Tenda AC10 review: viteze gigabit și acoperire Wi-Fi bună, la preț accesibil

12.10.2020
Tenda AC10 review: viteze gigabit și acoperire Wi-Fi bună, la preț accesibil

Tenda este un producător în principal de soluții de rețelistică de buget. Compania a lansat în ultimii ani și echipamente premium pentru consumatori, precum stațiile mesh din gama MW, însă majoritatea vânzărilor sale se regăsesc în gama de preț foarte accesibilă. Dar accesibil nu trebuie să însemne obligatoriu și neperformant. Noul Tenda AC10 este un router foarte performant, având în vedere faptul că poate fi cumpărat la prețuri între 115 și 150 lei, în funcție de ofertele disponibile.

Tenda AC10 păstrează design-ul familiar al routerelor companiei

Din punct de vedere al design-ului Tenda AC10 nu sare departe de trunchiul unor modele anterioare pe care le-am testat. Dacă avea și un port USB frontal, acesta ar fi fost identic cu modelul AC18, pe care l-am testat în urmă cu câțiva ani. Totuși, lipsa port-ului USB nu este tocmai o tragedie, mai ales când iei în calcul faptul că cele două routere sunt destul de similare în performanță.

Modelul AC10 este echipat cu 4 antene, capabile și țină patru rețele Wi-Fi independente. Vorbim despre două rețele Wi-Fi de 2,4 GHz, una principală și una pentru „oaspeți” care poate fi limitată, cât și despre o rețea 5 GHz principală și una secundară.

Tenda AC10 ports

Ce mi-a plăcut la acest model este faptul că îți oferă opțiuni. Fie poți lăsa routerul pe un birou sau pe o comodă undeva într-o cameră, fie îl poți monta direct pe perete sau pe un suport, având un sistem de montură integrat în carcasă.

Fiind echipat cu trei port-uri Ethernet Gigabit, acesta este potrivit și pentru cei care conectează mai mult de unul sau două dispozitive prin fir. Cei care dețin un PC, dar și mai multe console de jocuri, vor aprecia asta.

Tenda AC10 top antenna

Configurarea este simplă, cu ajutorul aplicației de mobil

Testând deja mai multe routere Tenda în ultimii câțiva ani, am devenit foarte familiar și chiar confortabil cu modul în care acestea se configurează. De altfel, aplicația Tenda WiFi este destul de bine structurată, fiind ușor de folosit pentru orice tip de utilizator. Desigur, poți configura routerul și printr-o interfață web standard, accesând 192.168.0.1 sau tendawifi.com de pe un dispozitiv conectat la el, însă aplicația este mult mai confortabilă.

La prima conectare la Tenda AC10, aplicația te întreabă tipul conexiunii și te invită să schimbi numele și parola router-ului. Odată ce ai pus o parolă pe Wi-Fi, acesta este în mare parte complet configurat. Merită însă menționat că parola de Wi-Fi aleasă este și parola de administrare a setărilor. Am eșuat de câteva ori înainte să realizez asta, pentru că încercam clasica parolă „admin” și nu mergea și nu îmi aminteam să fi fost întrebat despre o parolă de configurare.

Din aplicație ai apoi acces la majoritatea setărilor importante, însă dacă vrei să setezi control parental avansat, dacă vrei să configurezi un program de oprire a antenelor Wi-Fi sau vrei să activezi sau să dezactivezi tehnologia Beamforming, este necesară interfața web.

Nu vorbim despre un router foarte avansat, însă interfața și opțiunile disponibile sunt de ajuns atât pentru un utilizator începător, cât și pentru unul mai avansat. Desigur, un utilizator pretențios probabil că nu ar cumpăra un router atât de ieftin. M-a surprins și faptul că acest model avea disponibil un update de firmware, pe care l-am aplicat. N-am mai văzut de mult actualizări pentru routere de buget.

Performanța Tenda AC10 este foarte bună în categoria sa de preț

Am testat Tenda AC10 folosind cele două dispozitive pe care le folosesc cel mai mult: un laptop de gaming Acer Predator Helios 300, un model de acum vreo doi ani, cu Intel Core i7-7700HQ, 32 GB memorie RAM și un SSD de 1 TB pe NVMe. Teste le au fost realizate pe acest computer atât folosind un cablu ethernet, chiar cel din pachetul routerului, cât și conexiunile de WiFi pe 2,4, respectiv 5 GHz. Am folosit apoi și un iPhone 11 Pro Max pentru teste pe 5 GHz, pentru a vedea dacă antenele mai mici ale telefonului pot afecta viteza de transfer. Testele sunt realizate pe o conexiune de 1 Gbps de la Digi.

Tenda AC10 side

Rezultatele sunt îmbucurătoare, întrucât Tenda AC10 pare să acopere bine un apartament cu două camere de 70m2. Semnalul este full în toată casa, însă vitezele pot să varieze în funcție de distanță și grosimea pereților. Chiar și în testele cu viteza cea mai mică, pe conexiunea de 2,4 GHz, aplicațiile și streamingul video funcționa fără probleme în HD. Fiecare test în parte este făcut în altă cameră decât routerul, având unul sau doi pereți de beton în cale, după caz.

Test cablu

  • PC: Download – 928 Mbps / Upload – 486 Mbps

Test WiFi 2,4 GHz

  • Lângă router: Download – 162 Mbps / Upload – 145 Mbps
  • Test 1: Download – 147 Mbps / Upload – 133 Mbps
  • Test 2: Download – 97 Mbps / Upload – 61 Mbps
  • Test 3: Download – 45 Mbps / Upload – 45 Mbps

Test WiFi 5 GHz

  • Lângă router: Download – 509 Mbps / Upload – 370 Mbps
  • Test 1: Download – 498 Mbps / Upload – 316 Mbps
  • Test 2: Download – 379 Mbps / Upload – 293 Mbps
  • Test 3: Download – 339 Mbps / Upload – 217 Mbps

Test iPhone 5 GHz

  • Lângă router: Download – 478 Mbps / Upload – 498 Mbps
  • Test 1: Download – 469 Mbps / Upload – 392 Mbps
  • Test 2: Download – 325 Mbps / Upload – 262 Mbps
  • Test 3: Download – 358 Mbps / Upload – 386 Mbps

Concluzii

Pentru un router de buget atât de ieftin, performanța este chiar impresionantă, în urmă cu doar câțiva ani la acest preț fiind disponibile doar modele cu conexiune de 100 Mbps și wireless la 2,4 Ghz. Dacă n-ai nevoie de viteze de peste 500 Mbps pe Wi-Fi și vrei semnal în toată casa la un preț accesibil, Tenda AC10 este o alegere bună.

Părţi pozitive

+ Performant pentru prețul său
+ Poate fi montat pe perete
+ Are trei port-uri Ethernet
+ Acoperire bună

Părţi negative

- Nu este foarte rapid odată ce trebuie să treacă prin mai mulți pereți
- Este un router de bază, cu funcții simple.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult