Qualcomm atinge 7,5 Gbps pe 5G, un nou record! Telefoanele noi vor integra această tehnologie

12.08.2023
Qualcomm atinge 7,5 Gbps pe 5G, un nou record! Telefoanele noi vor integra această tehnologie

Qualcomm a atins cea mai rapidă viteză 5G pe benzile sub-6 GHz, de 7,5 Gbps, folosind modemul Snapdragon X75 5G. Acest lucru a fost realizat prin testarea pe un dispozitiv conectat la rețele 5G standalone (SA). Au fost folosit un spectru de 300 MHz, și patru rețele agregate (4xCA) cu 4 canale TDD (Time Division Duplex) într-o singură conexiune downlink și 1024 QAM (Quadrature Amplitude Modulation). Această viteză permite descărcarea unui film de două ore în rezoluție 4K în doar 38 de secunde.

Qualcomm a atins cea mai mare viteză de până acum pe rețele 5G de tip sub-6 GHz

Agregarea a 4 canale TDD permite operatorilor să combine activele lor diverse de spectru pentru a obține un transfer de date mai mare. În plus, 1024 QAM îmbunătățește eficiența spectrului prin încorporarea mai multor date în fiecare transmisie. Transmisiile obișnuite folosesc 256 QAM, deci au fost transmise de patru ori mai multe date prin noul modem.

Aceste două capabilități ale Snapdragon X75, promit o experiență mai bună de utilizare prin viteze de download mai rapide, capacitate de rețea mai mare și eficiență îmbunătățită a utilizării spectrului 5G. În teorie, dispozitivele din viitor vor putea să ruleze aplicații care necesită transferuri mari de date, cum ar fi streaming video la calitate mai înaltă, download-uri mai rapide sau conexiuni mai stabile în jocuri online

„Snapdragon X75 5G Modem-RF System este cel mai inteligent modem wireless pe care l-am creat vreodată și este conceput pentru viitor, cu o arhitectură 5G Advanced ready, care să ajute operatorii să definească generația următoare de rețele din întreaga lume”, a declarat Sunil Patil, vicepreședinte de management al produselor, Qualcomm Technologies, Inc. „Așteptăm cu nerăbdare să continuăm să lucrăm cu liderii din industrie pentru a alimenta cele mai bune experiențe de conectivitate și a transforma industriile din segmentele de consum, enterprise și industrial.”

Snapdragon X75 este în prezent în fază de pre-producție, lansarea comercială a dispozitivelor fiind așteptată în a doua jumătate a anului 2023. Cel mai probabil, acest modem va fi integrat în chipset-ul Snapdragon 8 Gen 3, care va debuta la sfârșitul lunii octombrie. Înainte de sfârșitul anului, mai mulți producători, în special din China, vor avea telefoane echipate cu acest procesor pe piață. Publicul din Europa va trebui să aștepte probabil până la începutul lui 2024.

În Europa, majoritatea rețelelor 5G sunt de tip NSA (non-Standalone). Această tehnologie nu este capabilă să atingă viteze la fel de mari, iar telefoanele vândute în Europa nu sunt echipate, de obicei, cu antene compatibile pentru a se conecta la rețele 5G Standalone.

sursa: Qualcomm

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult