Huawei WiFi AX3 review: router accesibil cu WiFi 6

15.09.2020
Huawei WiFi AX3 review: router accesibil cu WiFi 6

Înainte să fie o companie cunoscută la nivel mondial pentru smartphone-uri, Huawei a fost o companie de telecomunicații, care a oferit infrastructură de rețea pentru mulți dintre operatorii telecom ai lumii. Totuși, abia de curând compania a început să își promoveze și echipamentele de rețelistică pentru consumatori, fiind acum disponibile pe piață routere și alte sisteme de rețea pentru acasă, nu doar pentru companii. Huawei WiFi AX3 este unul dintre aceste produse, care dorește să ofere o experiență de conectivitate la internet simplă și extrem de rapidă, fiind unul dintre cele mai accesibile modele de acest gen cu WiFi 6.

Huawei AX3 vine cu un design ușor de integrat în orice spațiu

Huawei WiFI AX3 vine cu un design foarte simplu, bazat complet pe linii drepte. Corpul router-ului are o formă triunghiulară din profil, pornind din spate dintr cel mai înalt punct și ajungând în față într-un punct foarte subțire. Motivul pare să fie pentru că întreaga parte electronică este poziționată în spate, în timp ce în partea din față avem doar un LED de status.

Pe spate avem patru mufe RJ-45, un WAN pentru conexiune la internet și trei port-uri LAN pentru conectarea de dispozitive. Tot pe spate avem și butoanele reset și power, cât și mufa de alimentare de la priză. În cutia lui Huawei AX3 sunt incluse doar adaptorul de priză și un cablu de rețea scurt, pentru conectarea unui dispozitiv din preajmă.

huawei wifi ax3 ports

Design-ul antenelor este însă unul neobișnuit. Acest router include patru antene dreptunghiulare, care pot fi lipite complet de corpul routerului sau pot sta vertical și au un sistem de susținere bazat pe arcuri. Și mai interesant este că Huawei a dorit să păstreze distanță egală între antene, așa că a lăsat și spații între mufele de rețea pentru a nu le acoperi atunci când antenele sunt în poziție verticală.

Mai există un singur alt element fizic pe corpul routerului, un buton de conectivitate rapidă, similar cu funcționalitatea WPS de pe alte modele, poziționat central. Un alt element care nu se vede, însă, este un port NFC, pentru conectarea rapidă a smartphone-urilor Huawei la acest router, fără a mai introduce o parolă și fără a apela la WPS.

Routerul este foarte ușor de configurat

Pentru că este un router realizat pentru consumatori, acest model este foarte ușor de instalat și configurat. Este de ajuns să conectezi cablul de internet la Huawei WiFi AX3 și să descarci aplicația Hi-Life pe dispozitive Huawei sau Huawei Smart Home pe iOS și Android. Aceasta este aplicația dezvoltată pentru a controla toate dispozitivele inteligente de la Huawei, însă oferă acces la majoritatea funcțiilor de configurare.

huawei ax3 config

Un lucru și mai interesant pe care l-am observat la Huawei WiFi AX3 este că poți configura o mare parte dintre setări încă dinainte să accesezi aplicația. La prima conectare de pe smartphone, apare o interfață de configurare pentru rețelele WiFi și conexiunea la internet, pentru ca atunci când ai deja aplicația instalată ai deja totul configurat și conectat.

Aplicația de mobil are acces însă doar la setările de bază, putând configura majoritatea funcțiilor uzuale precum rețelele de WiFi, însă nimic foarte complex. Pentru acces la funcții precum DMZ, Port Forwarding și alte setări avansate, este necesară accesarea interfeței web, asemeni unui router obișnuit dintr-un browser desktop.

Desigur, fiind un router pentru acasă, setări foarte avansate nu sunt disponibile.

AX3 de la Huawei este unul dintre cele mai performante routere pe care le-am testat

WiFi 6 abia acum începe să apară pe dispozitive scumpe precum telefoane high-end și laptop-uri din generațiile mai noi, chiar dacă standardul este finalizat de câțiva ani deja. Desigur, dispozitivele Huawei din ultimele generații beneficiază de WiFi 6 și chiar și de WiFi 6+, o revizie proprietară, care ar trebui, cel puțin în teorie, să ofere performanță și mai bună. Desigur, această tehnologie este disponibilă exclusiv pe smartphone-uri și laptop-uri Huawei.

Am testat AX3 cu trei dispozitive pe WiFi: un iPhone 11 Pro Max, un Huawei P40 Pro și un laptop Huawei MateBook 13. Doar telefonul Huawei are WiFi 6+, celelalte două dispozitive fiind echipate cu cipuri WiFi 5 (802.11ac). Rezultatele sunt însă în limitele așteptărilor pentru dispozitivele cu WiFi 5 și cu adevărat impresionante pentru WiFi 6.

wifi test

Pe iPhone, viteza medie a fost de 300 Mbps atât la download, cât și la upload, pe o conexiune de 1 Gbps de la Digi. Testele de pe Huawei P40 Pro au atins însă viteze impresionante, pe care nu le-am mai atins până acum pe WiFi, de până la 700 Mbps la download. În cele din urmă, laptop-ul Huawei a atins o medie de viteze de 500 Mbps în Speedtest, atât la upload, cât și la download, pe acest router.

Când vine vorba despre acoperire, Huawei WiFi AX3 poate oferi performanță foarte bună într-un apartament obișnuit, oferind acoperire completă atât timp cât este poziționat în centrul casei. Mai mult, router-ul funcționează într-un mod hibrid, afișând o singură conexiune pentru 2,4 GHz, cât și pentru 5 GHz. Dispozitivul se va conecta automat la antena de care are nevoie. Astfel, chiar dacă o conexiune de 5GHz poate că nu bate în fiecare loc al casei, tot vei rămâne conectat la WiFi, la o viteză mai mică, pe 2,4 GHz.

Desigur, cei care au case mai mari, în special case cu etaj, pot crea o rețea mesh din mai multe routere Huawei.

Concluzii

Huawei WiFi AX3 este unul dintre cele mai simple routere pe care le-am testat în ultima vreme, care oferă și performanță de top la un preț accesibil. Modelul testat a fost varianta cu procesor quad-core, care permite mai multe conexiuni simultane, însă există și o variantă dual-core și mai ieftină, cu capabilități similare.

Pentru cineva care caută un router performant pentru acasă, care să ofere viteze de top pe noile dispozitive care abia au apărut pe piață, sau urmează să apară, Huawei WiFi AX3 este o alegere foarte potrivită.

Părţi pozitive

+ Design simplu, ușor de integrat în orice spațiu
+ Acoperire bună pentru un apartament de două camere
+ Viteze înalte pe dispozitive compatibile cu WiFi 6
+ Configurare simplă prin intermediul aplicației pentru mobil
+ NFC pentru conectare rapidă

Părţi negative

- Nu are foarte multe funcții avansate în aplicația de mobil
- Doar trei port-uri de rețea locală pe fir
- Vitezele WiFi 6+ sunt disponibile doar pe dispozitive Huawei

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult