Trendnet TV-IP572WI, o soluţie solidă pentru supravegherea video casnică

13.03.2013
Trendnet TV-IP572WI, o soluţie solidă pentru supravegherea video casnică

Odinioara un domeniu costisitor accesibil doar companiilor, supravegherea video a devenit o anexă a reţelisticii casnice odată cu apariţia unor camere IP din ce în ce mai accesibile. Modelul de faţă, Trendnet TV-IP572WI, nu este una dintre cele mai ieftine soluţii, însă compensează cu un senzor bun, capacitatea de filmare nocturnă şi suport pentru streamingul la rezoluţie WXGA.

Construcţie şi specificaţii

Având dimensiuni de 75 x 115 x 30 mm si o greutate de 120 de grame, camera IP poate fi plasată practic oriunde în interiorul unei reşedinţe, singurele limitări fiind lungimea mică a cablului alimentatorului şi lipsa suportului Power over Ethernet, care ar fi putut oferi o flexibilitate superioară. Deşi nu este evident, aceasta este destinată doar utilizării în interior, carcasa ei nefiind etanşeizată.

Partea frontală a camerei găzduieşte obiectivul cu focalizare manuală al camerei foto, microfonul, senzorul de luminozitate şi cele patru LED-uri ale sistemului de iluminare necesar pentru captura infraroşie nocturnă. Pentru captura video sau foto independentă de un server de fişiere, TV-IP572WI oferă un slot MicroSD care poate folosi carduri cu o capacitate de până la 32 GB.

Camera oferă un sistem audio bidirecţional, care permite atât ascultarea sunetelor din spaţiul supravegheat dar şi transmiterea vocii, în acest ultim caz fiind oferit un conector audio de 3,5mm pentru ataşarea unei incinte, camera nedispunând de un difuzor intern.

  • Senzor: 1MP, 1/4”, infraroşu
  • Captură video: 1280 x 800, profiluri multiple
  • Formate video: H.264, MPEG-4, MJPEG
  • Interfaţă reţea: Ethernet, Wi-Fi 802.11 b/g/n
  • Servicii de reţea: UPnP, Bonjour, DDNS, PPPoE, NTP
  • Stocare: MicroSD, FTP, email, SMB
  • Supraveghere: nocturn, detecţia mişcării, audio bidirecţional, alerte prin email

Instalare şi setări de bază

Pachetul include un sistem de prindere, piciorul rotativ din aluminiu putând fi utilizat atât ca stativ pentru o suprafaţă plană cât şi ca sistem de prindere pentru perete, acesta venind la pachet cu patru dibluri pentru ancorare. Din punct de vedere hardware, instalarea este o banalitate pentru oricine a mai folosit vreun echipament de reţea, camera putând fi integrată în infrastructura existentă fie prin intermediul unui cablu Ethernet, necesar în timpul setării iniţiale dacă router-ul nu oferă WPS, fie prin interfaţa wireless.

Mai problematică este aplicaţia software pentru configurare, aceasta eşuând în cazul meu să seteze parola contului de administrator. Din momentul în care camera IP a fost legată la reţeaua locală, cea mai înţeleaptă opţiune este accesarea directă a interfeţei Web şi setarea de acolo, fără nici o problemă, a tuturor parametrilor

Camera poate fi integrată atât într-o reţea locală, oferind suport Bonjour si UPnP cu posibilitatea specificării manuale a porturilor pentru streaming, cât şi de sine stătătoare, oferind suport PPPoP şi DNS dinamic.

Software pentru control, calitate imagine şi sunet

Dincolo de modulul pentru vizualizare, care foloseşte un plugin Java incompatibil cu setările de securitate implementate recent şi care va da bătăi de cap, interfaţa Web este structurată bine şi oferă o paletă largă de opţiuni.

Având o rezoluţie maximă de 1280 x 800 pixeli, TV-IP572WI poate furniza fluxuri video/audio H.264 sau MPEG-4 cu un bitrate maxim de 4 Mbps, oferind posibilitatea de setare a patru profiluri de compresie separate, inclusiv unul pentru terminale mobile, care pot fi alese în funcţie de necesităţi. Aceste adrese Web pot fi protejate cu parolă, fiind suportată inclusiv autentificarea RTSP, însă Trendnet a uitat să specifice clar adresele lor, pentru aceasta trebuind să consultaţi cu atenţie manualul. Cu ajutorul acestora, utilizatorul va putea viziona fluxul video generat de cameră nu doar în aplicaţiile dedicate, ci în orice browser cu suport Java sau ActiveX sau orice player video compatibil cu standardele mai sus menţionate şi protocolul RTSP.

Ca în cazul altor soluţii similare, lista de dotări include detectarea mişcării, care oferă posibilitatea definirii zonelor care trebuie urmărite sau a celor care trebuie ignorate, comutarea manuală sau automată în modul de lucru nocturn, salvarea fluxurilor video şi trimiterea de alerte.

În cazul capturii video sau foto, camera poate folosi atât cardul de memorie câţ şi un director partajat din reţea, opţional putându-se alege captura ciclică. În cazul alertelor, aceasta poate fi setată să trimită un scurt fişier video sau o captură de şase cadre în rafală prin email sau să le plaseze pe un server FTP.

După cum am menţionat, camera nu oferă un obiectiv cu autofocus, utilizatorul fiind nevoit să facă reglajele manual pentru a obţine o claritate maximă în zona dorită. Calitatea senzorului cu o dimensiune de1/4” şi rezoluţie de 1MP este însă bună, obiectivul cu diafragmă F/1.5 oferind o prestaţie mulţumitoare în lumina diurnă şi una surprinzător de bună în întuneric, unde cele patru LED-uri infraroşii asigură o iluminare consistentă a scenei. Claritatea imaginii nu se ridică la înălţimea unor alte soluţii rivale cu rezoluţii similare, însă nici preţul produsului Trendnet nu este atât de piperat. În plus, se remarcă de asemenea şi calitatea foarte bună a microfonului.

Aplicaţiile pentru control oferite sunt SecurView Pro, un produs Windows care permite ajustarea parametrilor şi supravegherea concomitentă a mai multor produse similare, care are şi o versiune simplificată pentru iOS şi Android care permite monitorizarea de pe terminalele mobile.

Concluzii

Urmând să ajungă în România la un preţ de circa 185€, camera IP Trendnet TV-IP572WI nu este cea mai accesibilă soluţie casnică, însă aceasta compensează cu un senzor cu rezoluţie mare, mod de lucru nocturn foarte bun, software bogat pentru control şi streaming video de bună calitate.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News