Un grup de „hackeri” a fost arestat pentru piratarea unui film indian

23.05.2017
Un grup de „hackeri” a fost arestat pentru piratarea unui film indian

După ce un grup de hackeri a pus mâna pe noul film din seria Piraţii din Caraibe, cerând o recompensă din partea Disney pentru a-l nu lansa online, alte grupuri similare au început să folosească aceeaşi strategie. Disney nu s-a conformat, iar filmul a ajuns deja pe internet, însă o situaţie similară din India a avut un deznodământ foarte diferit. Un grup care cerea răscumpărare pentru a nu lansa pe internet filmul Baahubali 2, proaspăt lansat în cinema, a fost capturat.

Modul de operare al acestor „hackeri” a fost însă foarte diferit. În timp ce hackerii care au pus mâna pe filmul celor de la Disney au intrat în posesia lui prin spargerea serverelor pe care acesta era stocat, cei care au furat filmul Bahubali 2 au pus mâna pe o copie digitală dintr-un cinematograf. Arka Mediaworks, studioul care a produs Baahubali a cerut o mostră din film, pentru a putea confirma dacă acest leak este într-adevăr real, însă ce nu ştiau hackerii era faptul că fiecare copie a filmului are un watermark digital care indică cinematograful în care este redat.

De aici nu a fost greu să identifice cinematograful, patronul acestuia fiind imediat reţinut pentru audieri, alături de cel care intermedia negocierile cu studioul Arka Mediaworks. În total au fost arestaţi şase suspecţi implicaţi în acest caz, iar filmul nu a fost scăpat pe internet. Se presupune că unul dintre angajaţii cinematografului care avea acces la cheia de decriptare a conţinutului, a folosit-o pentru a pirata filmul.

Acest tip de infracţiune devine din ce în ce mai comun, în luna martie studiourile 20th Century Fox şi Dreamworks fiind victimele unui atac similar, companiile plătind în final o sumă de bani în moneda digitală Bitcoin pentru a proteja lansarea animaţiei Boss Baby.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult