Apple testează deja procesorul M3 folosind un desktop Mac Mini

07.08.2023
Apple testează deja procesorul M3 folosind un desktop Mac Mini

Încă de la lansarea noilor procesoare Apple Silicon, PC-ul desktop Mac Mini a primit o atenție sporită din partea Apple. Acesta a fost folosit drept model pentru prototipul echipat cu chipset-ul A12Z Bionic oferit către dezvoltatori și a fost unul dintre primele modele de computere cu procesor M1 și M2. Se pare că acesta va fi și unul dintre primele cu M3, următorul procesor de la Apple, care urmează să se lanseze anul viitor.

Mac Mini cu procesor M3 este așteptat la începutul anului viitor

Conform Mark Gurman de la Bloomberg, jurnalist specializat în activitatea companiei Apple, compania are deja în teste un Mac Mini echipat cu procesor M3 în teste. Acesta este identificat după numele Mac 15,12 și oferă câteva detalii despre configurația hardware la care ne putem aștepta atunci când va fi lansat oficial.

Se pare că Apple testează un model echipat cu un CPU cu 8 nuclee și GPU cu 10 nuclee și 24 GB memorie RAM, folosind sistemul de operare macOS Sonoma 14.1. Procesorul M3 de la Apple ar trebui să reprezinte primul upgrade major de performanță după debutul Apple Silicon pe computerele Mac. Acesta va fi dezvoltat pe procesul de fabricație pe 3nm de la TSMC, aducând astfel o densitate mai mare a tranzistorilor și eficiență energetică îmbunătățită. Chiar dacă configurația cu 8 nuclee este similară cu cea pe care o întâlnim pe M2-ul din prezent, M3 ar trebui să vină cu îmbunătățiri atât la capitolul instrucțiuni per ciclu de procesare, cât și cu frecvențe mai înalte și operare la temperaturi mai scăzute.

Se pare că Apple plănuiește să integreze M3 în majoritatea produselor din categoria Mac din 2024, fiind la rând modele MacBook Air de 13 și 15″, MacBook Pro de 13, 14 și 16″ și iMac, model care nu a mai primit upgrade de la originalul cu M1. Modelele MacBook Pro cu M3 Pro și M3 Max vor atinge până la 12, respectiv 14 nuclee CPU și 18, respectiv 40 nuclee GPU. Ultimele care vor fi actualizate vor fi Mac Studio și Mac Pro, care abia de curând au primit procesoare M2, deci un upgrade major ar fi prea apropiat de lansarea originală.

sursa: Bloomberg

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult