Apple lansează primul computer cu procesor ARM: Developer Transition Kit. Specificații

22.06.2020
Apple lansează primul computer cu procesor ARM: Developer Transition Kit. Specificații

Apple a anunțat în mod oficial că începând de anul acesta, computerele Mac vor renunța la procesoarele Intel în favoarea unor modele cu arhitectură ARM proprietară. Astfel, MacBook-urile, iMac-urile și Mac Mini vor avea mai multe în comun cu telefoanele și tabletele iPhone și iPad la nivel hardware. Apple nu a fost gata să anunțe oficial un nou MacBook cu ARM, de exemplu, dar a anunțat o platformă de dezvoltare numită Developer Transition Kit. Acesta este practic un Mac Mini, care va fi folosit drept platformă de dezvoltare pentru cei care creează aplicații pentru macOS.

Ce este Developer Transition Kit

Developer Transition Kit este extrem de similar în design cu Mac Mini. Acesta are aceleași dimensiuni și rulează versiunea beta de macOS 11 Big Sur, noul sistem operare pentru computerele Mac. Diferențele între această unitate de dezvoltare și un Mac Mini apar la interior, platforma hardware fiind complet diferită.

Vorbim despre un hardware mai degrabă similar cu cel al unei tablete iPad Pro decât al unui computer tradițional. Apple oferă dezvoltatorilor pe Developer Transition Kit un chipset Apple A12Z, același pe care îl putem găsi și într-un iPad Pro 2020. Acesta vine cu un SSD de 512 GB, la fel ca varianta de top de iPad, dar cu mult mai multă memorie RAM. În timp ce un iPad Pro are doar 6 GB RAM, noul Mac Mini cu ARM vine cu 16 GB de memorie integrată.

Pre-instalat, pe lângă macOS Big Sur în varianta „developer beta”, noul Developer Transition Kit va include și suita software Xcode. Astfel, dezvoltatorii vor putea programa noile aplicații compatibile cu arhitectura ARM.

Dezvoltatorii software vor putea să comande Developer Transition Kit chiar acum, iar livrările vor începe de săptămâna viitoare. Ideea din spatele acestui dispozitiv este ca aplicațiile cât mai multor dezvoltatori să fie portate pe platforma ARM pentru a fi compatibile cu noile Mac-uri atunci când vor fi lansate spre finalul acestui an.

Specificații

  • Procesor: Apple A12Z Bionic (8-core @ 2,49 GHz, 8MB L2 Cache)
  • GPU: Apple 8-core
  • RAM: 16 GB LPDDR4X
  • Stocare: SSD 512 GB
  • Software: macOS 11 Big Sur

Când va fi lansat primul Mac pentru consumatori cu procesor ARM

Este interesant faptul că sistemul de dezvoltare folosește un procesor deja existent: modelul A12Z Bionic. Acesta nu este foarte diferit față de A12X, care a debutat în 2018 pe modelele iPad Pro. Cel din prezent are un nucleu în plus pentru cipul grafic (pentru un total de 8) și oferă o performanță comparabilă cu un procesor Intel Core i5 de pe MacBook Pro-urile de 13”.

Totuși, Apple spune că va oferi noi procesoare special dezvoltate pentru computerele Mac. Astfel, ne putem aștepta la performanță semnificativ îmbunătățită pe primele modele de Mac cu ARM față de acest Developer Transition Kit.

Zvonurile spun că primul model de Mac cu ARM va fi chiar un MacBook Pro de 13”, care va fi lansat la toamnă, probabil simultan cu macOS 11 Big Sur. Apple promite atât performanță îmbunătățită față de modelele MacBook Pro din prezent, cât și o autonomie semnificativ îmbunătățită.

Având în vedere că Apple a demonstrat un proiect în Final Cut Pro X cu trei clipuri 4K editate simultan și un clip 4K cu multe efecte și colorizare pe un A12Z, ne așteptăm ca noul MacBook Pro să poată concura cu un MacBook Pro de 16” din prezent la capitolul performanță și chiar să îl întreacă la autonomie.

Apple spune că în următorii 2 ani, toate computerele Mac vor face tranziția la procesoare ARM. În același timp, computerele cu procesoare Intel vor rămâne în perioada de suport pentru mulți ani de acum înainte, pe versiuni noi ale sistemului de operare. Nu este clar dacă și Mac Pro va face o tranziție similară.

Interesant este însă faptul că va exista un strat software de compatibilitate care va permite rularea în timp real al aplicațiilor x86, deci tot software-ul existent ar trebui să ruleze fără probleme și fără dezvoltare în plus pe noul macOS 11 Big Sur cu procesor ARM. Se pare că această interfață software este atât de puternică încât permite chiar și rularea de jocuri precum Shadow of the Tomb Raider pe un procesor de tabletă precum Apple A12Z în 1080p.

Ce înseamnă tranziția la procesoare Apple pentru utilizatorii de Mac

Posibilitățile pe care noua strategie Apple le deschide sunt foarte ambițioase. În primul rând, computerele mobile de la Apple vor putea oferi autonomie cu mult peste ceea ce oferă computerele cu procesoare Intel fără să compromită performanța. Apoi, compani Apple nu va mai fi limitată de ciclurile de lansare de la Intel, putând să își dezvolte propriul hardware în ritmul său, mai accelerat. În timp ce Intel abia trece pe 10nm pe o parte din procesoarele sale, Apple deja va lansa din toamnă primele procesoare pe 5nm, mult mai eficiente.

Astfel, MacBook-urile, iMac-urile și computerele Mac Mini vor putea oferi performanță mai mare și upgrade-uri mai rapide și mai semnificative de la o generație la alta. Nu în ultimul rând, aplicațiile de pe iOS și iPad OS vor putea rula nativ pe macOS, deci utilizatorii vor primi automat acces la întreaga bibliotecă de aplicații din App Store-ul mobil.

Mac Arm apple macbook 13

Cu puțin noroc, faptul că Apple își dezvoltă propriile procesoare ar putea însemna și scăderea costurilor de producție a computerelor sale. Pentru că nu mai cumpără componente de la Intel, care au adăugat și un profit consistent, Apple ar putea deveni un adevărat campion al raportului performanță/preț. Compania a făcut eforturi în acest sens în ultimii ani, oferind tablete și telefoane puternice la prețuri accesibile (iPad 7, iPhone SE, etc.), dar rămâne de văzut dacă strategia va fi continuată și pe Mac-uri.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult