Reţelele Li-Fi, care folosesc lumina în locul undelor radio, pot ajunge la rate de transfer de 10 Gbps

30.10.2013
Reţelele Li-Fi, care folosesc lumina în locul undelor radio, pot ajunge la rate de transfer de 10 Gbps

Li-Fi este un standard de comunicaţie wireless despre care a început să se vorbească de prin 2010, acesta încercând să ofere o alternativă la cunoscuta tehnologie Wi-Fi prin utilizarea luminii în locul undelor radio. Tehnologia a făcut unele progrese între timp, însă realizarea unui grup de cercetare susţinută de cinci universităţi britanice este interesantă deoarece a atins limita de 10 Gbps cu ajutorul unui singur LED de tip RGB.

Dacă acum un an, sistemul cu LED-uri albe permitea atingerea unei rate de transfer de 130 Mbps iar Fraunnhofer a anunţat ulterior atingerea unei viteze de  3 Gbps, cercetătorii din Marea Britanie au reuşit atingerea unei viteze de 10 Gbps prin multiplexarea canalelor RGB ale unui LED alb.

La fel ca în cazul încercărilor anterioare, sistemul funcţionează prin modularea rapidă de câteva milioane de ori pe secundă a intensităţii luminii emise. Spre deosebire de cazurile anterioare, noul sistem foloseşte LED-uri RGB şi este capabil să ofere rate de transfer de 3,5 Gbps pentru fiecare componentă de culoare în parte, fluxul de date final având o lăţime de bandă totală de 10 Gbps. Deoarece fluctuaţiile de lumina sunt prea rapide pentru a fi percepute de ochiul uman, lumina emisă vizibila va fi tot albă.

Avantajele unui astfel de sistem de transmisie ar fi posibilitatea reutilizării instalaţiilor electrice deja prezente în orice reşedinţă, lăţimea de bandă disponibilă care este superioară celei alocate pentru spectrul radio Wi-Fi şi eficienţa energetică superioară.  Dezavantajele sunt imposibilitatea penetrării pereţilor şi dificultatea implementării unor sisteme optice similare de emisie şi recepţie în locul modulelor radio din produsele Wi-Fi obişnuite. 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News