ASUS ROG GR8 II: un sistem de gaming performant într-o carcasă de consolă [REVIEW]

10.05.2017
ASUS ROG GR8 II: un sistem de gaming performant într-o carcasă de consolă [REVIEW]
Construcţie, design şi specificaţii tehnice

ASUS ROG G20 este o un sistem de gaming high-end, care poate face faţă oricări joc video recent, chiar şi în rezoluţii înalte. Pentru cei care sunt însă mulţumiţi cu un display Full HD sau care vor să experimenteze realitatea virtuală fără alte pretenţii, compania taiwaneză propune GR8 II, un computer compact, echipat cu hardware puternic, realizat pentru a satisface aceste nevoi.

Construcţie, design

Spre diferenţă de prima generaţie de computere GR8, versiunea a doua vine într-o carcasă inspirată de designul „fratelui” mai mare G20. Unitatea este realizată pentru a sta în poziţie verticală şi adoptă culorile gri şi arămiu, faţă de negru şi roşu pe modelul anterior. Partea din faţă a sistemului este decorată cu marcaşe inspirate de desenele mayaşe, spune ASUS, pe câteva dintre linii fiind amplasate şi LED-uri RGB conectate la sistemul de iluminare Aura.

Tot aici găsim butonul Power, două mufe USB şi jack-uri pentru căşti şi microfon, însă nu a fost integrată şi o unitate optică, asemeni lui G20. Adevărul este că diferenţa de dimensiuni între GR8 II şi G20 este impresionantă, sistemul de faţă fiind foarte compact, uşor de pus oriunde, fie că vorbim despre un birou sau de o comodă pentru televizor. Sistemul este puţin mai mare decât un PlayStation 4, însă semnificativ mai mic decât o consolă Xbox One din prima generaţie.

Laterala din stânga este decorată cu logo-ul ROG, în timp ce pe laterala din dreapta se regăseşte un panou de plastic semi-transparent. Acesta ar trebui să ofere o privire asupra componentelor, însă faptul că nu există LED-uri care să le ilumineze la interior ne împiedică să vedem ceva prin el fără să aprindem o lumină din exterior.

În cele din urmă, spatele dispozitivului găzduieşte restul de mufe de conectivitate precum un jack audio, o ieşire optică S/PDIF pentru sunet, mufă pentru cablu de reţea Ethernet, alte trei mufe USB Type-A, un USB Type-C şi conectorii pentru placa video, care a fost amplasată vertical în carcasă. Fiind vorba despre un sistem „VR Ready”, placa video integrează două mufe HDMI 2.0 şi un DisplayPort. Alimentarea sistemului se face printr-o sursă externă similară cu cele folosite pentru laptop-urile ROG.

Specificaţii tehnice

 • Nume: ASUS ROG GR8 II
 • CPU: Intel Core i7 7700 @ 3,6 GHz
 • GPU: NVIDIA GTX 1060 3 GB
 • RAM: 16 GB DDR4 (2 x 8 GB)
 • Chipset: Intel H110
 • SSD: SanDisk 256 GB M.2
 • Reţea: Gigabit
 • Front panel: 2 x jack 3,5 mm (căşti şi microfon), 2 x USB 3.0
 • Conectori: 2 x USB 3.0, 1 x USB 3.1 Type-A, 1 x USB 3.1 Type-C, 1 x RJ45 LAN, 1 x Optical S/PDIF out, 1 x 3,5 mm Audio jack, 1 x DC-in
 • Altele: WiFi b/g/n/ac
 • Sistem de operare: Windows 10 Home
 • Sursă: 230 W
 • Dimensiuni: 88 x 299 x 281.3 mm
 • Greutate: 4 kg

 

Experienţa de utilizare, performanţă şi concluzii

Experienţa de utilizare

Fiind vorba despre un sistem de gaming echipat cu un procesor Intel Core i7 şi un SSD pe conector M.2, performanţa în utilizare normală nu este o problemă pentru sistemul GR8 II. Orice scenariu de utilizare ar trebui să fie realizat în parametri normali, de la redare multimedia, rulare de jocuri video sau chiar folosirea unor aplicaţii care necesită multă putere de procesare precum cele pentru editare video.

Din păcate, modelul testat a venit configurat doar cu un SSD de 256 GB, fără alte unităţi de stocare. Acesta s-a dovedit a fi insuficient pentru instalarea mai multor jocuri, fiind necesară instalarea lor pe rând pentru a putea rula testele de performanţă obişnuite. Din fericire, există modele care sunt configurate atât cu un SSD pe conector M.2, cât şi cu hard disk SATA, care poate fi folosit pentru stocarea cantităţilor mari de date. În cazul în care vă gândiţi să luaţi un astfel de sistem doar cu SSD, probabil că ar fi o idee bună să investiţi de la început într-o configuraţie care să beneficieze şi de un HDD. Nu de alta, dar upgrade-ul sistemului acasă nu este tocmai simplu pentru utilizatorii care se află în publicul ţintă al acestuia.

GR8 II este un sistem desktop realizat folosind componente desktop, înghesuite într-o carcasă foarte mică. Din acest motiv, inginerii ASUS au fost nevoiţi să realizeze un nou sistem de răcire, care să împiedice supraîncălzirea procesorului şi plăcii video. Aceasta din urmă este un model cu turbină, inspirat de designul „Founder’s Edition” al plăcilor video NVIDIA, în timp ce procesorul beneficiază de un cooler inspirat de cel al laptop-urilor de gaming. În utilizare normală, cele două ventilatoare aproape că sunt insesizabile, însă imediat ce porneşte un joc video, nivelul de zgomot produs începe să urce.

Atunci când ventilatoarele ating nivelul maxim, GR8 II este sesizabil într-o cameră de dimensiuni normale. Zgomotul nu este obligatoriu deranjant decât probabil noaptea, în cazul în care mai este cineva în cameră şi doreşte să se uite la televizor sau să doarmă, iar o pereche de căşti sau de boxe ar putea lejer să acopere sunetul produs de ventilatoare chiar şi la volum foarte mic. Când vine vorba despre zgomot în utilizare, atât laptop-urile, cât şi sistemele pre-configurate de dimensiuni mici au foarte puţine opţiuni pentru a-l evita. Spre diferenţă de G20CI, în cazul lui GR8 II nu ne-am confruntat cu throttling din cauza supraîncălzirii, lucru care sugerează că sistemul de faţă beneficiază de un sistem de răcire mai performant.

În cazul lui GR8 II, ASUS nu a mai integrat aplicaţia ROG AEGIS, optând doar pentru ASUS Command, aplicaţie care oferă acces la câteva unelte pentru mentenanţă, securitate şi actualizări software. Pentru iluminarea carcasei pe partea din faţă, compania a pre-instalat aplicaţia AURA, care oferă o serie de efecte foarte arătoase.

Sistemul poate fi configurat să afişeze diverse efecte de iluminare în timpul funcţionării, printre care unele pot fi cu adevărat utile. Pe lângă clasicele „breathing”, „rainbow” sau „color cycle”, toate cu profile de culori personalizabile, GR8 poate afişa nuanţe de culori între verde şi roşu care măsoară nivelul temperaturii a componentelor sau poate chiar să ofere un efect vizual dinamic atunci când sunt redate melodii. De asemenea, utilizatorii pot seta un efect care să fie afişat chiar şi atunci când sistemul este oprit, însă probabil că majoritatea vor dori să oprească această funcţionalitate.

Performanţă

Performanţa lui GR8 II nu este impresionantă, având în vedere hardware-ul, întrucât se încadrează în limitele aşteptărilor. Uimirea vine atunci când realizezi că un sistem atât de performant poate fi cărat într-un ghiozdan obişnuit, cu tot cu sursa de alimentare. Totodată, greutatea lui nu este cu mult mai mare decât cea a unui laptop de gaming high-end.

Metodologia de testare a fost aceeaşi pe care am folosit-o în ultimele câteva luni pentru laptop-urile şi PC-urile de gaming care au trecut prin redacţia Go4it. Avem o selecţie de jocuri mai noi şi mai vechi pe care le configurăm pe profilurile de setări cele mai înalte, de unde scoatem opţiunile de Antialiasing şi V-Sync (şi G-Sync unde este cazul). Pentru sistemul de faţă am ales să testăm doar în rezoluţia 1080p (1920 x 1080 pixeli), întrucât GTX 1060 cu 3 GB nu este o placă video recomandată pentru rezoluţii mai înalte. De asemenea, întrucât anumite jocuri au nevoie de mai multă memorie video pentru setări Very High/Ultra, anumite setări au fost automat scăzute de jocuri (în special texturi).

Cert este că în afară de câteva titluri cunoscute pentru performanţa scăzută chiar şi pe sisteme mult mai bine dotate, jocurile pot atinge 60 de cadre pe secundă în medie pe GR8 II, atât timp cât rezoluţia rămâne Full HD. Evident, în anumite titluri diferenţele între High/Very High şi Ultra sunt minime, în timp ce performanţa urcă foarte mult. În acestea, pot fi accesate şi opţiuni precum antialiasing fără probleme, în ciuda faptului că vorbim despre un sistem cu GPU mid-range.

Joc 1080p
Ashes of the Singularity 30,1 FPS
BioShock Infinite 108,98 FPS
Deus Ex: Mankind Divided 35,1 FPS
Dirt Rally 108,6 FPS
Dragon Age: Inqusition 72,5 FPS
FarCry Primal 66 FPS
Gears of War 4 66,7 FPS
Grand Theft Auto V 91,92 FPS
Hitman 63,53 FPS
Middle-Earth: Shadow of Mordor 95,08 FPS
Rainbow Six: Siege 121,6 FPS
Rise of the Tomb Raider 70,07  FPS
The Division 56,5 FPS
Thief 81,7 FPS
Total War: Warhammer 70,2 FPS

Testele sintetice descriu o situaţie similară. Avem de a face cu un sistem a cărui performanţă se încadrează în limitele unui sistem desktop de dimensiuni normale, cu menţiunea că nu avem de a face cu o placă grafică cu overclocking şi nici cu un procesor din gama K de la Intel, care să ofere posibilitatea de overclocking. SSD-ul este însă mai puţin rapid decât ne-am obişnuit pentru modelele M.2 PCIe sau NVME, fiind vorba despre un M.2 care foloseşte magistrala SATA. Chiar şi aşa, cu viteze de scriere între 270 şi 350 MB/s nu vor exista prea multe motive de nemulţumire pentru majoritatea utilizatorilor.

Test Scor
3DMark Fire Strike 10.494 puncte
3DMark Fire Strike Ultra 2.803 puncte
3DMark Time Spy 4.002 puncte
3DMark Sky Diver 27.849 puncte
PCMark Creative 7.359 puncte
Cinebench R15 OpenGL: 123,40 FPS, CPU: 848 cb
WinRar

10.502 KB/s

HDTune SSD (Read) 357,3 MB/s
CrystalDiskMark SSD Seq Q32TI Read: 551.5 MB/s Write: 270,7 MB/s

CrystalDiskMark SSD 4K Q32TI

Read: 310,4 MB/s Write: 234,8 MB/s

Concluzii

GR8 II de la ASUS a fost o surpriză plăcută pentru noi, întrucât dimensiunile sale nu îl recomandau ca un sistem foarte capabil. De asemenea, modelul iniţial ROG GR8 nu a reuşit să impresioneze prea mult, fiind bazat la momentul respectiv pe hardware mobil. Odată cu trecerea la hardware desktop, dimensiunile carcasei au urcat puţin, însă nu atât de mult încât să depăşească dimensiunile unei console de jocuri, lucru care ar trebui să îi bucure pe cei care îşi doresc un sistem de gaming şi multimedia pentru sufragerie, numai bun de pus lângă televizor.

Desigur, acum că televizoarele 4K încep să devină accesibile, trebuie luat în calcul faptul că GR8 II nu va putea oferi gaming în această rezoluţie. Fiind însă echipat cu un procesor Intel Core i7 pe arhitectură Kaby Lake, acesta poate însă afişa conţinut 4K de pe Netflix, atât prin aplicaţia oficială, cât şi din browser, atât timp cât serviciul de streaming este accesat prin intermediul Microsoft Edge. 

Părţi pozitive

Design plăcut
Performanţă ridicată
Dimensiuni reduse
Sistem de iluminare RGB discret

Părţi negative

Modelul testat integrează doar un SSD de 256 GB
Nivelul de zgomot ar putea fi deranjant pentru o parte dintre utilizatori
Sursa de alimentare este externă