Tehnologia NFC va funcționa de la distanță mai mare și va putea încărca wireless dispozitive mici

24.06.2023

NFC Forum, organizația care dezvoltă standardul NFC (Near Field Communication), a dezvăluit planurile pentru viitor ale acestei tehnologii. Se pare că următoarele variante de NFC vor beneficia de conexiuni de la distanțe mai mari, cât și posibilitatea de încărcare wireless prin intermediul NFC, dar la puteri destul de mici. Încărcarea nu ar fi astfel pentru smartphone-uri, ci pentru accesorii echipate cu NFC.

Standardul NFC va fi îmbunătățit în următorii ani

Cazul de utilizare cel mai folosit pentru NFC este pentru plăți contactless, atât pe smartphone-uri și smartwatch-uri, cât și pe carduri bancare. În prezent, cele două dispozitive care comunică trebuie să fie la o proximitate foarte mică, aproape lipite pentru a se realiza conexiunea (5mm). NFC Forum dorește să extindă distanțele de până la 6 ori, deci vei putea plăti cu telefonul sau cu cardul de la aproximativ 3 cm distanță cu noua generație a tehnologiei.

Aceste conexiuni extinse ar putea face însă și alte activități mai simple. Tot NFC folosesc și unele sisteme de securitate cu acces pe bază de card sau chiar turnicheții din stațiile de transport în comun. Cu o comunicare la distanță mai mare, ai putea să deschizi uși sau să validezi cardul de călătorie fără să îl mai scoți din buzunar, în funcție de locul unde este poziționat cititorul.

Referitor la încărcarea prin NFC, standardul ar putea primi suport pentru transfer de energie wireless cu putere de până la 3W, de trei ori mai mult decât în prezent. Astfel, pentru accesorii pe bază de baterie care folosesc NFC, aceasta ar putea deveni o soluție simplă pentru încărcare.

Aceste planuri, alături de posibilitatea de a realiza mai multe acțiuni cu o singură atingere sau posibilitatea de a îmbunătăți capabilitățile de încasare prin NFC pe smartphone au un termen de implementare de 5 ani, deci abia prin 2028 s-ar putea să vedem dispozitive care beneficiază de noul standard. Fiecare dintre aceste noi capabilități sunt în prezent în dezvoltare, dar niciunul nu este aproape de lansare. Unele sunt doar la nivel de cercetare, altele sunt în stadiu de proiect, în timp ce altele sunt aproape de a deveni schițe aproape de stadiul final.

sursa: Android Central

Citește și Știrile Go4it: Primul motor de mașină pe amoniac. Un mit despre iOS, spulberat. Unde nu e bine să folosești spray WD-40

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult