ASUS VivoPC X (M80): PC de gaming în miniatură [REVIEW]

04.07.2017
ASUS VivoPC X (M80): PC de gaming în miniatură [REVIEW]
Design, construcţie şi specificaţii tehnice

ASUS are ceva avans faţă de alţi producători de pe piaţă atunci când vine vorba despre PC-uri de gaming de dimensiuni reduse. G20 a demonstrat că există posibilitatea de a integra componentele cele mai puternice de pe piaţă într-o carcasă compactă, iar GR8, în special generaţia a doua, aduce performanţă de top într-o carcasă doar puţin mai mare decât a unei consolei de jocuri. Astfel am ajuns la VivoPC X, un computer de gaming de dimensiunea unui PS4 Pro, extrem de uşor, care ar putea deveni un adevărat best-buy pe piaţa de PC-uri compacte, în special pentru cei care îşi doresc un sistem pentru realitate virtuală la bani puţini.

Design, construcţie

VivoPC X de la ASUS nu este un computer care impresionează prin designul său exterior. Compania a preferat să nu investească atât de mult în plasticul exterior, în LED-uri RGB sau alte brizbrizuri, ci a realizat o carcasă compactă, de culoare neagră, cu cât mai puţine elemente distinctive. În ciuda faptului că avem de a face cu un sistem al cărui scop principal este rularea de jocuri video, VivoPC X ar putea fi la prima vedere considerat un simplu computer de birou, accentele de culoare ro;ie fiind singurele care scot ]n evidenţă faptul că vorbim despre ceva puţin mai avansat decât un sistem pentru procesare de tabele.

Toţi conectorii de pe VivoPC X sunt în spatele sistemului, făcând puţin dificil accesul la port-urile USB sau la jack-urile audio pentru cei obişnuiţi să le conecteze în faţă. Avem astfel de a face cu patru port-uri USB 3.1, două USB 2.0, un port Ethernet Gigabit, jack-uri audio pentru căşti/boxe, line-in şi microfon, un DisplayPort şi două mufe HDMI, acestea din urmă fiind necesare pentru conectarea headset-uri VR + monitor.

Sursa de alimentare este externă. Aceasta este similară cu ce am văzut în trecut pe computerele ASUS pe format compact, iar faptul că aceasta nu este internă asigură temperaturi de funcţionare mult mai mici, un airflow îmbunătăţit şi contribuie la reducerea greutăţii unităţii principale. VivoPC X este mult mai uşor decât orice alt sistem de acest gen de până acum, fiind mult mai uşor şi decât consolele de jocuri de la Sony şi Microsoft. Prima impresie atunci când ridici VivoPC X este că este gol pe dinăuntru, lucru care nu este tocmai fals. Practic, toate componentele sunt integrate pe placa de bază, singurele elemente care se „ridică” fiind coolerele pentru procesor şi placa video, unul cu turbină şi altul puţin mai mare cu ventilator clasic.

Deşi în imaginile oficiale VivoPC X este prezentat tot timpul în utilizare orientat pe verticală, partea de jos este o cale de evacuare a aerului cald din carcasă, deci cei care doresc răcire mai performantă pentru acest computer vor trebui să îl pună orizontal. În testarea noastră, VivoPC X a fost folosit în modul vertical fără probleme.

Specificaţii tehnice

 • Nume: ASUS VivoPC X
 • CPU: Intel Core i5 7300HQ @ 3,2 GHz
 • GPU: NVIDIA GTX 1060 3 GB
 • RAM: 8 GB DDR4 (integrat pe placa de bază), un slot SO-DIMM liber
 • SSD: Micron 512 GB M.2
 • HDD: Toshiba 1TB 5400 rpm
 • Reţea: Gigabit
 • Conectori: 4 x USB 3.1 Type-A, 2 x USB 2.0 1 x RJ45 LAN, 3 x 3,5 mm Audio jack, DisplayPort, 2 x HDMI 2.0, 1 x DC-in
 • Altele: WiFi b/g/n/ac
 • Sistem de operare: Windows 10 Home
 • Sursă: externă, 230 W
 • Dimensiuni: 260 x 76 x 280 mm
 • Greutate: 2,2 kg

Galerie foto

 

Părţi pozitive

Design compact
Unitate principală uşoară
Performanţă apropiată de componente desktop obişnuite
Compatibil cu headset-uri VR

Părţi negative

Design simplist
Nu are port-uri USB sau audio pe partea din faţă
Posibilităţi limitate de upgrade

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult