700 de sateliţi şi 10 miliarde de dolari: reţeaua Internet prin satelit pe care o va dezvolta SpaceX

19.01.2015
700 de sateliţi şi 10 miliarde de dolari: reţeaua Internet prin satelit pe care o va dezvolta SpaceX

La sfârşitul săptămânii trecut, Virgin Galactic, OneWeb şi Qualcomm au prezentat planul comun pentru lansarea unei constelaţii de sateliţi care va oferi acces Internet pe toată suprafaţa Terrei. În scurt timp, Elon Musk a anunţat oficial că SpaceX intenţionează să se implice şi ea într-un proiect similar, acesta urmând să necesite cel puţin cinci ani de pregătiri şi un buget de 10 miliarde de dolari.

Primul zvon despre implicarea companiei SpaceX în dezvoltarea unei constelaţii de sateliţi care va oferi acces Internet a apărut la începutul lunii noiembrie a anului trecut. La acea vreme, proiectul ar fi trebuit să fie dezvoltat în colaborare cu compania WorldVu lui Greg Wyler, însă între cei doi parteneri au apărut diferende ireconciliabile iar Elon Musk a decis să continue pe cont propriu. Ideile fostului potenţial partener nu au rămas însă neutilizate, compania WorldVu schimbându-şi numele în OneWeb şi securizând parteneriatul cu Virgin Galactic şi Qualcomm pe care l-am menţionat în introducere.

Conform planurilor lui Musk, SpaceX va dezvolta circa 700 de sateliţi care vor trebui amplasaţi pe orbită la o altitudine de 1200 de kilometri. Această orbită este superioară celei pe care este înscrisă staţia de cercetare ISS, însă este suficient de joasă pentru a permite lăţimi de bandă mari şi latenţe scăzute. În plus, sateliţii vor fi interconectaţi între ei de o reţea peer-to-peer care va reduce latenţele conexiunilor deoarece nu va necesita noduri intermediare terestre multiple.

În luna noiembrie, atunci când SpaceX plănui să colaboreze cu WorldVu/OneWeb, s-a afirmat că sateliţii vor avea o greutate de numai 114 kilograme şi vor fi cele mai compacte modele comerciale fabricate până acum, însă nu este clar dacă noul program individual a lui Musk va folosi aceleaşi modele.

Elon Musk a afirmat că producţia acestui număr foarte mare de sateliţi va necesita cel puţin cinci ani şi va avea nevoie de un buget de 10 miliarde de dolari. Dacă planurile vor merge aşa cum trebuie, aceasta va fi cea mai mare constelaţie de sateliţi care se va învârti în jurul Terrei şi va permite acoperirea întregii suprafeţe a planetei. Celebrul inventator şi antreprenor a afirmat că profiturile obţinute din acest proiect vor fi folosite ulterior pentru fondarea primului oraş pe Marte, un plan îndrăzneţ ceva mai vechi al lui Musk.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News