Mercusys MR70X review: router cu Wi-Fi 6 la preț accesibil

31.03.2021
Mercusys MR70X review: router cu Wi-Fi 6 la preț accesibil

Majoritatea dispozitivelor din generațiile noi vin acum echipate cu Wi-Fi 6, însă mulți utilizatori nu au făcut încă upgrade-ul la astfel de rețele acasă. Unul dintre motive este întotdeauna prețul, care până în prezent era destul de ridicat, însă routerele sunt genul de dispozitive pe care utilizatorii le schimbă mai greu. Totuși, la un preț imbatabil și cu un aport de performanță destul de mare, probabil că sunt destui printre cei care ar fi interesați, iar exact asta încearcă să facă noul Mercusys MR70X; să convingă utilizatorii că performanța în plus și acoperirea mai bună merită câteva sute de lei pentru upgrade.

Mercusys MR70X vine cu un design elegant

Chiar dacă vorbim despre un dispozitiv dintr-o gamă mai ieftină de preț, Mercusys MR70X este un router al cărui design nu a fost ignorat de echipa de dezvoltare. Avem de a face cu un dispozitiv de culoare neagră, cu linii elegante, câteva zone lucioase, foarte elegant integrate, alături de fante de aerisire într-un model „3D” care formează cuburi pe suprafața dispozitivului.

Mercusys MR70X logo

Antenele sunt patru la număr și promit o acoperire decentă pentru uz casnic, routerul beneficiind și de tehnologia de Beamforming, care îmbunătățește semnalul în funcție de poziția dispozitivelor care sunt conectate. În rest, avem de a face cu selecția standard de un port WAN și trei port-uri Ethernet, toate de tip gigabit, un buton WPS/Reset și un LED de status verde în partea din față.

Design-ul este, după cum spuneam, plăcut, deloc invaziv și nu integrează multe beculețe care să deranjeze pe timp de noapte. Chiar și așa, cu un singur LED, router-ul permite stingerea lui, la nevoie.

Software-ul este simplu de configurat

Este clar că echipa Mercusys știe că majoritatea clienților săi vor fi cei care au nevoie de o soluție accesibilă, atât din punct de vedere al prețului, cât și al ușurinței în utilizare. Din acest motiv, Mercusys MR70X are o interfață de configurare extrem de simplă. Router-ul nu vine și cu o aplicație de mobil, însă poate fi configurat din orice tip de browser. Poți accesa router-ul atât prin adresa standard 192.168.X.X, cât și prin link-ul „http://mwlogin.net”, mai ușor de ținut minte.

Odată ce treci prin cei câțiva pași simpli care te conectează mai întâi la internet folosind una dintre metodele standard (DHCP, PPPoE, etc.) și setezi un nume pentru Wi-Fi și o parolă, poți începe să folosești router-ul liniștit, fără nevoia altor configurări.

Desigur, există și funcții avansate, precum utilizarea Wi-Fi în mod „smart”, care permite dispozitivelor să aleagă tipul de conexiune, fără a avea nevoie de două SSID-uri diferite pentru 2,4 și 5 GHz. Desigur, poți activa o rețea pentru oaspeți și există funcțiile uzuale pentru setări de acces la internet și router precum deblocare de port-uri, conectare la o altă conexiune wireless în mod bridge și alte astfel de capabilități. Pentru majoritatea utilizatorilor acest router va oferi tot ce au nevoie, într-o interfață simplă.

Performanță și acoperire

Cea mai importantă funcție a lui Mercusys MR70X este conectivitatea Wi-Fi 6, pe care la acest preț nu o prea găsești nicăieri în piață (în jur de 50 euro). Router-ul promite viteze de până la 1800 Mbps, dar așa cum ne-am obișnuit deja, este vorba despre totalul vitezelor celor două rețele Wi-Fi atunci când funcționează în paralel. Conexiunea Wi-Fi 6 802.11ax funcționează pe 5 GHz la viteza maximă de 1200 Mbps, adică peste 1 Gbps, viteză mai mare decât avem în România disponibilă pentru conexiunile la internet. Restul până la 1800 Mbps reprezintă frecvența de 2,4 GHz.

Și, deși dețin un smartphone cu Wi-Fi 6, un iPhone 11 Pro Max, laptop-ul din dotare, un Acer Predator Helios 300 cu o vechime de câțiva ani, dar care încă nu dă semne de oboseală pentru a fi schimbat, nu are decât o placă de rețea wireless cu Wi-Fi 5. Din fericire, s-a întâmplat să am la test încă un dispozitiv cu Wi-Fi 6, un OnePlus 9 Pro, echipat cu un cip wireless dintr-o generație mai nouă.

Astfel, testele de performanță au fost realizate în felul următor. Folosind Speedtest.net pe PC și aplicația Speedtest pe mobil, am testat calitatea conexiunii atât pe fir, cât și wireless folosind routerul Mercusys MR70X pe o conexiune Fiberlink 1000 de la Digi. Testele pe laptop au fost realizate atât pe Wi-Fi 2,4 GHz, cât și pe 5 GHz în mod 802.11ac (Wi-Fi 5), în timp ce testele pe Wi-Fi 6 au fost realizate exclusiv pe OnePlus 9 Pro, pentru a asigura o performanță cât mai mare. De altfel, rezultatele de pe iPhone s-au dovedit a fi mai lente, chiar dacă și acest model include Wi-Fi 6.

Am testat conexiunea în mai multe zone ale casei, la distanțe mai mci sau mai mari de router și cu unul sau doi pereți între router și dispozitiv:

Test cablu

  • PC: Download – 932 Mbps / Upload – 942 Mbps

Test Wi-Fi 2,4 GHz

  • Lângă router: Download – 106 Mbps / Upload – 92 Mbps
  • Test 1: Download – 63 Mbps / Upload – 61 Mbps
  • Test 2: Download – 92 Mbps / Upload – 56 Mbps
  • Test 3: Download – 95 Mbps / Upload – 87 Mbps

Test Wi-Fi 5 5 GHz

  • Lângă router: Download – 612 Mbps / Upload – 396 Mbps
  • Test 1: Download – 467 Mbps / Upload – 366 Mbps
  • Test 2: Download – 490 Mbps / Upload – 355 Mbps
  • Test 3: Download – 507 Mbps / Upload – 366 Mbps

Test Wi-Fi 6 5 GHz

  • Lângă router: Download – 730 Mbps / Upload – 837 Mbps
  • Test 1: Download – 673 Mbps / Upload – 669 Mbps
  • Test 2: Download – 489 Mbps / Upload – 403 Mbps
  • Test 3: Download – 416 Mbps / Upload – 297 Mbps

Rezultatele sunt cel puțin interesante. Personal nu mai folosesc rețele pe 2.4 GHz, întrucât rețeaua de 5 GHz acoperă întregul apartament cu două camere, atât timp cât routerul este amplasat central. Semnalul pe MR70X s-a dovedit a fi foarte bun, acoperind cu semnal complet aproape toată casa pe Wi-Fi 5 și 6. Totuși, am observat viteze foarte scăzute pe Wi-Fi 2,4 GHz (b/g/n). Este posibil să fie de vină interferențele de la multiple rețele de acest gen din zonă, cât și alte dispozitive care folosesc acest spectru pentru Bluetooth, de exemplu.

În orice caz, pentru conexiuni lente, MR70X nu este foarte performant. Totuși, în utilizare obișnuită nu am sesizat problemele de viteză, conexiunea fiind destul de rapidă pentru streaming video la calitate înaltă, de exemplu.

Mercusys MR70X ports

Pe Wi-Fi 5, vitezele au fost în limitele așteptărilor, iar viteza este în mare parte constantă în toată casa. Chiar dacă în anumite zone apăreau trei liniuțe de semnal în loc de trei, performanța nu a avut de suferit. Pe Wi-Fi 6, în schimb, putem vedea un aport clar de performanță, de peste 700 Mbps download și 800 Mbps upload, valori care se apropie de maximum posibil pe rețeaua de internet. Din păcate, aceste valori sunt posibile doar în proximitatea router-ului, adică doar în aceeași cameră. Spre diferență de Wi-Fi 5, Wi-Fi 6 este mult mai „sensibil” la obstacole.

Totuși, asta poate fi o veste bună pentru cei care vor să folosească o conexiune Wi-Fi 6 pentru a înlocui un cablu de rețea în aceeași cameră. Dacă router-ul era oricum în proximitatea PC-ului sau laptop-ului, măcar nu mai ai și un fir între cele două dispozitive.

Odată cu Wi-Fi 6, acest model vine și cu alte câteva avantaje față de modelele mai vechi. De exemplu, conexiunea wireless poate fi protejată cu o parolă folosind standardul nou WPA3, include conexiune MU-MIMO, pentru a putea ține de patru ori mai multe dispozitive conectate la internet decât un model standard.

Mercusys MR70X right side

Concluzii

Mercusys MR70X este tipul de dispozitiv pe care îl setezi și aproape că uiți că există. În perioada de testare nu am întâlnit probleme în timpul utilizării care să necesite restartări și probabil că odată ce termini configurarea, vei mai avea „treabă” cu el când vei conecta ceva pe cablu sau poate la următorul upgrade, când va apărea un nou standard, mai rapid.

Părţi pozitive

+ Performanță foarte bună pentru gama sa de preț
+ Interfață intuitivă
+ Design plăcut

Părţi negative

- Părțile lucioase se vor zgâria repede
- Wi-Fi 6 este semnificativ mai rapid decât Wi-Fi 5 doar în aceeași încăpere

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult