Internet wireless cu acoperire aeriană globală: Facebook şi Titan Aerospace

Internet wireless cu acoperire aeriană globală: Facebook şi Titan Aerospace

Acum şase ani, Google a început să analizeze posibilitatea dezvoltării unei reţele de baloane cu ajutorul cărora compania ar putea oferi acces Internet wireless în zonele defavorizate, însă Project Loon nu s-a concretizat până acum într-un sistem funcţional. Se pare însă că ideea îi atrage şi pe cei de la Facebook şi pe partenerii săi din Internet.org, compania ducând tratative pentru achiziţia producătorului de drone aeriene Titan Aerospace şi intenţionând să folosească vehiculele aeriene ale acesteia în acelaşi scop.

Fondată de Facebook în vara anului trecut, organizaţia Internet.org numără încă şase parteneri celebri din industria telecom: Samsung, Ericsson, MediaTek, Nokia, Opera şi Qualcomm. Organizaţia urmăreşte dezvoltarea unor noi tipuri de infrastructuri wireless care le-ar permite să ofere acces Internet facil celor 5 miliarde de locuitori ai planetei care sunt încă neconectaţi, acest deziderat fiind considerat important pentru dezvoltarea acestor noi pieţe. Dacă Google experimentează cu baloane, Facebook pare mai degrabă atrasă de ideea unor drone aeriene cu autonomie foarte mare, iar Titan Aerospace se pare că le oferă ceea ce-şi doresc.

Discuţiile, care au fost confirmate de reprezentaţii Titan Aerospace, vizează achiziţia companiei contra sumei de 60 de milioane de dolari. Fondată în 2012, Titan Aerospace s-a specializat în proiectarea şi producţia unor drone aeriene care sunt capabile să zboare la înălţimi suficient de mari pentru a deveni alternative mai ieftine pentru sateliţii cu orbită joasă.

Conform surselor anonime citate de TechCrunch, Facebook ar fi interesată în special de modelul Solara 60. Un vehicul aerian fără pilot fabricat din materiale compozite, Solara 60 are o sarcină utilă de 114 de kilograme, este capabil să menţină un plafon de zbor de 20 de kilometri şi poate atinge o autonomie apreciabilă de 5 ani deoarece este alimentat cu ajutorul unor panouri fotovoltaice. Aflat în dezvoltare, Solara 60 va deveni disponibil anul viitor.

Facebook ar intenţiona să comande 11.000 de astfel de vehicule, acestea urmând să poarte echipamente de comunicaţii wireless capabile să asigure o acoperire bună pe arii foarte întinse. Dacă tranzacţia va fi finalizată, Titan Aerospace ar urma să producă drone aeriene exclusiv pentru Facebook şi partenerii săi din Internet.org.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News