Tenda Nova: internet wireless pentru toată casa [REVIEW]

06.11.2017
Tenda Nova: internet wireless pentru toată casa [REVIEW]

În general, echipamentele de reţea sunt produse plictisitoare, fiind în continuare realizate ca simple unelte care să garanteze accesul la internet sau la o reţea locală, cu design plictisitor, pe care le pui undeva şi uiţi de ele. În ultima perioadă însă, companiile au început să lanseze câteva produse mai interesante, precum routere cu touchscreen şi mai nou reţele de tip „mesh”. Noul Tenda Nova face parte din categoria din urmă, fiind un pachet cu trei puncte de acces, care împreună realizează o singură reţea wireless care poate acoperi o casă întreagă.

Construcţie, design

Sistemul de reţea mesh Nova de la Tenda vine într-un pachet măricel şi destul de greu pentru un echipament pentru reţele wireless, însă aceste aspecte sunt justificate imediat ce cutia este deschisă. Înăuntru găsim trei cuburi albe, fiecare dintre acestea putând funcţiona ca un router Wi-Fi. Singurele port-uri de pe aceste unităţi sunt două mufe Ethernet, una pentru WAN (Wide Area Network) şi una pentru LAN (Local Area Network) şi o mufă de alimentare de la priză. Butonul Reset este ascuns într-unul dintre orificiile de aerisire, iar în partea de sus avem de a face cu un LED multicolor.

Cuburile nova sunt de culoare albă şi realizate dintr-un plastic calitativ, plăcut atingerii. Fiecare dintre unităţi trebuie alimentată individual de la priză, însă doar una dintre unităţi (oricare dintre ele), trebuie conectată prin fir la un modem sau un router. Din punct de vedere al construcţiei nu sunt multe care pot fi reproşate dispozitivelor Nova. Acestea au picioruşe din cauciuc în partea de jos pentru a nu aluneca de pe suprafeţele pe care sunt poziţionate şi par să se potrivească bine în orice tip de mediu, designul fiind extrem de simplu, iar culoarea albă este una neutră.

Din păcate, aceste dispozitive nu beneficiază şi de suporturi pentru fixarea în perete, un lucru de bază pe care majoritatea routerelor îl au. În special în cazul unei reţele mesh care ar trebui să acopere cât mai bine întreaga locuinţă, un suport pentru perete ar fi fost ideal.

Configurare

Configurarea reţelei mesh Nova este foarte simplă. Odată ce ai conectat una dintre unităţi la priză şi la routerul de internet, este necesară doar instalarea pe un smartphone cu iOS sau Android aplicaţia Tenda, producătorul incluzând în cutie un fluturaş pe care este imprimat un cod QR care vă duce direct la pagina de pe AppStore sau Google Play (după caz).

Este necesară conectarea smartphone-ului la reţeaua implicită a unităţii (SSID-ul şi parola sunt inscripţionate lângă port-urile de conectivitate) şi pornită aplicaţia, moment în care apare automat interfaţa de configurare. Cei câţiva paşi de configurare sunt foarte simpli, software-ul Tenda detectând automat tipul de reţea la care se conectează, iar odată pornite celelalte două unităţi, acestea sunt automat detectate şi adăugate la reţeaua mesh.

Practic, configurarea software este cea mai uşoară parte a întregului proces de instalare al Tenda Nova, lucru foarte bun, în special pentru cei care nu vor să aibă de a face cu meniuri complexe de configurare sau nu se pricep foarte bine la reţelistică.

Actualizarea software, deschiderea de port-uri şi orice altă setare obişnuită de pe un router se găseşte în aplicaţia pentru mobil, interfaţa fiind foarte prietenoasă şi uşor de folosit.

Experienţa de utilizare

Şi totuşi ce este o reţea mesh? Ei bine, cele trei unităţi Nova funcţionează împreună pentru a realiza o singură reţea cu acoperire foarte mare. Practic, poţi avea aceeaşi reţea Wi-Fi în toată casa, şi te poţi plimba liber cu dispozitivele dintr-o cameră în alta fără ca semnalul şi viteza de download să scadă foarte mult, în timp ce nu mai există problema deconectării de la reţea în anumite zone ale casei, sau trecerea de la o reţea la alta în cazul în care există mai multe puncte de acces disponibile.

Într-un apartament de două camere, precum cel în care a fost testat sistemul Tenda Nova în cazul de faţă, un astfel de sistem este puţin exagerat. Un router bun poziţionat undeva la jumătatea apartamentului este de ajuns pentru a oferi o experienţă foarte bună de utilizare, chiar şi pe frecvenţa de 5 GHz.

Tenda Nova se adresează însă utilizatorilor care doresc să acopere un spaţiu mult mai mare. O casă cu etaj este probabil scenariul de utilizare ideal, poziţionarea acestor unităţi în câteva puncte cheie, putând oferi acces la internet peste tot. Există totuşi câteva aspecte de luat în considerare. Trenda recomandă ca distanţa maximă între unităţi să fie de două camere. Ideal este să realizezi un triunghi între cele trei unităţi, pentru a asigura o experienţă de utilizare cât mai bună. Nu în ultimul rând, în cazul în care una dintre unităţi are probleme cu semnalul, LED-ul din partea de sus îşi va schimba culoarea. Albastru intens înseamnă că există o conexiune optimă, în timp ce restul nuanţelor sugerează dificultăţi în conexiunea între unităţi.

Performanţă

Folosind un laptop, am testat performanţa reţelei mesh folosind Speedtest.net şi o conexiune la internet de 1 Gbps în diferite puncte ale casei, iar rezultatele au fost destul de constante. În imediata apropiere a unui punct de acces, viteza de download ajunge undeva pe la 400-420 Mbps, în timp ce la distanţă mai mare scade undeva spre 300 Mbps. În niciun punct al casei reţeaua nu a scăzut sub 250 Mbps, nici măcar în mişcare. Desigur, vorbim despre un apartament de două camere unde distanţa între unităţi nu a fost tocmai mare (aproximativ 5-7 metri). În timp ce latenţa sigur creşte cu cât computerul folosit este la distanţă mai mare de reţeaua Wi-Fi şi în mişcare, este important de menţionat că download-urile nu vor fi întrerupte.

Teste:

Concluzii

Sistemul Nova de la Tenda este o soluţie simplă şi elegantă pentru cei care au probleme cu semnalul Wi-Fi într-un apartament mai mare, sau într-o casă cu etaj. Apartamentele mici sau garsonierele nu sunt tocmai un scenariu bun pentru utilizarea acestui echipament, în timp ce companiile mici şi medii ar putea apela la o astfel de soluţie pentru conexiunile la internet la care nu sunt conectate computerele şi serverele care pot conţine date importante. Avantajul reţelei Nova este faptul că poţi adăuga câte unităţi doreşti, cele trei din pachet fiind doar un soi de „starter pack”.

Probabil unele dintre avantajele importante pe care Nova le are faţă de concurenţa directă este simplitatea configuraţiei şi preţul pachetului de bază, care este de aproximativ 800 lei.

Galerie foto

 

Părţi pozitive

Preţ mic în comparaţie cu produsele concurente
Design plăcut
Sistem uşor de instalat şi configurat
Performanţă bună
Acoperire mare

Părţi negative

Nu are sistem pentru montare pe perete
Opţiunile de configurare nu sunt foarte extinse

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult