ASUS VivoPC X (M80): PC de gaming în miniatură [REVIEW]

04.07.2017
ASUS VivoPC X (M80): PC de gaming în miniatură [REVIEW]
Design, construcţie şi specificaţii tehnice

ASUS are ceva avans faţă de alţi producători de pe piaţă atunci când vine vorba despre PC-uri de gaming de dimensiuni reduse. G20 a demonstrat că există posibilitatea de a integra componentele cele mai puternice de pe piaţă într-o carcasă compactă, iar GR8, în special generaţia a doua, aduce performanţă de top într-o carcasă doar puţin mai mare decât a unei consolei de jocuri. Astfel am ajuns la VivoPC X, un computer de gaming de dimensiunea unui PS4 Pro, extrem de uşor, care ar putea deveni un adevărat best-buy pe piaţa de PC-uri compacte, în special pentru cei care îşi doresc un sistem pentru realitate virtuală la bani puţini.

Design, construcţie

VivoPC X de la ASUS nu este un computer care impresionează prin designul său exterior. Compania a preferat să nu investească atât de mult în plasticul exterior, în LED-uri RGB sau alte brizbrizuri, ci a realizat o carcasă compactă, de culoare neagră, cu cât mai puţine elemente distinctive. În ciuda faptului că avem de a face cu un sistem al cărui scop principal este rularea de jocuri video, VivoPC X ar putea fi la prima vedere considerat un simplu computer de birou, accentele de culoare ro;ie fiind singurele care scot ]n evidenţă faptul că vorbim despre ceva puţin mai avansat decât un sistem pentru procesare de tabele.

Toţi conectorii de pe VivoPC X sunt în spatele sistemului, făcând puţin dificil accesul la port-urile USB sau la jack-urile audio pentru cei obişnuiţi să le conecteze în faţă. Avem astfel de a face cu patru port-uri USB 3.1, două USB 2.0, un port Ethernet Gigabit, jack-uri audio pentru căşti/boxe, line-in şi microfon, un DisplayPort şi două mufe HDMI, acestea din urmă fiind necesare pentru conectarea headset-uri VR + monitor.

Sursa de alimentare este externă. Aceasta este similară cu ce am văzut în trecut pe computerele ASUS pe format compact, iar faptul că aceasta nu este internă asigură temperaturi de funcţionare mult mai mici, un airflow îmbunătăţit şi contribuie la reducerea greutăţii unităţii principale. VivoPC X este mult mai uşor decât orice alt sistem de acest gen de până acum, fiind mult mai uşor şi decât consolele de jocuri de la Sony şi Microsoft. Prima impresie atunci când ridici VivoPC X este că este gol pe dinăuntru, lucru care nu este tocmai fals. Practic, toate componentele sunt integrate pe placa de bază, singurele elemente care se „ridică” fiind coolerele pentru procesor şi placa video, unul cu turbină şi altul puţin mai mare cu ventilator clasic.

Deşi în imaginile oficiale VivoPC X este prezentat tot timpul în utilizare orientat pe verticală, partea de jos este o cale de evacuare a aerului cald din carcasă, deci cei care doresc răcire mai performantă pentru acest computer vor trebui să îl pună orizontal. În testarea noastră, VivoPC X a fost folosit în modul vertical fără probleme.

Specificaţii tehnice

 • Nume: ASUS VivoPC X
 • CPU: Intel Core i5 7300HQ @ 3,2 GHz
 • GPU: NVIDIA GTX 1060 3 GB
 • RAM: 8 GB DDR4 (integrat pe placa de bază), un slot SO-DIMM liber
 • SSD: Micron 512 GB M.2
 • HDD: Toshiba 1TB 5400 rpm
 • Reţea: Gigabit
 • Conectori: 4 x USB 3.1 Type-A, 2 x USB 2.0 1 x RJ45 LAN, 3 x 3,5 mm Audio jack, DisplayPort, 2 x HDMI 2.0, 1 x DC-in
 • Altele: WiFi b/g/n/ac
 • Sistem de operare: Windows 10 Home
 • Sursă: externă, 230 W
 • Dimensiuni: 260 x 76 x 280 mm
 • Greutate: 2,2 kg

Galerie foto

 

Experienţa de utilizare

Experienţa de utilizare

O privire rapidă asupra listei de specificaţii tehnice dezvăluie faptul că VivoPC X este foarte apropiat de „fratele său” din gama ROG, GR8 II, pe care l-am testat în urmă cu doar câteva luni. Avem de a face cu un procesor pe arhitectură Kaby Lake de la Intel, un GPU NVIDIA GTX 1060 şi stocare pe SSD, alături de un HDD pentru stocarea multor jocuri video.

Ce nu este evident încă din prima este faptul că avem de a face cu componente pe format „mobil”, pe care le găsim de obicei în laptop-uri. Adevărul este că diferenţa de performanţă nu mai este atât de mare între componentele desktop şi cele mobile cum întâlneam în urmă cu doi sau trei ani, cipul grafic din VivoPC X fiind acelaşi folosit pentru dezvoltarea de plăci grafice dedicate. Desigur, pentru a putea fi integrate într-un format mic cu răcire limitată, frecvenţele nu sunt la un nivel la fel de înalt.

Fiind un computer realizat în special pentru jocuri video şi aplicaţii VR, VivoPC X de la ASUS nu apelează la un procesor foarte scump, preferând modelul mai modest Core i5-7300HQ, un quad-core cu boost până la 3,2 GHz, care ar trebui să îşi facă treaba cu brio pentru rularea de jocuri video moderne şi nu numai. Cei care nu au pretenţii foarte mari vor putea folosi acest procesor şi pentru editarea de clipuri video sau fotografii fără probleme, timpii de aşteptare la randare fiind puţin mai mari, însă nu cu foarte mult faţă de un i7 quad-core de mobil.

Modelul testat beneficiază de numai 8 GB memorie RAM care nu poate fi înlocuită, însă există un slot liber sub cooler-ul de la procesor, unde poate fi adăugată încă o plăcuţă de memorie. Pentru jocurile moderne sunt de obicei recomandaţi 16 GB memorie RAM, însă n-am întâlnit mari probleme din această cauză în testele obişnuite. Mai degrabă placa video a fost un factor care a limitat unele teste, însă vom vorbi despre acestea la categoria performanţă.

În utilizare VivoPC X este un sistem destul de silenţios, cele două coolere fiind destul de mari în comparaţie cu cele ale unui laptop configurat similar pentru a nu porni la turaţie foarte înaltă decât atunci când este necesar. În jocuri, răcirea va crea un zgomot destul de puternic, însă nu foarte deranjant pentru cei care sunt deja obişnuiţi cu sunetul unei plăci video cu turbină în full load.

Faptul că avem de a face cu un sistem care cântăreşte doar 2,2 kg şi vine cu dimensiuni reduse, îl recomandă pentru situaţii de utilizare mai puţin obişnuite, precum mutarea lui la un LAN Party sau mutarea lui dintr-o cameră în cealaltă la nevoie. De asenea, dimensiunile reduse îl pot transforma cu succes într-un media box sau un „Steam Machine” care să stea liniştit pe comoda televizorului în sufragerie. Fiind un computer echipat cu procesor Kaby Lake, acesta poate reda nativ clipuri video în rezoluţie 4K, inclusiv de pe servicii de streaming precum Netflix.

La capitolul software integrat nu sunt foarte multe lucruri de spus despre VivoPC X. Acesta este livrat cu bloatware-ul obişnuit de la ASUS, precum antivirusul McAfee, câteva aplicaţii proprietare şi deja celebrul „ASUS Giftbox”, care încearcă să îţi bage pe gât o serie de aplicaţii mai mult sau mai puţin utile. Din fericire, toate pot fi dezinstalate fără prea multe bătăi de cap. Important de ştiut este însă faptul că la un reset din Windows, toate acestea vor fi reinstalate, întrucât fac parte din imaginea de recuperare a sistemului. Din fericire, sistemul de operare pre-instalat beneficiază de o licenţă permantentă pe acest sistem, deci nu este necesară cumpărarea de Windows 10 separată.

Performanţă şi concluzii

Performanţă

Fiind vorba despre componente de laptop cu răcire desktop, performanţa lui VivoPC X ar trebui să fie puţin peste nivelul unui laptop configurat similar, la un preţ semnificativ mai mic. În timp ce modelul de faţă ar trebui să coste undeva sub 1000 de euro, fiind un sistem pentru aplicaţii VR complet echipat, un laptop cu GTX 1060 sare lejer de pragul de 1200-1300 euro în oferta magazinelor.

În comparaţie cu „fratele” său mai mare, GR8 II din gama ROG, VivoPC X a reuşit să impresioneze în jocuri video, întrucât hardware-ul de laptop reuşeşte să atingă performanţă similară în majoritatea jocurilor. Singurele probleme adevărate pe care le-am întâlnit au fost legate de memoria plăcii video, anumite titluri necesitând scăderea profilului grafic de la Ultra la High sau chiar Medium pentru a putea rula în parametri normali. Pentru majoritatea jocurilor video moderne, cele mai înalte setări au nevoie de minimum 4 GB de memorie video, în timp ce VivoPC X beneficiază de un GTX 1060 cu doar 3 GB.

În majoritatea testelor, ROG GR8 a reuşit să atingă performanţă mai mare decât micul VivoPC X, însă diferenţele sunt în general neglijabile. Singurele teste în care performanţa a fost considerabil mai bună pe modelul de faţă au fost cele în care a fost necesară reducerea nivelului de detalii. Ashes of the Singularity nu a mai vrut să pornească după selectarea profilului Crazy, aşa că am rulat benchmark-ul pe Extreme, Gears of War 4 se bloca în timpul testului pe Ultra, aşa că am coborât pe High, în timp ce Hitman nu te lasă să treci de setări Medium decât dacă ai peste 4 GB memorie video. Cu toate acestea, VivoPC X aproape că egalează un sistem construit cu componente desktop, cu un preţ considerabil mai mare. Desigur, GR8 II beneficiază de iluminare RGB şi o răcire mai performantă, plus o placă grafică cu 6 GB memorie video.

 

Joc 1080p
Ashes of the Singularity (Extreme) 44,10 FPS
BioShock Infinite 106,86 FPS
Deus Ex: Mankind Divided 37,70 FPS
Dirt Rally 88,73 FPS
Dragon Age: Inqusition 77,00 FPS
FarCry Primal 60,00 FPS
Gears of War 4 (High) 90,00 FPS
Grand Theft Auto V 84,30 FPS
Hitman (Medium) 61,73 FPS
Middle-Earth: Shadow of Mordor 93,27 FPS
Rainbow Six: Siege 114,60 FPS
Rise of the Tomb Raider 66,38  FPS
The Division 54,80 FPS
Thief 75,5 FPS
Total War: Warhammer 67,5 FPS

Aceeaşi situaţie este întâlnită şi în testele de performanţă sintetice. Diferenţele în 3D Mark variază între neglijabile şi 20-30%, în timp ce PC Mark sugerează că sistemul de faţă este capabil să fie folosit cu succes într-un mediu creativ, care foloseşte aplicaţii dependente de procesor. O surpriză plăcută a fost stocarea, SSD-ul livrat în VivoPC X fiind considerabil mai rapid în scriere decât cel de pe GR8 II.

 

Test Scor
3DMark Fire Strike 9.068 puncte
3DMark Fire Strike Ultra 2.630 puncte
3DMark Time Spy 3.576 puncte
3DMark Sky Diver 21.013 puncte
PCMark Creative 6.545 puncte
Cinebench R15 OpenGL: 92,13 FPS, CPU: 522 cb
WinRar

4.694 KB/s

HDTune SSD (Read) 393,5 MB/s
CrystalDiskMark SSD Seq Q32TI Read: 531,3 MB/s Write: 511,1 MB/s
CrystalDiskMark SSD 4K Q32TI
Read: 335,4 MB/s Write: 315,9 MB/s


Concluzii

VivoPC X este un sistem surprinzător din multe puncte de vedere. Nu numai că este unul dintre cele mai mici computere pentru gaming, care chiar poate rula jocuri high-end pe detalii înalte, însă vine şi cu o serie de avantaje serioase faţă de modele mai scumpe (greutate mică, preţ mai mic, port-uri penru VR dedicate). În cazul în care sunteţi în căutarea unei soluţii de buget pentru gaming în Full HD sau VR, modelul de faţă nu ar trebui ignorat. Desigur, opţiunile de upgrade sunt limtate, fiind vorba despre hardware de laptop (doar HDD-ul, SSD-ul şi o plăcuţă de memorie pot fi schimbate), însă vorbim aici despre o soluţie „la cheie”, care nu necesită asamblare sau instalare de software.

Părţi pozitive

Design compact
Unitate principală uşoară
Performanţă apropiată de componente desktop obişnuite
Compatibil cu headset-uri VR

Părţi negative

Design simplist
Nu are port-uri USB sau audio pe partea din faţă
Posibilităţi limitate de upgrade