Vodafone a vândut primul SMS din istorie sub formă de NFT

22.12.2021
Vodafone a vândut primul SMS din istorie sub formă de NFT

Vodafone a vândut sub formă de NFT primul SMS din istorie, trimis sub formă de test de către Neil Papworth, inginer în cadrul companiei telecom. Acest eveniment istoric a avut loc pe 3 decembrie 1992 și a ajuns la Richard Jarvis, un coleg de serviciu. Mesajul, care conținea textul „Merry Christmas”, a fost recepționat pe un telefon Orbitel, care cântărea 2kg. Prețul la care NFT pentru acest mesaj a fost vândut este de 107.000 euro.

Cineva a cumpărat primul SMS cu 100.000 euro

Totuși, licitația nu a fost atât de simplă pe cât ar putea părea. Chiar dacă se vând NFT-uri online pe diverse marketplace-uri, precum OpenSea, licitația Vodafone pentru primul SMS a avut loc în Franța, în cadrul casei de licitații Aguttes din Paris. Astfel, a fost necesară realizarea unui obiect fizic care să poată fi încredințat câștigătorului licitației, întrucât Franța nu permite vânzarea de bunuri intangibile.

Astfel, codul protocolului folosit pentru a trimite primul SMS, a fost imprimat și apoi înrămat, alături de o fotografie cu mesajul afișat pe ecranul telefonului de acum 30 de ani. Cel care cumpără însă acest NFT primește drepturile digitale asupra mesajului, care conțin un identificator unic, înscris în blockchain și imposibil de modificat. Acesta poate însă, la rândul său, să vândă mai departe drepturile asupra acestui mesaj, sub formă de NFT.

Vodafone a promis că va dona banii obținuți în urma acestei licitații către UNHCR, Agenția pentru Refugiați a Națiunilor Unite.

Anul acesta, NFT-urile au prins tracțiune mare, iar multe figuri importante din mediul online au vândut sub formă de NFT bucăți din „istoria” internetului. Jack Dorsey, fostul CEO Twitter, a vândut la licitație primul Tweet pe care l-a publicat pe rețeaua de socializare sub formă de NFT, în timp ce clipuri virale sau meme celebre au fost de asemenea scoase la vânzare. Cel mai recent, Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, a scos la licitație sub formă de NFT prima editare de pe platforma educațională, din 2001.

sursa: Reuters

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult