BALAUR Epic Powered by AMD review: un PC preconfigurat pentru gaming în 1440p

01.09.2023
BALAUR Epic Powered by AMD review: un PC preconfigurat pentru gaming în 1440p

Am testat deja mai multe modele din gama de PC-uri preconfigurate „Balaur” de la PC Garage, iar noul model Balaur Epic Powered by AMD pare să fie unul dintre cele mai performante de până acum. Acesta este construit drept un computer mid-range, echipat cu componente care oferă performanță înaltă în gaming în rezoluție 1440p pe setările cele mai înalte. Iată de ce acest model ar putea fi o alegere bună, în special pentru cei care nu vor sau nu știu să își construiască un PC de la zero.

Balaur Epic Powered by AMD este un sistem cu o configurație bine pusă la punct

Noul model Balaur Epic Powered by AMD putea la fel de bine să se numească „powered by TUF”, întrucât majoritatea componentelor folosite de către PC Garage pentru a-l asambla sunt din gama de gaming TUF de la ASUS. Asta înseamnă că avem de a face cu componente performante, realizate pentru o experiență de gaming de calitate, dar care nu exagerează cu funcțiile extra pe care le vedem la modelele ROG.

Balaur Epic AMD side RGB

Partea „AMD” a computerului este la bază, adică cele mai importante două componente ale unui PC de gaming: procesorul Ryzen 5 7600X și placa video Radeon RX 6750 XT, tot de la ASUS, desigur. Acestea sunt instalate pe o placă de bază TUF GAMING B650-PLUS, echipată cu trei slot-uri M.2 pentru atașarea de SSD-uri și 4 port-uri SATA pentru unități de stocare HDD sau SSD.

Răcirea pentru procesor este asigurată tot de un cooler TUF de la ASUS, modelul TUF Gaming LC 240 ARGB, cu două ventilatoare de 120mm. Radiatorul este amplasat în partea de sus a carcasei, iar atât ventilatoarele, cât și waterblock-ul/pompa sunt decorate cu LED-uri RGB. De fapt, RGB-ul este o temă a acestui sistem, cam toate componentele fiind într-un fel sau altul iluminate.

Balaur Epic AMD RGB inside

De exemplu, memoriile Corsair Vengeance sunt iluminate. Avem de a face cu un kit de 32 GB, care în specificațiile oficiale de pe site-ul PC Garage este listat la 5.200 MHz, dar am găsit în BIOS un profil de 6.000 MHz, care a funcționat perfect. Pentru procesoarele Ryzen 7000, frecvența de 6.000 MHz este optimă pentru cea mai bună performanță și stabilitate în gaming.

Avem de a face cu un SSD mare, de 2 TB de la Kingston, instalat în slot-ul de sub procesor, un model SNV2S din gama mid-range, cu viteze nu foarte mari în comparație cu multe flagship-uri, dar cu siguranță, de ajuns pentru gaming. Toate componentele sunt alimentate de o sursă ASUS TUF Gaming de 750W cu certificare 80+ Bronze, care depășește cu mult consumul pe care aceste componente îl au împreună.

Balaur Epic AMD front

Componentele sunt instalate într-o carcasă Alphagear Purifier ARGB, destul de spațioasă, care vine echipată și cu trei ventilatoare RGB în partea din față și unul în partea din spate. Carcasa are o laterală din sticlă pe partea stângă, pentru a putea vedea componentele de la interior. Atunci când PC-ul este pornit, se aprinde ca un pom de Crăciun datorită tuturor LED-urilor integrate peste tot. Singurul dezavantaj ar fi faptul că ventilatoarele de pe carcasă nu sunt conectate la placa de bază cu un cablu ARGB, care să permită configurarea software. Acestea sunt controlate dintr-o telecomandă, care vine inclusă în pachet. Restul LED-urilor RGB de pe componente pot fi configurate din Armoury Crate de la ASUS.

Iată și lista completă a componentelor:

Specificații

  • CPU: AMD Ryzen 5 7600X (6-core, 12 threads, 4.7 GHz – 5.3 GHz boost)
  • GPU: AMD Radeon RX 6750 XT 12 GB (ASUS Dual)
  • RAM: 32 GB (2 x 16 GB) Corsair Vengeance DDR5-5200 MHz
  • Placa de bază: ASUS TUF Gaming B650-Plus
  • Stocare: SSD Kingston SNV2S 2TB, M.2 NVMe PCI-E 3.0
  • Carcasă: Alphagear Purifier ARGB (4 coolere RGB incluse)
  • Cooler: ASUS TUF Gaming  LC 240 ARGB
  • Sursă: ASUS TUF Gaming 750W 80+ Bronze

Gaming-ul în 1440p este „zona de confort” pentru acest sistem, dar nici în 4K nu se comportă tocmai rău

În mod normal, aș fi testat acest PC doar în 1080p și 1440p, dar știu deja că AMD a adus îmbunătățiri semnificative de performanță în ultima perioadă, în special pentru seria de plăci video Radeon RX 6000, prin update-uri de drivere. Astfel, am rulat, de curiozitate, și câteva jocuri în 4K pentru a vedea cât de bine se comportă această configurație, iar rezultatele au fost surprinzătoare. Chiar există câteva jocuri pe care le poți juca în 4K fără probleme, mai ales dacă activezi FSR sau limitezi framerate-ul la 30 de cadre pe secundă.

Balaur Epic AMD side back

Toate testele au fost realizate însă pe profilurile cele mai înalte de performanță (Ultra, Epic, Very High, după caz). Dacă alegeți să scădeți profilul de performanță la High sau Medium, performanța va fi mult mai bună în toate jocurile. Mai mult, testele cu ray tracing au fost de asemenea pe profilurile cele mai înalte, în timp ce testele cu FSR sau XeSS au fost pe profilul Balanced. Există mult loc de experimentare pentru a obține performanțe mai bune.

O notă am de adăugat înainte să trec la rezultatele testelor. Red Dead Redemption 2 are un bug atunci când jocul este rulat cu FSR pe profilul Balanced și în rezoluție 1440p, care duce la oprirea driverului AMD și crash-ul jocului. Testul din tabel în această rezoluție este realizat pe profilul Quality pentru a putea rula testul. Rockstar nu a reparat acest bug deși există de câțiva ani deja.

Gaming

3DMark

PCMark

Benchmarks

  • Cinebench R23 – Multi-Core 14.931 Single-Core 1.964
  • CrystalDiskMark SEQ1M Q8T1 – Read: 3.680 MB/s / Write: 2.943 MB/s
  • CrystalDiskMark SEQ1M Q1T1 – Read: 3.128 MB/s / Write: 2.935 MB/s

Configurația aleasă de PC Garage pentru Balaur Epic Powered By AMD pare să fie bine pusă la punct din punct de vedere al performanței la care poți să te aștepți de la un PC de medie. Și la capitolul răcire stă bine. Într-un test de stres, precum Prime95, cooler-ul a ținut procesorul la 95 de grade, dar frecvența procesorului nu a scăzut sub 5 GHz, ceea ce înseamnă că în majoritatea jocurilor nu vei avea probleme nici cu căldura, nici cu frecvențele. Apoi, sistemul de răcire de pe GPU este mai mult decât de ajuns, ajungând în testul de stres Unigine Heaven doar la 60 de grade Celsius, după mai bine de jumătate de oră de funcționare.

Concluzii

Balaur Epic Powered by AMD pare să fie o „colecție” a unora dintre cele mai bune componente de pe piață atunci când vine vorba despre raportul performanță/preț. Avem un procesor performant, din cea mai nouă generație și un GPU performant, care a fost chiar îmbunătățit prin software față de momentul lansării. Aș putea spune că este un PC bine balansat, care lasă și loc de îmbunătățiri atunci când va veni momentul pentru un upgrade.

Fie că vei dori o placă video mai performantă, sau să faci upgrade de procesor la următoarea generație, când va apărea, componentele de față vor permite asta. Există și alte două slot-uri de memorie libere, două slot-uri M.2 libere și destul spațiu în carcasă pentru a instalat SSD-uri SATA, la nevoie.

Balaur Epic AMD front side 2

Prețul de 7.299 lei poate fi considerat cam „piperat” pentru unii dintre gameri, dar și luate individual cam tot pe acolo de duce prețul componentelor. Avantajul la Balaur este și faptul că vine deja asamblat și testat de profesioniști, putând să îl pui în funcțiune imediat ce ajunge acasă. Balaur Epic Powered By AMD debutează weekend-ul acesta (1-3 septembrie) la standul PC Garage din cadrul East European Comic-Con de pe Arena Națională.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult