Tenda AC23 review: wireless pe 7 antene pentru semnal full în toată casa

11.05.2020
Tenda AC23 review: wireless pe 7 antene pentru semnal full în toată casa

Tenda s-a remarcat în ultimii câțiva ani pe piață cu o selecție de routere accesibile și performante, mulate pe nevoile utilizatorilor. Desigur, acestea nu sunt produse profesionale, ci mai degrabă echipamente de rețea pentru acasă, realizate special pentru a putea fi configurate rapid de către oricine. Noul Tenda AC23, model de top al companiei, promite performanță de top, însă nu schimbă nimic atunci când vine vorba despre ușurința în utilizare, ceea ce poate fi un avantaj sau un dezavantaj, în funcție de preferințele utilizatorilor.

La nivel de design, Tenda nu a încercat să reinventeze roata. Modelele sale din ultimii doi ani vin într-o carcasă din plastic negru și mat, similar în design cu sigla lui Batman, care nu se potrivește chiar pe orice tip de birou sau perete. Modelul Tenda AC23 folosește acest design, însă adaugă și o selecție de nu mai puțin de 7 antene, deci acest dispozitiv va atrage cu siguranță atenția oriunde este poziționat.

Tenda AC23 front

În afară de port-ul WAN și cele trei port-uri LAN (toate Gigabit), sigura altă mufă vizibilă este cea pentru alimentarea de la priză, fără un port USB pentru conectarea unei unități de stocare accesibilă de pe orice dispozitiv, de exemplu. Ultimul element distinctiv ar fi butonul WPS/reset. Atunci când apeși scurt pe el, poți conecta rapid un alt dispozitiv prin WPS la rețea, fără o parola. Atunci când este apăsat lung, router-ul este întors la setările din fabrică. Este un sistem mult mai plăcut de utilizat decât modelele care cer folosirea unei agrafe de birou pentru resetare.

Iar acesta este doar primul indiciu care sugerează că avem de a face cu un router pentru „acasă”. Cel de-al doilea este faptul că avem parte de o interfață extrem de simplă, care din doar două click-uri poate fi configurată să ofere internet wireless. Despre interfața am mai vorbit și în alte review-uri pentru produse Tenda, așa că nu vom relua discuția aici. Cert este că ai acces rapid la toate funcțiile necesare, iar dacă nu dorești să faci configurarea dintr-un browser, există și aplicația de mobil Tenda care oferă acces rapid la configurări.

Tenda AC23 ports

Hardware performant pentru internetul de acasă

Chiar dacă avem de a face cu un router pentru acasă, nu trebuie să uităm că avem de a face cu modelul de top al companiei Tenda. AC23 vine echipat cu două procesoare: unul la 1 GHz și un co-procesor la 500 MHz. Cele 7 antene funcționează la 6dBi, pentru o viteză wireless de peste 2 GHz, atunci când iei în calcul cele două rețele: 2.4 și 5 GHz. Pe 2.4 GHz avem standardul maxim 802.11n, cu până la 300 Mbps, în timp ce pe 5 GHz Tenda folosește standardul 802.11ac wave2, cu până la 1.733 Mbps, pentru un total de 2100 Mbps.

Având în vedere multitudinea de antene puternice, tehnologia Beamforming+ și configurația 4X4 MU-MIMO, semnalul de 5 GHz este unul dintre cele mai puternice pe care le-am văzut pe un router până acum. Poziționat central într-un apartament de 2 camere cu pereți din beton, am prins semnal maxim în toată casa pe rețeaua 802.11ac. Problema este că nu am avit la îndemână dispozitive care să permită viteze mai mari de 800 Mbps pe Wi-Fi, pentru a testa dacă aceste viteze pot fi într-adevăr atinse.

Tenda AC23

Testele au fost realizate folosind un laptop de gaming Acer Predator Helios 300, echipat cu SSD, 32 GB memorie RAM și procesor Intel Core i7-8750HQ, pentru a evita eventuale limitări din partea anumitor componente la viteza de transfer. Am folosit Speedtest.net pentru testarea vitezelor la internet pe cablu, wireless pe 2,4 GHz și wireless 5 GHz. De asemenea, folosind rețeaua de 5 GHz, am mai făcut câteva teste prin casă, pentru a vedea cât variază viteza în funcție de distanță și pereți. Rezultatele au fost însă în limitele așteptărilor.

Practic, acest router a reușit să atingă vitezele maxime pe care le așteptam de la fiecare conexiune în parte. Conexiunea Gigabit de la Digi atingea un maximum de 880-900 Mbps la momentul testării, de la o viteză maximă obișnuită de aproximativ 930 în momentele în care rețeaua este liberă. Având în vedere că în perioada izolării la domiciliu rețelele au fost mai aglomerate decât de obicei, probabil că ar fi fost greu să găsim un moment în care rețeaua să funcționeze într-adevăr la viteză maximă. Routerul are și opțiunea de a combina cele două rețele wireless într-una singură, pentru viteze și semnal îmbunătățit.

Tenda AC23: teste de viteză

  • Conexiune cablu: Download – 885 Mbps / Upload – 488 Mbps
  • Conexiune 2.4 GHz: Download – 150 Mbps / Upload – 146 Mbps
  • Conexiune 5 GHz: Download – 531 Mbps / Upload – 521 Mbps
  • Conexiune 2.4 + 5 GHz: Download – 561 Mbps / Upload – 491 Mbps
  • Conexiune 5 GHz (printr-un perete): Download – 486 Mbps / Upload – 376 Mbps
  • Conexiune 5 GHz (prin doi pereți): Download – 397 Mbps / Upload – 337 Mbps

Testele au fost realizate însă folosind un singur computer odată. Tenda spune că acest router poate susține conexiuni la internet pentru 25-35 dispozitive simultan. Astfel, acesta ar putea fi o alegere bună pentru cei care au acasă multe dispozitive „smart home”, alături de computere, console, televizoare sau smartphone-uri și tablete permanent conectate.

Avantajul unei rețele wireless atât de rapidă este însă altul. Nu vei putea să accesezi internetul cu viteze de peste 1 Gbps pe un singur dispozitiv, așa că atunci când intră în calcul și altele, viteza va fi împărțită. Totuși, în rețeaua internă, poți avea transferuri wireless la viteze foarte mari. Acest tip de conexiune va fi utilă în special celor care folosesc un NAS pentru stocarea de fotografii, muzică și filme și redarea lor pe dispozitive din toată casa.

Tenda AC23 back

Concluzii

Astfel, dacă aveți un apartament, modelul Tenda AC23 va fi o alegere foarte performantă pentru a acoperi întreaga suprafață cu internet wireless de viteză mare. Personal, aș fi preferat încă un port Ethernet, cele trei disponibile fiind insuficiente pentru nevoile personale, însă cu viteză atât de mare pe wireless, aș putea renunța la cablu pentru unul dintre computere, pentru a-l conecta pe o conexiune 802.11ac. Totuși, dacă nu aveți nevoie de un router atât de puternic și nu aveți atât de multe dispozitive în casă și nu aveți o conexiune Gigabit la internet, probabil că un model mai modest este recomandat.

Acest model încă nu se găsește pe piața din România, însă pe magazinele online internaționale este listat la un preț de aproximativ 70 de dolari. Probabil că în România va costa între 300 și 400 de lei. Având în vedere dotările pe care le are, prețul pare justificat, însă produsele Tenda tind să ajungă la reducere repede, așa că s-ar putea ca Tenda AC23 să devină foarte curând un best-buy pe segmentul de routere pentru acasă.

Părţi pozitive

+ Dotări hardware foarte bune
+ Semnal foarte bun pentru un apartament
+ Viteze în limitele așteptărilor
+ Interfață ușor de configurat

Părţi negative

- Are doar 3 port-uri LAN
- Nu are un port USB pentru stocare pe rețea

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult