Cea mai rapidă conexiune wireless dezvoltată până acum: 100 Gbps

Cea mai rapidă conexiune wireless dezvoltată până acum: 100 Gbps

În luna mai a acestui an, cercetătorii din cadrul Karlsruhe Institute for Technology au anunţat testarea cu succes a unei legături wireless cu o lăţime de bandă de 40 Gbps. Experimentele au continuat, iar cercetătorii germani au anunţat acum un nou record : 100 Gbps.

În prezent, standardul wireless cel mai des întâlnit este 802.11n, care oferă viteze de până la 450 Mbps, iar noul 802.11ac, care este disponibil în implementări care oferă rate de transfer de 867 Mbps, promite să ajungă într-o bună zi la 6,77 Gbps. Faţă de aceste standarde cunoscute, care folosesc benzile radio de 2,4 sau 5 GHz, experimentele germanilor au loc în banda de 240 GHz.

Scopul acestor noi tehnologii nu este însă înlocuirea standardelor wireless obişnuite, ci crearea unei alternative la costisitoarele interconexiuni cu fibră optică sau cabluri de cupru, permiţând astfel acoperirea unor zone mari de teritoriu cu costuri mai reduse.

Rata de transfer de 40 Gbps, care a fost atinsă în mai, a fost atinsă între două puncte aflate la o distantă de un kilometru, însă noul experiment este mult mai dependent de condiţiile de laborator. Folosind aceeaşi gamă de frecvenţe, adică 237,5 GHz, cercetători au putut atinge o rata de transfer de 100 Gbps între două aflate la o distanţă de numai 20 de metri, însă şi provocările au fost mai mari.

Dacă experimentul anterior a necesitat cipuri radio şi antene noi, în cazul de faţă cercetătorii au experimentat cu un laser cu pulsaţii foarte rapide de ordinul picosecundelor, semnalul sinusoidal fiind generat fiind capturat de o fotodiodă şi transmis către o antenă direcţională special construită. Receptorul pare a fi un model îmbunătăţit al echipamentelor cu care a fost stabilit recordul anterior de 40 Gbps.

Cercetătorii afirmă că ansamblul pentru emisie şi recepţie oferă posibilităţi de scalare care vor permite atingerea unor distanţe mai mari de un kilometru, subliniind totodată că viteza de 100 Gbps a fost atinsă cu un singur flux de semnal, multiplexarea permiţând creşterea în continuare a lăţimii de bandă.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News