Tenda W30E review: router Wi-Fi 6 pentru birouri mici și medii

14.02.2023
Tenda W30E review: router Wi-Fi 6 pentru birouri mici și medii

Dacă te uiți în zona de buget a produselor de rețelistică vei găsi multe dintre dispozitivele produse de Tenda, majoritatea dedicate publicului casnic, care folosește câteva dispozitive, conectate la Wi-Fi, pentru streaming, gaming și browsing fără prea mari pretenții. Atât timp cât Netflix-ul se încarcă în 4K și cât jocurile nu prezintă „lag”, totul este în regulă. Totuși, compania de origine chineză produce și unele dintre cele mai accesibile soluții pentru afaceri mici, iar modelul Tenda W30E este unul dintre acestea. Routerul asigură acces la funcții avansate, multiple rețele Wi-Fi și control deplin asupra lor, cu o construcție solidă.

Tenda W30E este un router de „business”, cu design funcțional

Tenda W30E este un router „de business”, deci design-ul său nu este unul realizat pentru a se integra bine în spații de locuit. Design-ul este simplu, și este mai degrabă „funcțional” decât „estetic”. Vorbim despre o cutie neagră, realizată din metal, cu minimum de branding la exterior. Port-urile de rețea sunt pe partea din față, iar pe spate și pe laterale avem cinci  antene Wi-Fi.

Tenda W30E in box

Primele trei dintre cele patru port-uri pot fi folosite pentru a oferi câte o conexiune la rețea independentă (WAN). Practic, poți avea servicii neîntrerupte la internet pe baza a două rețele redundante cu acest router. Desigur, fiecare port poate fi folosit și pentru conexiuni de tip LAN, pentru rețeaua locală.

Curios, Tenda W30E nu vine cu un cablu de rețea în pachet, așa cum ne-am obișnuit de la alte dispozitive de acest gen. Totuși, este cumva de înțeles, fiind realizat special pentru a fi folosit într-un mediu profesional, unde cablurile, cel mai probabil, sunt trase de profesioniști, iar un cablu scurt de 1m nu ar fi util în acea situație.

Tenda W30E ports

Interfața de configurare este simplă, dar include foarte multe opțiuni

Chiar dacă vorbim despre un router mai avansat, configurarea este la fel de simplă precum în cazul modelelor „de casă”. Acesta detectează automat tipul conexiunii la internet și activează automat o rețea Wi-Fi pentru a putea folosi internetul imediat, fără prea multe setări.

Tenda W30E logo

Odată stabilită parola de Wi-Fi și cea pentru acces la interfața de administrare, poți începe să configurezi router-ul din toate punctele de vedere. Cele mai avansate setări sunt cele de Wi-Fi, acest router oferind control deplin pentru a crea până la trei rețele Wi-Fi independente, fiecare cu propria grupă de IP-uri, SSID și parolă, și chiar posibilitatea de a împărți fiecare rețea în conexiuni pe 2,4 sau 5 GHz. Desigur, fiecare SSID poate fi de tip „hibrid”, asigurând conexiuni pentru ambele tipuri de rețele, în funcție de dispozitivul conectat.

Apoi, poți stabili limite de viteză per rețea sau per dispozitiv, limite de IP-uri, poți bloca accesul la internet pe anumite dispozitive pe baza IP sau MAC, sau poți seta canalele, frecvențele și puterea antenelor pentru fiecare rețea în parte. Majoritatea utilizatorilor nu au nevoie de astfel de setări granulare, dar pentru mediul de business, acestea sunt foarte utile.

Pe lângă cele trei rețele Wi-Fi principale, poate fi stabilită și o a patra rețea, pentru „oaspeți”, cu acces limitat la rețeaua locală și cu posibilitatea de a avea viteze limitate de download și upload. Dar de departe cea mai interesantă funcție Wi-Fi a acestui router este cea de „Captive Portal”. Astfel, poți limita accesul la Wi-Fi printr-o pagină de log-in, similară cu cea pe care o întâlnim în hoteluri sau aeroporturi. Pagina respectivă poate fi personalizată cu conținut propriu, precum logo sau fundal.

Interfața permite și conectarea și gestionarea de multiple Access Points, putând asigura o acoperire pe o suprafață foarte mare cu un singur router care controlează tot.

Pe lângă cele patru port-uri de rețea, există și un port USB 3, la care pot fi conectate stick-uri USB, hard disk-uri sau ssd-uri, respectivul „drive” putând fi partajat în rețea. Sunt compatibile majoritatea sistemelor de fișiere uzuale, precum exFAT, FAT32 sau NTFS.

Ce nu pot să spun că mi-a plăcut la W30E este că preferam controlul deplin al funcțiilor de pe alte modele prin aplicația de mobil față de interfața web. Din păcate, această capabilitate este foarte limitată pe W30E. Nu poți nici măcar edita numele rețelelor Wi-Fi sau activa/dezactiva funcții importante prin aplicație. Din fericire, interfața web funcționează și pe mobil destul de bine, chiar dacă nu este formatată corect pentru ecrane verticale.

Tenda W30E livrează ceea ce promite: viteze înalte pe Wi-Fi

Performanța este însă tot ceea ce contează, în general, la un router, iar Tenda W30E este unul dintre cele mai performante pe care le-am testat în această zonă de preț. Pentru 300 „și ceva” de lei primești un router cu port-uri gigabit pentru conexiuni locale prin cablu, dar și posibilitatea de a atinge până la 2,4 Gbps pe Wi-Fi.

Tenda W30E top antena

Am testat router-ul cu un PC desktop pe cablu (dar și pe Wi-Fi), un MacBook Air M1 și un iPhone 11 Pro Max. Niciunul nu este din cele mai noi generații, dar toate sunt echipate cu Wi-Fi 6, putând testa astfel capabilitățile rețelei Wi-Fi.

Pe PC, pe wireless, cu o placă de rețea AX2000 de la Intel, am reușit să ating o conexiune de 2,4 GHz cu router-ul doar în proximitate imediată. Dacă depășești câțiva metri, conexiunea la viteză maximă devine imposibilă. În mare parte pentru că apar și diverse obstacole, iar rețelele la frecvențe mari precum 5 GHz sunt foarte sensibile atunci când apar obiecte sau persoane între dispozitiv și router.

Totuși, viteza pe care am putut să o înregistrez a fost de numai 920 Mbps, adică maximum cât poate duce o conexiune gigabit de la Digi. Aceeași viteză am înregistrat-o și pe cablu, deci din acest punct de vedere, nu sunt diferențe. Important este să ai router-ul imediat lângă computer. Odată ce am plasat router-ul pe o poziție centrală, pentru a acoperi cât mai bine apartamentul de două camere, viteza a scăzut la jumătate. Dar 400-500 Mbps sunt mai mult decât de ajuns pentru orice tip de activitate pe un PC, inclusiv descărcare de jocuri de zeci de GB.

Testele pe iPhone și MacBook au rămas la viteze între 300 și 500 Mbps pentru diverse locuri din casă, fiecare cu cel puțin un perete de beton între dispozitiv și router. Testele cu aceste dispozitive lângă router au atins maxime de 600-700 Mbps. Aici pot apărea variații din cauza puterii antenelor de pe dispozitive, telefonul oferind, în general, viteze mai mici.

PC (LAN Wi-Fi 6)

  • LAN: Download: 932 Mbps / Upload: 914 Mbps
  • Lângă router: Download: 828 Mbps / Upload: 541 Mbps
  • Test 1: Download: 453 Mbps / Upload: 453 Mbps

MacBook Air M1 (Wi-Fi 6)

  • Lângă router – Download: 656 Mbps / Upload: 688 Mbps
  • Test 1 – Download: 513 Mbps / Upload: 522 Mbps
  • Test 2 – Download: 470 Mbps / Upload: 409 Mbps
  • Test 3 – Download: 317 Mbps / Upload: 370 Mbps

iPhone 11 Pro Max (Wi-Fi 6)

  • Lângă router – Download: 574 Mbps / Upload: 584 Mbps
  • Test 1 – Download: 531 Mbps / Upload: 536 Mbps
  • Test 2 – Download: 332 Mbps / Upload: 369 Mbps
  • Test 3 – Download: 403 Mbps / Upload: 485 Mbps

Concluzii

Tenda W30E este un router performant și extrem de ofertant din punct de vedere al posibilităților de configurare. Sigur, nu este genul de router pe care să îl folosești acasă, întrucât poți rezolva probleme precum viteză și acoperire pentru streaming, gaming și browsing cu soluții mai simple și chiar mai ieftine. Dar pentru cineva care are nevoie de ceva ieftin și rapid pentru un business de dimensiuni mici sau medii, pentru a ține conectate câteva zeci de dispozitive dintr-un birou și pentru a compartimenta mai bine departamentele, Tenda W30E pare să fie o soluție mai mult decât decentă.

Iar dacă nevoile ajung vreodată să depășească capabilitățile acestui model, există și alte soluții profesionale semnificativ mai scumpe. Cel mai probabil însă, majoritatea companiilor mici, inclusiv pensiuni sau hoteluri mici, nu vor avea nevoie de mai mult.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult