ce și cum se va întâmpla.

the last of us sarah

În ciuda fidelității ridicate față de materialul sursă, serialul adoptă o identitate proprie

Anumite relații dintre personaje și origini ale acestora au fost puțin schimbate, probabil pentru că ar fi fost necesare prea multe explicații în plus. În jocuri ai libertatea să presari descrieri ascunse în obiecte colecționabile sau în dialog secundar în timpul gameplay-ului, dar filmul trebuie să prezinte totul într-o manieră pur audio-vizuală. Am fost însă surprins că secvențele de acțiune, cel puțin în primul episod, au fost semnificativ reduse. Joel din joc se lupta cu o echipă întreagă de soldați deodată, pe când Joel din serial este ceva mai realist potretizat.

Pot confirma însă că majoritatea secvențelor cinematice din jocuri sunt transpuse aproape identic și în film, dar cu o nouă „aromă”, adusă pe ecran de actorii serialului. Pedro Pascal reușește să capteze perfect natura lui Joel Miller din jocuri, oferindu-i însă și o identitate proprie, așa cum face cu fiecare rol pe care îl are. De asemenea, Bella Ramsey, cea care interpretează rolul lui Ellie, chiar dacă apare destul de puțin pe ecran în primul episod în comparație cu Joel, pare că a înțeles perfect personajul pe care îl portretizează. Probabil că fanii vechi vor avea nevoie de un timp de ajustare, întrucât actorii nu seamănă foarte mult cu personajele din joc, însă personalitățile lor sunt complet intacte. Sunt foarte curios să văd cum vor evolua prestațiile celor doi actori pe parcursul următoarelor opt episoade.

the last of us ellie

Dar deja ne așteptam la performanță de top de la actori implicați într-o producție de mare buget. Mai impresionant este însă faptul că identitatea vizuală a jocurilor a fost păstrată în serial, decorurile platourilor de filmare fiind minuțios realizate pentru a semăna cât mai mult cu cele din jocuri. Și, deși se întâmplă acest lucru, mi se pare că atmosfera serialului are totuși o identitate proprie, pe care o întâmpin cu brațele deschise. Dacă vreau atmosfera din joc autentică, am la dispoziție atât originalul de pe PlayStation 3, remaster-ul de pe PlayStation 4, cât și noul remake de pe PlayStation 5 (și în curând pe PC).

The Last of Us este o adaptare care întrece așteptările

The Last of Us ar trebui astfel să satisfacă atât fanii vechi ai jocurilor, cât și publicul larg. Pentru cei care nu cunosc povestea deja, nu pot să le spun decât că, dacă vă prinde primul episod, următoarele vă vor plăcea cu siguranță și mai mult, având în vedere evenimentele care urmează, conform jocurilor. Chiar mă aștept ca serialul să aibă un impact atât de puternic încât să ducă vânzări crescute ale titlurilor de PlayStation deja lansate. Sunt curios însă să aud părerile celor care nu au jucat încă jocurile și vor vedea mai întâi serialul, despre care versiune The Last of Us li se va părea mai bună după ce vor încerca ambele variante. Oare vor considera că originalul este mai bun, sau vor prefera serialul, întrucât aceea a fost primul contact cu seria?

Eu nu voi putea emite o părere finală decât după ce voi vedea toate cele nouă episoade în întregime, însă pot spune că am ieșit din sala de cinema mai entuziasmat în legătură cu acest serial decât eram până acum. Totuși, în timp ce începutul serialului îmi place mult și apreciez atenția cu care acesta este realizat, nu cred că voi putea să fiu convins să îndrăgesc adaptarea peste jocul original și cred că așa vor fi mulți. Originalul va rămâne întotdeauna la loc de cinste în inimile fanilor.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult