WiFi Passport, un proiect-pilot Google care oferă acces simplu şi ieftin la Internet

WiFi Passport, un proiect-pilot Google care oferă acces simplu şi ieftin la Internet

Unele proiecte Google sunt ample, ambiţioase şi primesc atenţia tuturor, în timp ce altele sunt mai modeste şi încearcă doar să rezolve anumite probleme fără prea mult zgomot. Unul dintre acestea din urmă este WiFi Passport, un proiect-pilot care a demarat în capitala Indoneziei şi care încearcă să ofere utilizatorilor o reţea wireless metropolitană ieftină şi uşor de accesat.

Reţelele wireless care încearcă să acopere marile oraşe, cu mai mult sau mai puţin succes, nu sunt o noutate pentru nimeni.  Aceste reţele sunt oferite de municipalităţi, de principalii operatori de telefonie mobilă, cum este şi cazul României , de furnizorii de servicii Internet sau de diverse lanţuri comerciale. Cei care călătoresc des şi nu dispun mereu de o conexiune de date ştiu însă că situaţia reală nu este mereu prea roz, problemele fiind acoperirea slabă, fragmentarea, preţul ridicat sau limitările impuse de operatorii locali.

Proiectul-pilot derulat în Jakarta încearcă să rezolve aceste probleme prin centralizarea câtor mai multe puncte de acces wireless partenere, fie ele libere sau nu la origini, în cadrul unei aplicaţii Android dedicate. Cu ajutorul acesteia, utilizatorii autentificaţi cu un cont Google pot găsi rapid un hotspot şi se pot reconecta uşor în reţea fără să mai fie nevoiţi să introducă manual date de autentificare separate pentru fiecare punct de acces diferit.

Serviciul nu este gratuit, tarifele după cele zece zile de probă fiind însă mici (2 dolari pentru 20 de zile şi 5 dolari pentru 50 de zile), iar cantitatea de date este limitată astfel încât serviciul să fie atractiv doar pentru utilizatorii de telefoane mobile sau tablete. În plus, forma de plată folosită în acest caz sunt cupoanele oferite de un comerciant local, făcând şi mai simplă achiziţia sau reînnoirea accesului.

În acest moment Google nu a dezvăluit dacă intenţionează să testeze WiFi Passport şi în alte colturi ale lumii, însă proiectul-pilot este interesant de urmărit deoarece ar stimula nu doar penetrarea mai bună a platformei Android şi a Internetului în zonele în care conexiunile mobile de date sunt scumpe, o promisiune veche a companiei, ci ar putea veni şi în ajutorul celor care călătoresc des şi pentru care roaming-ul nu este chiar ieftin.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News