TP-Link Archer C1200: router accesibil, cu viteze mari [REVIEW]

01.08.2017
TP-Link Archer C1200: router accesibil, cu viteze mari [REVIEW]

Producător cu experienţă în domeniul echipamentelor de reţea, TP-Link pune la dispoziţie o gamă bine diversificată de produse, dintre care vă supunem atenţiei modelul Archer C1200, un router wireless pentru acasă oferind conectivitate în benzile de 2.4GHz şi 5GHz, Gigabit LAN şi suport pentru partajarea în reţea a unui dispozitiv de stocare USB.

Prezentare

Cu preţ începând de la 238 Lei (519 Lei în pachet bundle cu Range Extender TP-LINK RE350), TP-Link Archer C1200 se prezintă într-o carcasă din plastic negru-lucios luând forma unui arc de cerc. Disponibil în variantă cu două sau trei antene, Archer C1200 permite găzduirea a până la patru reţele Wi-Fi simultan în benzile de 2.4GHz şi 5GHz, două dintre acestea fiind adresate vizitatorilor şi izolate de reţeaua personală. Dispozitivul poate găzdui şi până la patru PC-uri în reţea Gigabit LAN, comunicând la viteze reale de până la 900Mbits/sec, atinse local sau la download de fişiere din internet. Mulţumită conectorului USB 2.0 mai putem ataşa şi o imprimantă sau dispozitiv de stocare USB, acestea rămânând accesibile permanent în reţeaua locală sau chiar din internet, dacă facem ajustările necesare din meniul de configurare.

Antenele au un rol dual, deservind simultan reţeaua în banda de 2.4GHz, cât şi cea de 5GHz.

Toate port-urile sunt amplasate la partea din spate. Aici se găsesc, de la stânga la dreapta, conectorul de alimentare, butonul Power On/Off, buton Reset, conectorul USB şi cele cinci port-uri gigabit (1 X WAN, 4 X LAN).

Experienţa în utilizare

Archer C1200 dispune de un firmware ce oferă optimizări pentru streaming video şi jocuri PC, cât şi un firewall minimalist, în măsură să ofere protecţie de bază împotriva ameninţărilor venite din internet.

La prima utilizare suntem întâmpinaţi cu un meniu de configurare rapid (accesibil din browserul web folosind adresa 192.168.0.1), permiţând alegerea tipului de conexiune la internet şi introducerea datelor de acces (dacă este cazul), urmat de alegerea unui nume şi parolă de acces la reţeaua Wi-Fi. Întreaga operaţiune nu ar trebui să dureze mai mult de câteva minute, chiar şi pentru cei fără prea multă experienţă în configurarea echipamentelor de reţea. În cazul în care internetul nu necesită o parolă sau un cont de tip PPPoE, un IP static sau configurare pe baza adresei MAC, încă din primele secunde de după conectarea unui cablu de reţea în port-ul WAN internetul ar trebui să funcţioneze pe orice dispozitiv conectat prin cablu.

Interfaţa routerului este foarte simplă şi intuitivă, oferind acces rapid la oricare dintre funcţii cu minim de click-uri. Putem observa starea conexiunii şi lista dispozitivelor conectate.

Routerul poate fi configurat să oprească conexiunile wireless între anumite ore, poate să funcţioneze pe post de repeater, pentru a extinde o reţea wireless deja existentă, poate să limiteze fiecare conexiune în parte la o anumită viteză şi vine cu setări pentru puterea semnalului (low/high), utile atunci când vrem să limităm interferenţele între reţele wireless adiacente sau să îngreunăm accesarea neautorizată din exteriorul locuinţei. Nu lipseşte nici tehnologia Beamforming, care ar trebui să crească stabilitatea semnalului la marginea ariei de acoperir. Cei care îşi doresc să creeze o reţea separată pentru oaspeţi pot face asta cu minim de efort, routerul oferind apoi două noi reţele WiFi (2,4 GHz şi 5 GHz) separate de cele locale, cu parolă diferită (sau fără).

Testele de performanţă au fost desfăşurate între două PC-uri conectate la reţeaua LAN şi un smartphone performant conectat la reţeaua Wi-Fi. Conexiunea la internet a fost asigurată la viteza de 1GBps.

Am măsurat vitezele folosind conexiune prin cablu, conexiune WiFi 5 GHz şi conexiune WiFi 2,4 GHz, iar rezultatele au fost peste aşteptări.

Folosind cablul, am ajuns aproape de limita maximă a conexiunii pentru download, la 905 Mbps folosind Speedtest.net şi serverul automat ales de serviciu, cu 529 Mbps upload. Pe conexiunea WiFi 802.11ac routerul nu s-a apropiat însă de limita superioară a conexiunii de 800 Mbps. Am atins viteze de 344 Mbps download şi 297, Mbps upload, însă acestea sunt mai mult dictate de performanţa dispozitivului conectat, decât de routerul Wi-Fi. Testarea vitezelor cu un laptop convenţional a dat rezultate şi mai slabe, vitezele de transfer nedepăşind 50 Mbps în reţeaua Wi-Fi N (2.4GHz). Concluzia este că pentru a beneficia de vitezele promise în reţeaua Wi-Fi trebuie să investeşti şi într-un adaptor de reţea cu performanţe similare, care să înlocuiască placa re reţea încorporată în sistemul laptop.

În funcţie de conexiunea la internet,  distanţa între laptop şi la router şi interferenţele din jur, aceste valori ar putea varia, însă rezultatele sunt în general mulţumitoare. Am remarcat, totuşi, o acoperire ceva mai bună în reţeaua de 5.0GHz, comparat celei de 2.4GHz. Din păcate, în ambele cazuri semnalul este atenuat până la dispariţie, dacă pe direcţia către echipamentul de reţea avem şi un al doilea perete din beton armat.

TP-LINK AC1200 Wi-Fi Extender RE350                                                              

Pentru situaţiile în care organizarea locuinţei şi tipul pereţilor nu permit acoperirea integrală a spaţiilor locuite, TP-LINK C1200 Wi-Fi Extender permite extinderea reţelei fără a pierde prea mult din vitezele de transfer.

Dispozitivul conceput pentru a fi introdus direct într-o priză AC se conectează la reţeaua Wi-Fi existentă la simpla apăsare a butonului RE, simultan cu butonul WPS prezent pe carcasa routerului. Odată ce a fost sincronizat, acesta ia rolul de repetor pentru reţeaua wireless, folosind una dintre benzile de frecvenţă disponibile.

Teoretic, TP-LINK C1200 Wi-Fi Extender ar trebui să ofere viteze de conectare identice şi doar o mică penalizare de performanţă la folosirea conectorului Gigabit LAN. În practică, plasarea dispozitivului aproape de marginea razei de acoperire Wi-Fi aduce viteze mai mici, îmbunătăţind doar stabilitatea conexiunii cu alte dispozitive.

În medie, putem spera la viteze de transfer cu 30% mai mici atunci când dispozitivul se află într-o zonă cu acoperire rezonabilă a reţelei de origine, sau mai puţin de 50Mbps dacă ne aflăm la marginea extremă a razei de acoperire.

Chiar şi aşa, o reţea extinsă dar mai lentă este mai bună decât deloc.

Concluzie

Principalul atu pentru TP-Link Archer C5 AC-1200 este posibilitatea folosirii a două benzi simultan pentru reţeaua wireless, evitând spaţiile de frecvenţă congestionate din marile aglomerări urbane. Mă refer, desigur, la banda de 5GHz care de regulă nu permite propagarea semnalului la distanţe prea mari în afara ariei de acoperire dorită, lăsând şi altor utilizatori de reţele Wi-Fi un spaţiu de frecvenţă cât de cât curat. Rămâne doar să selecţionăm gadgeturile dorite pe criteriul prezenţei suportului pentru reţele Wi-Fi în banda de 5GHz.

În general, TP-Link Archer C5 AC-1200 oferă acoperire bună, comparabilă altor echipamente de reţea pentru acasă, limitată într-o măsură mai mare sau mai mică de particularităţile spaţiului folosit. Astfel, prezenţa pereţilor realizaţi integral din beton armat va limita drastic aria de acoperire, însă acelaşi router instalat într-o locuinţă cu pereţi realizaţi din materiale uşoare (rigips, BCA), poate oferi o acoperire rezonabilă şi fără folosirea unui dispozitiv cum este TP-LINK AC1200 Wi-Fi Extender RE350.

Încadrat la gama entry-level şi cu un preţ de achiziţie mai mult decât rezonabil, TP-Link Archer C5 AC-1200 conturează o alegere excelentă pentru acasă, dotările oferite fiind suficiente pentru majoritatea scenariilor de utilizare.

Părţi pozitive

Raport excelent calitate/pret
Dual-band + Gigabit LAN
Optimizari pentru gaming
Port USB inclus

Părţi negative

Acoperire Wi-Fi putin sub aşteptări în banda de 2.4 GHz

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult